1 ay geçmeyen gribin nedeni “3’lü salgın”

1 kamer geçmeyen gribin nedeni “3’lü müstevli”

SAMSUN – Kulak, Burun ve BoğazHastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Yusuf Şentürk, normalin aksine uzun süren solunum yolu hastalıklarının tıpkısı çor değil, pattadak çok hastalığa mütevali namına yakalanma sonucu oluşabileceğini söyledi.

Türkiye genelinde ve Samsun’üstelik serencam aylarda acil servis ve polikliniklerde teneffüs yolu hastalıklarına merbut şikayetler oldukça arttı. Vatandaşlar amme ve özel hastanelerde otama ve teşhis alabilmek amacıyla eskiye göre ayrıntılı kuyruklar oluşturdu. Bahis karşı açıklamalarda mevcut Medicana Intarnational Samsun Hastanesi KBB Hastalıkları Kliniği’nden Opr. Dr. Yusuf Şentürk, önemli uyarılarda bulundu.

“Enflüanza, Covid-19, beta ve nezleye sırayla yakalanabilirsiniz”

Eskiye bakılırsa elan uzun süren solunum yolu rahatsızlıklarının nedenini açıklanan Opr. Dr. Yusuf Şentürk, “Bu yıl 3’lü bire bir salgınla karşı karşıyayız. Çok bilinmese üstelik Covid-19 yeniden maça düzeyinde. Bunun yanı sıra grip ve beta enfeksiyonu da korkulu aynı şekilde görülüyor. Bu da 3’lü ayrımsız salgına illet olmuştur. Eşhas virüslerin hepsini benzeri anda kapamaz amma esasen bağlı ortama intikal yaptık. Kış mevsimi dolayısıyla olay sayıları arttı. Bu yıl beta ve grip salgını da artınca 3’ü bir arada görüldüğü üzere emraz güya ‘geçmiyor’ kabilinden düşünülmeye başlandı. Hastalar hele kollar Beta enfeksiyonuna yakalanıyor. Muafiyet sistemi düşüyor. Peşinde gribe yakalanıyor ihtimal arada Covid-19 de geçiriyor. O nedenle de vabeste ortamda bu yıl üstelik maske uygulamasının bitmeme etmesi gerekirdi. Doğada milyonlarca virüs var. Saydığımız virüslerin haricinde nezle virüsleri birlikte var. Bunlar insanlarda tekrarlayan enfeksiyonlara illet oluyor. Eşhas nezle virüsüne yakalandığı ahit ayrıksı virüslere de yakalanabiliyor. Gribin bile öz içre çeşitleri var. Bunlar ardışık şekilde enfeksiyonlara sebep olabiliyor. İnsanlar peçe takmadığı amacıyla ardışık enfeksiyonlar meydana gelmekte ve sözde tek iyileşmiyorlarmış üzere ayrımsız intiba oluşuyor” dedi.

“Gribe antibiyotik tedavi vermeye lüzumlu namevcut”

Hele beta virüsü sonrası muktezi tedavinin zamanın uygulanmaması durumunda çok boğunuk ayrımsız sürecin yaşanabilme ihtimalinden bahseden Opr. Dr. Şentürk, “Gripte semptomatik tedavi yöneltmek geçişsiz. Gribe antibiyotik otama vermeye lüzumlu yok. Çok ağır vakalarda hekim benzeri antiviral önerebilir. Bunun birlikte akak istirahati, eli nimetli nakit alınması, elem düşürücü ilaçlarla çor otama edilir. Nezlede birlikte tıpkı tedavi uygulanır. Betada ise mutlak antibiyotik tedavisi verilmesi gerekir. Antibiyotik tedavisine da önce 10 çevrim içerisinde girmek gerekir. aksi hâlde duygu, böbrek ve eklem tutulumu kabil hastayı alil bırakıcı ya bile ölüme bozukluk ihtimalî bire bir proses başlayabilir. O nedenle hastalara buna akla yatkın tanımlanmış kriterler var. Laboratuvarlarda aceleci testler var. Covid için birlikte tanılar alınabiliyor. Onun tedavisinde hastanın durumuna bakarak tedavi yöntemi belirleniyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: