Edirne’den gücük gelişmemiş

TBMM Kadın Koca Okazyon Eşitliği Komisyonu Başkanı ve SELIM Parti Edirne Mebus Fatma Aksal, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen Balkanlar ziyaretlerini değerlendirdi.

Aksal, yaptığı bağlanmış açıklamada, Balkanların Türkiye üzere ayrı benzeri öneme erbap olduğunu belirtti.

Balkan topraklarının her bir karışının ortak geçmişten tıpkısı çepel taşıdığını anlatım fail Aksal, “Bu topraklarla kuma tarihimiz, eş kültürümüz, ortak kederlerimiz, sevinçlerimiz var. O nedenle Balkanlar umu coğrafyamızdan daha mavera adeta rağbet coğrafyamızın kalbidir.” ifadelerini kullandı.

Balkanlarda gerçekleşen ziyaretler esnasında mümasil zamanda hayatını kaybeden İskeçe latif Müftüsü Ahmet Mete’nin dualarla anıldığını belirten Aksal, Mete’nin ömrü süresince Günindi Trakya’daki soydaşlar için çalıştığını ve kendisini rahmetle andığını ifade etti.

Aksal, Gün Batısı Trakya’nın yanı sıra Kuzey Makedonya’birlikte da ziyaretler gerçekleştirildiğinin altını çizen Aksal, şöyle devam etti:

“Balkanlardaki soydaşlarımızla var olan istek birliğimiz çerçevesinde Osmanlı’dan ecdadımızdan kalma tarihi yapıları görmenin, soydaşlarımızın halen bitmeme ettirdiği kuma gelenek göreneklerimize tanık olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşadık. Gördük ki Ülkemize coğrafi sınırlarının ötesinde dilek coğrafyamızdaki bağıntı ve hazzetme alelacayip.”

-Açkı Bayramı

Trakya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Günşen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün esirgeme ve katılımlarıyla 26 Eylül 1932 tarihinde 1. Türk Dili Kurultayı’nın düzenlendiği tarihin 90. yıl dönümü nedeniyle benzeri mülahaza yayımladı.

Aynı zamanda Türk Dili Fen Müesses Üyesi ve Edirne 15 Orak Ayı Demokratik Bilgisizlik Derneği Onursal Üyesi Günşen mesajında Dilin bire bir milleti budun özne kültür değerlerinin başında geldiğini vurgulayan Günşen, şunları kaydetti:

“Atatürk, dilin bile tıpkı milli koruma görevlisi meselesi olduğunu, Türkçemizi korumanın vatanı korumakla ayrımsız olduğunu, zira Türkçemizin da vatan büyüklüğünde, sıra kadar, gelenek ve göreneklerimiz kadar aziz ve kutsal olduğunu çok ferah biliyordu. Filvaki onun ‘Ülkesini ve erdemli istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini da yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır’ derken, aynı gerçeği dile getiriyordu.

Onun Türk diline sahip çıkışı ve şahsen Türk tarihi yanında, Türkçe ile ilgilenmesi yararsız değildi. Türk milletinin yüksek firez ve medeniyet inşa edici cevherine mümin Atatürk, bu iri milletin dili olan Türkçenin birlikte cevherine inanıyor; ‘Milli ruh ile araç arasındaki ilişki haddinden fazla kuvvetlidir. Dilin milli ve zengin olması, milli hissin gelişmesinde başlıca etkendir. Türk dili, dillerin bildirme zenginlerindendir. Kâfi ki bu şalter şuurla işlensin.’ diyordu.”

“II. Arsıulusal Tabiat Bilimleri, Mühendislik ve Malzeme Teknolojileri Konferansı RUTUBET 2022” konferansı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) organizasyonunda, Kırklareli Üniversitesi aile sahipliğinde düzenlenen “II. Arsıulusal Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Malzeme Teknolojileri Konferansı GÖNEN 2022” konferansına katıldı.

Trakya Üniversitesinden yapılan bağlanmış açıklamaya göre, doğa bilimleri, mühendislik ve materyal teknolojileri konularında serencam gelişmelerin konuşulduğu konferansın açılışına Kırklareli Valisi Birol Ekici, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜB Ahit Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Imanlı Şahin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur, Kırklareli Uray Başkan Yardımcısı Burcu Bölükbaşı Sel, millî ve arsıulusal bir nice bilim adamı ve çağrılı hatip katıldı.

Konferans Başkanı Doç. Dr. Hisse Senedi Ateşin, konferansın mühendislik ve tabiat bilimleri başta görünmek amacıyla birçok alandan bilgin ve araştırmacıyı ayrımsız araya getirerek bilgelik ve sınama paylaşımı sağladığını anlatım etti.

Trakya Üniversiteler Birliğinin 10. yılı münasebetiyle örgen üniversitelerin teşrikimesai ile açık kapsamlı aynı programla disiplinler arası bir nice mehabetli konuda yüksek tıpkı bilimsel standardı ortaya koyan konferansa aile sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren TÜB Çevrim Başkanı ve Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, dolaşma başkanlıkları süresince angajman çatısı altında 44 eş aktiflik gerçekleştirdiklerini belirtti.

Konferansla ilişkin bilgiler nâkil Rektör Şengörür, konferansın bu sene 7 ülke, 21 üniversite ve 5 şirketten toplanmış 120 katılımcıya familya sahipliği yaptığını belirterek 80’i sözlü, 13’ü poster tutmak amacıyla toplamda 93 bildirinin akseptans edildiği bilgisini paylaştı.

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Delimsirek gerçekleştirdiği konuşmada, NEM 2022 Konferansı’nda üç dönüş süresince robotik ve mekatronikten bakir erke malzemelerine, nükleer fizikten sentetik zekaya büyüklüğünde birçok teknolojik yeniliğin zer akademisyenler ve araştırmacılar tarafından ele alınacağını ve konuşma sonucunda çıkma bilgilerin bili dünyasına önemli katkılar sunacağını kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Okhan Akdur ise geleceğe çevrik mühendislik malzemelerinin üretilmesinin ve geliştirilmesinin teknoloji, AR-GE ve haber çalışmalarıyla tür olduğuna değinerek planlı konferansın, sanayinin bilim ve üniversiteler ile olan ilişkisinde eleştiri tıpkı öneme eş olduğuna dikkati çekti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konferansının multidisipliner ve özel benzeri güruh olduğunu söyleyerek NEM 2022 Konferansı’ndan çıkacak bildirilerin hayır ve oflaz olması dileğinde bulundu.

Kırklareli Valisi Birol Ekici birlikte yaptığı konuşmada darülfünun-şehir iş birliği için açıklamalarda bulunarak RUTUBET 2022’nin Kırklareli’nde düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Vali Ekici, teşrifleriyle konuşma programını onurlandıran TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’a, Trakya Üniversiteler Birliği üyesi üniversitelerin rektörlerine, yapılanma komitesine, çağrılı konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürname etti.

Onursal başkanlıklarını TÜB üye üniversite rektörlerinin üstlendiği konferansın çağrılı konuşmacısı TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Evlek, Trakya Üniversiteler Birliği tarafından gerçekleştirilen etkinliğe çağırma edilmekten duyduğu memnuniyeti rapor ederek “Alay Malay İş Yapmaya Sebep İhtiyacımız Var? Geleceğimiz Açısından Sürdürülebilir ve Akil Ayrımsız Gelecek İçin Göz Noktamız, Olgun ve Uygulayım Bilimi Kâmilen Analizör” antetli sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Share: