Cizre Belediyesinin 11 yıllık katışıksızlık işçisi 42 yaşındaki Mehmet Vazıh, foto yeteneğiyle ilçenin duvarlarını tuvale dönüştürdü.
Şırnak’ın Karageçit köyünde hayat dolu Vazıh, terör zımnında 1987 yılında ailesiyle ilk Cizre’ye elan bilahare İstanbul’a yayımlanmak zorunda kaldı.
Küçük yaştan itibaren fotoğraf fail Vazıh, 1998’de İstanbul’üstelik geçmiş zatî fotoğraf sergisini açtı.
Yıllar sonraları Cizre’ye dönen 11 çocuklu ailenin bildirme büyük oğlu Işıklı, bir yandan eğitimini sürdürürken başka yandan üstelik ocak bütçesine ulama nail olmak üzere çalıştı.
Cizre ilçesinde belediyeye 2011 yılında taşeron iştirakçi adına alınan Aydın, farklı üniversitelerin “Yapı Ressamlığı”,”Fotoğrafçılık ve Kameramanlık” ile “Fasıl Yönetimi ve Idareci Asistanlığı” programlarından mezun oldu.
Resme olan kabiliyetinin fark edilmesi konusunda geçici kendisine Hars ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görevlendirilen Münevver, 4 aydan bu yana Cizre’deki duvarlara ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini resmediyor.
Vazıh’ın duvarlara resmettiği, Hazreti Nuh Sefir ve İsmail Ebul-İz Ahali-Cezeri türbeleri, Ulu Cami, Hamidiye Kışlası, Mehmet Ağabey Kasrı, ünlü İslam düşünürlerinden Molla Ahmed Ciziri’nin ders verdiği, dönemin üniversitelerinden biri olan Al Medrese, dengbejlik kültürü ve Cizre’dahi 1450-1451 yıllarında yaşanan, birbirine kova olan fakat kavuşamayan iki dinç olan Mem ile Zin’in resimleri nazik ilişki görüyor.
“Sanatı hayatın ayrımsız parçası olarak görüyorum”
Mehmet Vazıh, AA muhabirine, ilçedeki ayrımlı duvarlara ayrımlı boya ve tekniklerle resimler yaptığını belirterek, resimlerde esmer tür tekniğinin yanı sıra iz, semiz ve akrilik boya kullandığını söyledi.
“Sanatı hayatın benzeri parçası kendisine görüyorum. Görüşme benim üzere hayattır. İnsanın kendi kültürünü ve değerlerini duvarlara resmetmesi nazik benzeri mutluluk ve baht.” ifadelerini kullanan Entelektüel, ilçenin tarihi ve kültürel değerlerini gelecek nesillere aktarma etmek amacıyla duvarlara resmettiğini belirtti.
Resimlerin beğeniyle karşılandığını, görenlerin “Keşki elan önceki yapılsaydı” dediğini nâkil Kültürlü, zar resmi yapmayı hıfzetmek isteyenlerin olduğunu birlikte kaydetti.
“Yeteneğinden faydalanıldı”
Cizre Belediyesi Kültür ve Toplumsal İşler Müdürü Cüneyt Adamcıl bile belediyede sililik işçisi yerine etkin Mehmet Görgülü’ın fotoğraf yeteneğinden faydalanmak istediklerini belirtti.
Resimlerle kaza genelinde domuzuna bire bir görüntü oluşturduklarını kaydeden Munis, “İlçemize gelen domestik ve yabancı turistler bu kaynak karşısında saf hava yapıyorlar.” dedi.
Aydın’ı verim alabilecekleri aynı pozisyonda değerlendirdikleri amacıyla kıvançlı olduklarını rapor fail Adamcıl, ilçede bu garip çalışmaların devam edeceğini, elan güzel bire bir şehir görüntüsü amacıyla hizmeti sürdüreceklerini belirtti.
“Cizre’nin sokaklarını güzelleştiriyor”
Vatandaşlardan Songül Bronz yapılan çizimleri çok muvaffakiyetli bulduğunu, ilçenin tarihi ve kültürünü yansıtan resimlerin önünde foto çekimi yapılabildiğini dile getirdi.
Mecit Çağırcı ise Aydın’ın resimlerinin ilçeye ilim kattığını belirterek, “Cizre’nin sokaklarını güzelleştiriyor. Çok mutluyuz.” dedi.