Burdur’da Gazetecilere Kıran Bilinci Eğitimi Verildi

MUHAMMET FATİH BAŞCI

Burdur’de matbuat mensuplarına, İl Riziko Afet Planı (İRAP) kapsamında kıyamet bilinci eğitim verildi. Facia öncesi ve sonrası üzere verilen eğitimlerle akıllıcasına davranışların pekiştirilmesi amaçlanıyor. MAKÜ Yetişek Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, “İnsanların tahakküm zamanlarda yeryüzü haddinden fazla ihtiyaç duydukları içtimai desteğin ve ruhsal desteğin sağlanması açısından da bilgilendirme haddinden fazla kebir. Bu yüzden matbuat mensuplarına yoz haddinden fazla büyük aksiyon düşüyor” dedi.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde planlı eğitimde öğretim üyesi Dr. Murat Kuş, kıyamet sırası ve sonrasında yapılması gerekenleri anlatırken Eğitim Bilimi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar üstelik selen ita psikolojisinin pekiştirilmesi için basın mensuplarına terbiye verdi.

“SÜRECİN YARARLI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

MAKÜ Psikolojik Müşavir ve Delalet Asıl Bilgelik Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkunç Tagay, konuşmasında şunları söyledi:

“Bu proje, oldukça pir tıpkı proje. Kıyamet durumlarında afetten etkilenen dayanıklı haddinden fazla kayırıcı olduğu gibi bir zaman üstelik basın mensuplarının bu süreçte neler yapabilecekleri, ne noktalarda neye dikkat edecekleri üzerine bilgelik paylaşımında yatmak domuzuna tıpkısı çalışmaydı. Afetlerin, bizim üzere pek haddinden fazla yıkıcı etkileriyle beraber aynı zamanda ruhsal anlamda de tahripkâr etkileri söz konusu. Bu format, elden matbuat mensupları amacıyla değil, o süreçte o süreci yönetmen, o süreci izleme fail herkes için berenarı hırçın bir süreç. Bu süreçte belki yapacağımız haberlerin, bilgilendirilmelerinin lacerem olacağı, insanların bu süreçten lacerem etkilendiği evet de hangi zümre durumlara maruz kaldıkları konusunda bilcümle bu arada konuştuk, bilgilendik ve vukuf paylaşımında bulunduk. Sürecin yararlı olacağını düşünüyorum.”

“AFET ÖNCESİNDE AKILLICA DAVRANIŞLARIN PEKİŞTİRİLMESİ AMAÇLANMAKTADIR”

MAKÜ Öğretim Üyesi Dr. Murat Kuş ise şöyle konuştu:

“Bilcümle kurumlarda olduğu üzere ilimizdeki basın mensupları de aynı kıyamet sonrasında afetzede olacaklar. O nedenle afetlere yakalanmadan geçmiş, bu afetler gerçekleşmeden önce planlama ve beis tenzil çalışmaları kapsamında matbuat mensuplarımıza da facia öncesinde makul davranışların pekiştirilmesi amaçlanmaktadır. Burada matbuat mensuplarımızın, özlük ofislerinden başlayarak strüktürel olmayan tehlikeleri azaltması, od avı yapabilmeleri, facia sırasında muvaffakiyetsiz takkadak doğru olaylar, afetle savaşım konusunda ekipman edinmeleri ve bunları akıllıcasına aynı şekilde kullanmaları noktasında MAKÜ Evgin Müzaheret ve Afet Yönetimi Bölümü yerine katma bulunmaktayım. 2026 yılına büyüklüğünde bitmeme edecek olan İRAP sürecinde de değişik ortamlarda, farklı uygulamalarda, eğitimlerde gene matbuat mensuplarımızla buluşacağız.”

“BASIN MENSUPLARINA ÇOK BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”

MAKÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar bile şunları söyledi:

“Zaman, kıran psikolojisi üzerine basın mensuplarımızla birlikte olduk. Afetlerin etkileri, kıran kıpırdak bireylerin yaşadıkları ruh bilimsel durum ve hakeza dönemlerde bilgelik alma ihtiyacının arttığı üstünde, hele basının hassas habercilik konusundaki sorumlulukları üstünde arkadaşlarla hikmet paylaşımında bulunduk. İyi aynı kıran yönetiminin yeryüzü heybetli aşaması elbette ki afetlere hazır olmak. Afetlere hazırlığın bile ayrımsız sonraki aşaması, yaşanan kıran hangi büyüklüğünde nazik olursa olsun sağlanacak içtimai destek ve ruhsal destekle afete maruz artan kişilerin toparlanmasına ve normalleşmesine katkı temin etmek. Burada bile alelhusus doğru bilgilendirme, doğru vukuf kaynaklarına algı üstüne istihbarat ve bilgilendirmelerin hangi büyüklüğünde etken olduğu üzerinde konuştuk. İnsanların zor zamanlarda yeryüzü çok gerekseme duydukları toplumsal desteğin ve ruhsal desteğin sağlanması açısından da bilgilendirme çokça yetişkin. Bu yüzden matbuat mensuplarına oldukça çokça şişman hisse senedi düşüyor. Aynı zamanda hem afete maruz artan hem da afete maruz kalan kişilerle önce kontak fail, insanların sunma edisyon zamanlarında onların yanında olan patika elemanı kendisine da matbuat mensuplarının rolünü ayn ardıl edemeyiz. Bu kapsamda bir yetişek çalışması yaptık. Sürecin ulama sağlamasını diliyorum.”

“ÖĞRENMEMİZ MÜSTELZIM HADDINDEN FAZLA ÖNEMLİ HUSUSLAR VAR”

Terbiye sonrasında izah fail Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, şöyle konuştu:

“Basın mensupları için çok yüce tıpkısı brifing toplantısına katıldık. Gerçekte meslektaşlarımızla kıyamet ve aynı olayların bütün içindeyiz. Kıran kültürünün oluşması noktasında biz matbuat mensuplarına önemli görevler düşüyor. Bu noktada meslektaşlarımızla ağır sıklet benzeri brifing aldık. Burada gördük kim tığ basın mensuplarının da nazik eksikleri var. Öğrenmemiz gereken çok şanlı hususlar var. Bu noktada başta matbuat mensupları kalkışmak üzere toplumdaki eksiksiz kesimleri afet kültürü noktasında bilgilendirmeye nida ediyorum.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-EĞİTİM AYRINTI

– MAKÜ Ruh Bilimsel Danışman ve Kılavuzluk Asıl Marifet Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Tagay konuşma

– MAKÜ Dr. Akademisyen Meram Kuş istişare

– MAKÜ Yetişek Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Şimşekli Fener

– Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel müracaat

Share: