Bilecik Arkeoloji Çalıştayı’nda 9 bin yıllık “Bahçelievler Yerleşmesi konuşuldu

Bilecik’te planlı çalıştayda, tıpkı apartmanın yanındaki abes arsada yürütülen kazılarda 9 bin yıl öncesine ilişkin olduğu belirlenen hayat alanlarına ulaşılan “Bahçelievler Yerleşmesi” ile ilişik değerlendirmelerde bulunuldu.

Bilecik Arkeoloji Çalıştayı, Şeyh Edebali Firez ve Kurultay Merkezi’nde Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), Hars ve Turizm Bakanlığı ile Bahçelievler Kazı Ekibi işbirliğinde gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında tıpkı konuşma özne Bilecik Şehremaneti Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı, ilin bir nice medeniyete aile sahipliği yaptığını söyledi.

Bulgularda, Mağrip Anadolu’nun bildirme sakat yerleşiminin kentte bulunduğunun belirlendiğini dile getiren Subaşı, şöyle dedi:

” Herhangi Bir köşesinden çağ fışkıran şehrimiz, bu kazı sayesinde bölgenin bildirme sakat, arz ibdai kültürüne dahi eş olduğunu kanıtladı. Bizleri az çok heyecanlandıran Bahçelievler kazısında mevcut birçok buluntu tarihin yeniden şekillendirilmesine bozukluk oldu. Garp Anadolu’nun genişlik eski çalgı aleti ezgilerini ve mevcut seramik kalıntılarını nazirsiz güzelliğini ruhumuzda idrak etmek inanın tarifi olmayan aynı ruh. Bu önsezi ve heyecanı kaybetmeden ati nesillere aktarma etmek ve şehrimizin geçmişine çerağ sancımak üzere sunma nazik görevlerimizden biri olduğunun farkındayız.”

Arkeopark oluşturmayı hedefliyorlar

Kazının ilmî danışmanı BŞEÜ Selen- Yazın Fakültesi Arkeoloji Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Erkan Dikme birlikte neolitik dönemden izler haiz alandaki çalışmanın, Bahçelievler Mahallesi’nde bire bir kişinin boş arazide gördüğü seramik parçalarını Kazı Bilimi Müzesine bildirmesinin arkası sıra yaptıkları değerlendirmeyle 2019 yılında başladığını hatırlattı.

Alanın 2000’li yıllardan geçmiş keşfedilmemesi ve kentleşme dolayısıyla elan çok bilgiye ehil olamadıklarını aktaran Rekiz, şunları kaydetti:

“Bölgede hafriyat yapılmayan ve kazı bilimsel dolgu içeren alanın sit alanı haline getirilip korunması gerekiyor. Bilecik’te abes arsada yapılan kazılarda 9 bin sene öncesine ilgilendiren yaşamın olduğu TÜBİTAK marifetiyle onaylandı. Kazıda sâdır ölçüme makul 15 değişik uzvi bakiye malzemeden proje boyunca tarihlendirme çalışmaları yapılacak. Günümüzden 8 bin ila 9 bin yıl ilk bire bir alanı hiç tecezzi etmeden hayatiyetli, kalabalık nüfuslu tıpkı topluluğun Bahçelievler’deki yerleşmesini Günindi Anadolu’daki önceki köy adına tanımlamanın yanlış olmayacaktır. Amacımız, burada ‘arkeopark’ oluşturarak Bilecik’in ilk aile sahiplerini dünyaya tanıtmaktır.”

Çalıştay, açım programının arkası sıra veri insanlarının sunumlarıyla devam etti.

Share: