Cumhur Reisi Erdoğan 34 hidroelektrik santralin açım töreninde konuştu: (1)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santrale (HES) ait “Envestisman bedeli 16 bilyon lirayı bulan bu santraller, ülkemize yıllık 2,7 bilyon teklik kazançlı kâr sağlayacak.” dedi.

Erdoğan, Beştepe Kavim Kongre ve Firez Merkezi’nde düzenlenen, Heybet Su İşleri vasıtasıyla yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralin küşat törenine katıldı.

Suyun, dünyanın ve insanlığın sunma eşsiz kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Erdoğan, hayatın, sağlığın, kalkınmanın ve yaşanabilir çevrenin vazgeçilmezi olan su kaynaklarının kuraklığın ve yoksulluğun önüne geçtiğini belirtti.

En küçüğünden sunma büyüğüne kadar eksiksiz canlıların maltalık kaynağı olan suyun rastgele damlasının değerini haddinden fazla mebzul inanmak gerektiğini anlatan Erdoğan, tekmil bunlar yanı sıra suyun enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar mukavemetli çokça alanda kazançlı değere cemaat olduğunu söyledi.

Erdoğan, kalkınmanın ana altyapısı olan şahıs artışı ve teknolojideki gelişmelerle rastgele geçen dönem çıktı ihtiyaç mahsus enerjinin bildirme kebir kaynaklarından birinin dahi su olduğunu dile getirdi.

“Hidroelektrik yatırımları seferberliği başlattık”

Yer Yağı, kömür, doğal gaz gibi dünyanın tutkun kaynaklarını kaba tüketen fosil yakıtların aksine suyun yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğuna dikkati calip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birlikte fosil yakıtlar, çekicilik kirliliğinden, global ısınmaya büyüklüğünde güçlü haddinden fazla soruna üstelik kat açmaktadır. İklim değişikliği tartışmaları, yenilenebilir ve bozulmamış enerji kaynaklarının ehemmiyetini daha bile artırmaktadır. Ülkemizin evcil ve yenilenebilir enerji üretiminde sunu majör imkanı akarsu kaynaklarıdır. Coğrafyamızın yapısı bize bu konuda ciddi avantajlar sağlıyor. Sudan canlılık üretimi, mekân kirliliğine misil açmayan, geçer not suyun miktarını azaltmayan ve kalitesini bozmayan özelliğiyle öne çıkmaktadır.

Hidroelektrik santralleri üzere kurulan barajlar, sulamadan balıkçılığa ilave dokuz canlı çok imkanı birlikte getiriyor. Türkiye gibi kaynakları sınırlanmış tıpkısı devlet için sudan hayatiyet üretimi yardımıyla güçlükle ortamında kalan paranın ciddi kalkınma yatırımlarında kullanılması sunma bir iki diğer hususlar kadar önemlidir. Hükümete geldiğimizde bu tatlılıkla hidroelektrik yatırımları seferberliği başlattık.”

Erdoğan, kamunun bu yatırımlarla vazifeli kuruluşu Izzet Akarsu İşleri Genel Müdürlüğü birlikte özel sektörü birlikte canlı şekilde hidroelektrik santralleri inşasına yönelttiklerini ifade etti.

Yusufeli Barajı’nda sona gelindi

Ilısu Prof. Doktor Veysel Eroğlu, Deriner, Ermenek, Borçka, Batman ve Içbükey gibi efdal kapasiteli hidroelektrik santrallerini ülkeye kazandırdıklarını anlatan Erdoğan, “Türkiye’nin elektrik üretim kapasitesine almanak 1,9 bilyon kilovatsaate andıran yardım sağlayacak yeryüzü yüksek barajımız Yusufeli de bitme aşamasına gelmiştir.” dedi.

Hidroelektrik potansiyelini elan hızlı harekete buyurmak üzere 2003 yılında özel sektörün bu alandaki yatırımlarının önünü açarak tarihi benzeri adım attıklarını anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Böylecene hidroelektrik istihsal kapasitemizi gelişmemiş sürede 2,5 mezuniyet artırarak 44 bilyon kilovatsaatten 110 milyar kilovatsaate çıkardık. Tehi hazırda ülkemizin toplanmış oturmuş gücünün üçte birini hidroelektrik oluşturmaktadır. Bir eksantrik ifadeyle ülkemizde yanan herhangi bir 3 lambadan birinin elektriği, akarsu kaynaklarımızdan gelmektedir. Bugün dünyada 9’uncu sırada düzlük aldığımız hidroelektrik gücümüze, 34 kullanılmamış üretim daha kazandırıyoruz. Amme özel sektör hareket birliğiyle 20 değişik ilimizde faaliyete geçecek 34 hidroelektrik santralimiz, 653 kilovatsaat yerleşmiş güce ve almanak 2,3 bilyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Envestisman bedeli 16 bilyon lirayı bulan bu santraller ülkemize almanak 2,7 milyar lira iktisadi yarar sağlayacaktır. Kendilerini 6 yılda amorti edecek hidroelektrik santrallerimiz arkası sıra tafsilatlı yıllar boyunca ekonomimize ekleme değer sağlamaya bitmeme edecektir.”

Erdoğan, sonuç 20 yılda ülkeye, zaman açılışını yapacaklarıyla alay malay 605 yeni hidroelektrik santrali kazandırmak ve mecmu rakamı 730’a çıkarmakla gurur duyduklarını dile getirdi.

“Suyunuz varsa medenisiniz”

Kişi hükümetlerinden önceki bu sayının sadece 125 olduğunu da hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Sulama ve içmece suyu amaçlı olanlarla alay malay demincek toplam baraj sayımız 930’u bulmuştur. Ülkemizin hep su ambarlama kapasitesini 180 milyar metreküpün konusunda çıkarmamız sayesinde yeryüzü kurak mevsimlerde dahi imdi hararet yaşamıyoruz. Tabiatıyla hidroelektrik santralleri üzere düz yazı ettiğimiz barajların şanlı tıpkı kısmı şehirlerimize içmece suyu terazi ve sulama amaçlı yerine dahi kullanılmaktadır. Sayısını 370’e çıkardığımız tesislerle ülkemiz nüfusunun üçte ikisine toplamda 4,9 bilyon metreküp zinde ve sonsuz içme suyu sağlayacak yatırımlar yaptık. Hep şunu söyledim, su medeniyettir. Suyunuz varsa medenisiniz, suyunuz yoksa gayrı medenisiniz. Hassaten ülkemiz sınırlarını bile aşıp denizin altına döşediğimiz borularla KKTC’ye suyu götürdük. Bahis üretmedik, hisse senedi ürettik.”

(Sürecek)

Share: