8 asırlık medresede baştan öğüt başı yaptılar

8 yüzyıllık medresede yeniden öğüt başı yaptılar

Sivas’ta 1271 yılında düz yazı edilen ve Selçuki döneminin Anadolu’dahi ki bildirme eşsiz eserlerinden bire bir tanesi kendisine değerlendirilen Buruciye Medresesinde 8 çağ sonraları yeniden bilimsel konular tartışıldı

SİVAS Sivas’ta 1271 yılında inşa edilen ve Selçuki döneminin Anadolu’da kim sunma bulunmaz eserlerinden bir tanesi namına değerlendirilen Buruciye Medresesinde 8 asır bilahare yeniden ilmî konular tartışıldı.

Sivas Selen ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi ve İKSAD Enstitü teşrikimesai ile “Sivas Arsıulusal Ilmî Tetkikat ve İnovasyon Kongresi” 8 asırlık Buruciye Medresesinde gerçekleştirildi. 25 ülkeden katılımın sağlandığı kongrenin küşat konuşmasını, Kongrenin Onursal Başkanı, Sivas Bili ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul yaptı.

Sivas Malumat ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Köle yaptığı konuşmasında tarihi medreselerin özünde olduğu kabilinden terbiye gayeli kullanımlarının yaygınlaştırılmasını arzu ettiklerini belirtip, “Tolga hocam ve Seyithan hocamla görüştüğümüzde ‘benzeri kongre daha düzenlense ve mekan namına Sivas’ta kim 1200’lü yıllarda kurulmuş medreseleri kullansak, bu mekanlar bir vakitler lüksek öğretimin mamul olduğu ve faziletli tedris için kurulan mekanlar olduğu için bu kongrenin tıpkısı tıpkısı meal taşıyacağını, bu mekanların ruhunu bigâne etmiş olacağımızı’ düşündük. İlimizde bu kök mekanların, medreselerimizin faziletli öğrenimde kullanılmasını yaygınlaştıracak çalışmaları başlatırız, oluşturacağımız farkındalık ile bu mekanların özünde hangi hedef amacıyla kurulmuşsa o hedef amacıyla kullanılmaya başlayacağını düşündük.” dedi.

25 ülkeden paydaşlık sağlandı

Köle konuşmasında 8 yüzyıllık medresede gerçekleştirdikleri kongreye olan ilginin sevindirici olduğunu anlatım yazar, “Kongremize 25 farklı ülkeden ortaklık olduğunu görüyoruz. 230’un üzerinde beyanat var. Bayağı bire bir arsıulusal iştirak var. Buda yoz haddinden fazla fena hâlde. İlk defa böyle ayrımsız mekan içerisinde düzenlenecek tıpkı kurultay açısından da az çok faziletli bire bir ortaklık gözüküyor. Bu tarihi mekanda ilmî araştırmaların tartışıldığı, bilgelik alışverişlerinin yapıldığı tıpkısı kongrenin, 1270’yı yıllarda yapılmış bu mekanda esasen yapılması hakikaten sevindirici, değer verici.” Şeklinde konuştu. Köle’un konuşmasının peşi sıra İKSAD Enstitüsü Başkanı Dr. Mustafa Berceste Himmet ve Kongre Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Karaköy’de birer enformasyon yaptı. İki bölüm sürecek kongreye, Sivas Bilgi ve Uygulayım Bilimi Üniversitesi akademik personeli ve uluslararası alanda ilmî düzentileme tay tay arabası akademisyenler katıldı.

Buruciye Medresesinin önemi

Sivas’ta tarihi şehir meydanında mevcut Buruciye Medresesi, Selçuklular döneminde mensur edilen Sivas’ın ve Anadolu’nun bildirme adlı yapıları arasındadır. 1271 yılında Selçuki Sultanı III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde yapılan medrese Hamedan (İran) yakınlarındaki Burucerd’den yetişme Utkulu Burucerdi marifetiyle hikmet, kimya, yıldız bilimi öğretimi yapılmak üzere yaptırılmıştır. Mimarı muhtemelen sıfır bina, Anadolu’de simetrisi yer düzgün medrese planına sahiptir.

Share: