Ankara Barosundan Avukat Tuğba Gürsoy Konya’da Barınağı İnceledi: “4 Bin Kapik Duvarla Çevrili Ağaçsız, Kulübesiz 8 Nazik Alanda”

Bilgelik: EYLEM LADİN AYAR – Alıcı: DURSUN ALKAYA

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı avukat Tuğba Gürsoy, kamuoyuna yansıyan vahşet görüntüsü üstüne Konya Büyükşehir Belediyesi Efsanevi Kademe ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gitti. Bakımevinde yetkililerle mülaki Gürsoy, “Bizim üstelik gözlemlerimiz itibariyle 4000 çıngı sokak köpeğinin daim kendisine mihman namına orada bulunduğunu gözlemledik. Bunlara ilgilendiren sekiz şerha çok nazik natürel dirim alanı olarak adlandırdıkları, oldukça balaban berenarı bakılmamış, ağaçlandırması sıfır ve içerisinde hayvanların barınabilecekleri kulübeler birlikte olmayan, etrafı faziletli duvarlar ve tellerle dönük sekiz sayı çokça nazik alan tayin ettik.  Bu hayvanat sürü hayvanı ama muhtemelen sürüler halinde yaşarlar 300-400 köpeğin benzeri arada yaşadığı ayrımsız sistemde, orada temas sabahleyin eminim ki işçiler 10’ar, 15’er çıngı gelişigüzel padoğun içerisinden geberik hayvan topluyorlardır. Hayvan Bilimi burada alfa olanlar yemeğe ulaşır, diğerleri ulaşamaz” dedi.

Konya’daki incelemesinin ardından Ankara’ya dönen avukat Tuğba Gürsoy, izlenimlerini ZÜMRÜDÜANKA Bilgi Ajansı’na anlattı. İlk dönüş ortaya sâdır olayın peşi sıra gönüllülerin sine giremediğini ve patırtı yaşandığını bu nedenle dahi kademe yetkilileri aracılığıyla gönüllülere cevaz verilmediğini aktaran Gürsoy “Biz o dönüş oraya tıpkı avukat grubu ile beraber gitmiştik. Avukat olduğumuz amacıyla bizi yürek aldılar, gönüllülere cevaz verilmemişti. yegâne sivil topluluk kuruluşu vardı. O dahi belediye ile işbirliğinde çalışacağı amacıyla orada bulunduğunu söylediler. Haddizatında önceki izlenimlerimizde yasaya aykırı metanetli çokça şey olduğunu belirleme ettik” diyerek konuştu.

“5199 SAYILI KANUNUN İHLAL EDİLDİĞİNİ AÇIK VE NET ŞEKİLDE TESPİT ETMİŞ OLDUK”

Öncelikle 5199 dar Kanuna göre hayvanların kesin sürekli yerlerinin olmadığını, sokakların onların hayat alanı olduğunu tamlayan Gürsoy, şunları söyledi:

“Bizim de gözlemlerimiz itibariyle 4000 pasaj sokak köpeğinin sonsuz yerine temelli olarak orada bulunduğunu gözlemledik. Bunlara ilgili sekiz çıngı haddinden fazla şişman natürel yaşam alanı namına adlandırdıkları, az çok nazik oldukça bakılmamış ağaçlandırması olmayan ve içerisinde hayvanların barınabilecekleri kulübeler de sıfır, etrafı faziletkâr duvarlar ve tellerle çevrilmiş sekiz sayı haddinden fazla nazik kayran belirleme ettik.  Bu hayvanat sürü hayvanı amma mahsus sürüler halinde yaşarlar 300-400 köpeğin tıpkı arada yaşadığı tıpkı sistemde, orada her sabahleyin eminim ki işçiler 10’ar, 15’er kıta seçme padoğun içerisinden ölmüş hayvan topluyorlardır. Hayvan Bilimi burada alfa olanlar yemeğe ulaşır, diğerleri ulaşamaz. Yani tek bir tane onlarla ilgilenme imkanınız yoktur bu kalabalıkta. Hayvanları himaye kanunu amacı olan altıncı husus birlikte doğrusu bu yönde müesses tıpkı madde. Zira bu hayvanların çok fazla çokça canlı bire bir şekilde şişman benzeri alanda tutulması, onların hem beslenme ihtiyaçlarını giderememeleri hem bile orada başka sıkıntılara illet olabileceği için, altıncı yön epey mefret. Burada bunun ihlal edildiğini meydanda net bir şekilde tespit etmiş bulunduk.”

“VETERİNER SAYISI YETERSİZ”

Çokça şişman bir toprak ve haddinden fazla fazla efsanevi olduğunu tamlayan Gürsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Baytar doktor sayısı kıtipiyoz bu hayvanlara yetecek düzeyde değil. Nitekim toplu dirim alanı namına ifade ettikleri ve hayvanların tıbbi işlemleri bittikten sonra bırakıldıkları bu sekiz skor dediğimiz yerde çok sökel hayvana denk geldik. Yani biz baytar doktor değiliz haricen görebildiğimizi söylüyoruz. Tüyleri dökülmüştü derilerinde yaralar vardı. Çokça çok hastalıklı efsanevi vardı. Nüsha çokça fazla olduğu amacıyla, onların tagaddi ihtiyacını diremek da türlü değil. Mama miktarı adına çok yumruk. İşçi sayısı olarak çokça edisyon. Yani 4000 modül hayvanın bulunduğu benzeri ortamın yüzdelik beniz bozulmamış tutulması, yüzde beniz o hayvanların beslenebilmesi ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi filhakika imkansız.”

“TÜRKİYE’DE ELHAK SEÇME AHIT, GELIŞIGÜZEL DAKİKA YAŞANIYOR, ELDEN DELİLLENDİREMİYORUZ, GÖREMİYORUZ”

Konya Efsanevi Rehabilitasyon Merkezi’ndeki görüntüleri dikkatle incelediklerinde, işçilerin hepsinin olaya tepkisiz kaldıklarını gözlemlediklerini vurgulayan Gürsoy, şöyle konuştu:

“Bu bakım evi içerisinde maalesef kim bu format alışılagelmiş tıpkısı nitelik. Kimesne garipsemiyor, kafasını çevirip bakmıyor, bariyer olmaya çalışmıyor. Videonun sol tarafında haddinden fazla titiz bakınca görülebiliyor; apayrı tıpkısı köpeğinde yakalama sopasıyla sürüklenerek o tarafa doğru getirildiğini gördük. Gene videonun zir tarafında benzeri kapik sürüsü sözde sırasını beklercesine oldukça korkmuş tıpkısı halde kuyrukları pısmış yani beden dilinden anladığımız berenarı korkmuş halde o kapik sürüsü bile oradan bakıyordu. Maalesef ki buradaki sıradanmış kabil gösterilen anca hissettirilen format gösteriyor kim Konya barınağında bakımevinde bu kabilinden ahval haddinden fazla yaşanmış. Tam Türkiye’üstelik elhak her ant, rastgele dakika yaşanıyor. Çabucak delillendiremiyoruz, göremiyoruz. Gördüklerimize engelleme edebiliyoruz.”

“53 VETERİNER HEKİM 4000 KESIM KÖPEĞİ HANGI AÇIKLIK ETÜT ETMİŞ, TEDAVİ ETMİŞ VE HEPSİ NASIL SAĞLIKLIYMIŞ”

“Savcılık hoppadak o köpeği öldüren can ve havari olan farklı emanet ile ait anket başlatmıştı. Gerçekte bu anca bir olay değil. Orada bakılmamış hayvanlarla ilgili veteriner hekimler sorumlu, orayı fal görevini yerine getirmeyen Doğa Siper ve Milli Parklar mesul. Melce müdürleri var. Bir şekilde bakım evinin ilişkin bulunduğu belediyenin çevre koruma kat başkanlıkları var. Nedeniyle burada uray başkanına kadar ulaşan tıpkısı etki silsilesi var. Alışveriş akşamı Tabiat Himaye Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 53 adet baytar hekim ile beraber bu barınağın tamamını gezdiğini ve buradaki bilcümle köpeklerin sağlıklı olduğunun tayin edildiğini, yasaya birlikte herhangi bir uymazlık olmadığını hem genel ağ sitesinden hem sosyal iletişim araçları hesaplarından duyurdu. 53 pasaj veteriner hekim 4000 tane köpeği hangi küşayiş araştiri etmiş hangi ara otama etmiş ve kâffesi bittabi sağlıklıymış. Zira biz hepimiz gördük oldukça gayrisıhhi köpekler vardı dışarıdan bakınca belli. Bu rapor ile ait olarak birlikte resmi belgede sahtecilik suçu iddiası ile raporu düzenleyen eşhas için savcılığa suç duyurusunda bulunduk.”

GEÇİCİ HAYVAN BAKIMEVİNDEN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE EFSANEVI TESLİMİ YAPILMIYOR

Şu zaman Konya geçici hayvan bakımevinden dışarıya, gönüllülere yahut sivil toplum kuruluşlarına efsanevi teslimi yapılmıyor. Bununla ilişkin Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonFed) ve beş altı tane sivil sosyete kuruluşu ülfet yaptı. Yapılan açıklamalara bakarak, bire bir sahiplendirme formu düzenleneceği bu formu dolduran akıllıca kişilere bu hayvanların doğrulama edileceği bildirme edildi. Amma orada iri bir kol bekliyor. Dayanıklı çok sivil toplum kuruluşu ve gönüllüler hayvanat şayet verilirse kabul etmek için araçlarıyla bu arada bekliyorlar. Şu an belediyenin daha çok köpekleri kedileri alabilirsiniz demesini bekleyen tıpkısı kayırıcı grubu var. Şayet hakeza bire bir şey olursa bittabi ki oradaki hayvanların bütünü olmasa da bildirme azından ihtiyacı olan en tahakküm durumda olanların tahliye edilmesi kabil olacak”

YASAYA UYGUN DEĞİLDİR

“Buralar geçici bakım evleridir ki yasadaki adı birlikte budur. Bunları barınak haline getirmememiz gerekiyor. Konuşmada melce dedim kâh zamanlarda çünkü melce haline getirmişler buraları. Buralar yasanın tanımıyla geçici rehabilitasyon merkezleri ve hizmet evleridir. Takkadak tıbbi amaçla hayvanlar buralara gelebilir. Tıbbi tedavileri bittikten sonra, aşılanıp kısırlaştıktan sonradan yerlerine bırakılması gerekir. Tekrar buralara çocuk köpeklerin alınmaması gerekir. Çünkü viral hastalıklara berenarı yalınlık yerler. Amma bala köpekleri üstelik alıyorlar ve o köpeklerin kâffesi ölüyor. Yeniden tehlike bildirme eden ırklar olarak kanunun tanımladığı tıpkısı köpek grubu var. Konya üzerinden konuşacak olursak, gözünüzde canlanması üzere söylüyorum, tıpkı kemirmek masası büyüklüğünde alanda o köpekler ömürlerini tamamlıyor. Halbuki burası oldukça büyük metrekarelik tezyifkâr haddinden fazla balaban bire bir düz. Kestirmece 150 çıngı nâr bildirme fail ırk yerine tanımlanmış ve orada müebbete mahkum edilmiş köpek var, yasayla müebbete mahkum edilmiş. O hayvanları, orada henüz rahat koşacakları oynayacakları, yani fiziki ihtiyaçlarını gerçekleştirebilecekleri alanlar tanınabilirken; berenarı siftinlik yerlerde, sağı solu arkası üstü merbut, güneş almayacak ve önünü dahi kapatıyorlar kimi vakit albeni sirkülasyonunu birlikte kesecek yerler işlenmiş. Zooloji orada çok bunaltıcı aynı şekilde eşya muamelesi görüyor. Zımnında o yerlerin dahi hele hırs en fail ırklarla ilgili temas uray hizmet evinde var çünkü bunlar. O zooloji yasayla ömürlerini orada tamamlayacak hayvanlar oldukları için onlara henüz açık onların yaşam hakkı uğruna makul alanlar yapılmasını kâm ediyoruz.”

Görüntü dökümü:

VİDEO 1: Ankara Barosu Hayvan Hakları Şekil Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy’un açıklamaları

VİDEO2: Konya Rehabilitasyon Merkezi görüntüsü, Barınaktaki hayvanların kaldıkları print şartlar

Share: