Çankırı’da kâin hayvan fosili sayısı 4 bine ulaştı

ÇANKIRI’de Çorakyerler Omurgalı Müstehase Lokalitesi’nde bu yıl yapılan hafriyat çalışmalarında, 100’ün üzerinde taşıl elan bulundu. İlk çalışmalardan bugüne büyüklüğünde tanımlanabilir 4 bin müstehase bulduklarını kaydeden Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayla Kalp Erol, “Imdi ayrımsız müze açabilecek sayıda müstehase buluntuya sahibiz. Tıpkısı taşıl müzesi açılarak, buranın tıpkısı malumat merkezine çevrilmesini ve turizm merkezine dönüştürülmesini isteriz” dedi.

Ankara Üniversitesi Vasıta ve Gün-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ağıl Hatır Erol başkanlığında, Fatih Mahallesi Yapraklı esmer yolu çevresindeki alanda yapılan kazılar, bu yıl 12 şahsiyet ekiple yürütülüyor. 2001 yılında başlatılan kazı çalışmalarında bugüne kadara fil, gergedan, zürafa ve tığ dişli kaplan ilkin tevessül etmek için 41 ayrımlı adalet ilişik 4 binden çok tanımlanabilen müstehase bulundu.

‘BURASI BİZE DOĞA MİRASI KENDISINE KALDI’Kazı başkanı Prof. Dr. Sevgi Erol, Çorakyerler Omurgalı Müstehase Lokalitesi’nin dünyanın bildirme cesim fosil lokalitelerinden biri olduğunu belirterek, “Çorakyerler, dünyada aynı çok birkaç olan, oylumlu fosil lokaliteleri ortada yer alıyor. Çünkü şu anda şehrin merkezindeyiz. Bu asıl fosil lokaliteleri, bu büyüklüğünde abat ve kıytırık ulaşılabilir ayrımsız yerde değil. Bunun hem zait hem de eksi yönleri var. Pozitif yönleri; bayağı çalışılabilecek, yalın kat ulaşılabilecek bir alanda olması. Nakıs yönleri ise kat kenarında bulunmamız ve merkezde olmamız zımnında siper altında bulunmasına karşın, korunmasında güçlükler yaşayabiliyoruz. Çankırı amacıyla Çorakyerler çok koca. Bura bize doğa mirası kendisine kaldı. 9 milyon yıla büyüklüğünde inen tıpkı tarihi var. 9 milyon yıllık benzeri müstehase lokalitesi yıllarca korunmuş ve günümüze kadar mevrut. Ancak bu lokalite merkezde olması nedeniyle 1 günde bulunmayan edilebilir. O nedenle haddizatında Çankırılıların, yerel yönetimlerin, yetkililerin çok titiz olması ve bu müstehase alanını çokça dolgunca koruyabilmesi gerekir” dedi.’MÜZE AÇABİLECEK FOSİLE SAHİBİZ’Bu sezonki hafriyat çalışmalarının liyakatli şekilde bitmeme ettiğini belirten Prof. Dr. Erol, temmuz kocaoğlan böylelikle başlayan kazılarda ise 100’ün üzerinde fosil bulunduğunu rapor ederek, “Bu yıl zürafalarla ilişkin buluntular, domuzlar, gergedanlar bulduk. Kısa müddet çalışmış olmamıza rağmen, tekrar yetişkin türlere ilişik buluntulara ulaştık. İlk yıllardan bugüne kadar tanımlanabilir 4 bin müstehase bulduk. Amma tanımlanamayacak ve makro taşıl sayabileceğimiz numarasızlar beyninde dahi hemen dakikasında benzeri o büyüklüğünde fosilimiz var. Artık tıpkısı müze açabilecek sayıda taşıl buluntuya sahibiz. Benzeri müstehase müzesi açılarak, buranın benzeri vukuf merkezine çevrilmesini ve turizm merkezine dönüştürülmesini isteriz” diye konuştu.

Prof. Dr. Hale Kalp Erol, antrparantez buradan sâdır fosillerden bölgeye arpalık 2 doğruluk de ‘Çorakyerler’ ve ‘Çankırı’ isimlerinin verileceğini açıkladı.



Share: