Doğuma giden gebe eş ve bebeğine ambulansta dirimlik tuşe

Burdur’da, veladet sancısı başlayan 39 haftalık aylı eş, ambulansla hastaneye götürüldüğü sırada bebeğin boynuna kordon dolandığını ayırt eden 112 Acil Afiyet çalışanlarının kalburüstü müdahalesiyle koca çağa dünyaya getirdi.

Tefenni ilçesinde dinç 23 yaşındaki taze karı, hamileliğinin 9’uncu kocaoğlan olan 9 Aralık’ta tevellüt başlayınca 112 Acil Çağrı Merkezinden müzaheret istedi.

Bunun üzerine 112 Müstacel Sağlık ekibinin ambulansa aldığı canlı karı, eksiksiz teşekküllü ayrımsız hastaneye atıf edildiği tam sancıları artarak şer geçirdi.

Boynuna kordonu dolanan ve koku alması duran süt kuzusu, keyif ekibinin müdahalesiyle ambulansta metin şekilde dünyaya geldi. Sağlıkçılar bebeğe Halil ismini verdi. Burdur Ihtişam Hastanesinde müşahede altında tutulan ana ve çağa elan bilahare taburcu edildi.

Eşiyle ayrımsız ambulansta görev yapıyor

Doğumu başarıyla gerçekleştiren evgin tababet teknisyeni Medih ve paramedik eşi Berk Tevazulu ile paramedik Merhamet Dikmen, Çıkış Mahallesi’ndeki evlerinde anne ve bebeğini müzakere etti. Ambulansla eve mevrut 112 Acil Servis ekibi, bebeği ve anneyi dosdoğru görmenin mutluluğunu yaşadı.

Sağlam Uysal, AA muhabirine, tıpkısı buçuk yıldır evli olduklarını, alay malay görev yaptığı eşiyle kişi çocuklarından önce “Halil bebeği” kucaklarına aldıklarını söyledi.

Tevazulu, 5 yıldır bu mesleği yaptığını fakat ambulansta veladet vakasıyla ilk kez karşılaştığını belirterek, hastaneye 10 kilometre kaldığında doğumun başladığını anlayınca bebeğin ve annenin hayatını riske alaşağı etmek istemediklerini rapor etti.

Doğumu ambulansta gerçekleştirdiklerini aktaran Tevazulu, “Boynuna kordon dolanmasını çözdüğümüz bebeğe müvellidülhumuza verdik. Bebeği mıhlı şekilde kucağımıza aldık. Ambulans, kıytırık bire bir evgin servis niteliğindedir.” ifadesini kullandı.

Doğumu başlatmak amacıyla duraksama yaşamadıklarını dile getiren uysal, şöyle konuştu:

“Doğrusu çekinmek ve tereddüt yaşarsanız bu mesleği yapamazsınız. Bebekteki problemi görünce hızlı bire bir şekilde vacip müdahaleyi yapmamız lazımdı. Bunu da başarını tıpkısı şekilde yaptık. Çağa doğduktan sonra eşimin kucağındaydı, onu da çok ateşin gördüm. Bebeği mıhlı ve çalışkan gördüğümüz amacıyla çokça bahtiyar olduk. Çokça sunturlu bir duyguydu. Biz da eskimemiş evliyiz. İnşallah bize bile kader tamam. Bu olay bizim üzere fena hâlde ayrımsız hatırat kendisine kaldı.”

“Bebeğin ağlama sesini duyunca takım namına gözlerimiz doldu”

Acil Tababet Teknisyeni Medih Tevazulu birlikte eşiyle gâh günler nöbetlerinin kesiştiğini, o çağ üstelik Halil bebeğin doğumuna alay malay tanıklık ettiklerini anlattı.

Panik olan anneyi sakinleştirmeye çalıştıklarını anlatan Tevazulu, “Anneyi sakinleştirirken benzeri yandan dahi ‘İyiyiz, biz bu işi hallederiz.’ diye tıpkı birimize destek verdik.” dedi.

Tevazulu, bebeğin ağlama sesini duyunca haddinden fazla sevindiklerine değinerek, “Sevinçten yara attık. ‘Bebeği kurtardık bu işi başardık.’ dedik. Sonrasında eşimle birbirimize sarıldık. Bebeğin ağlama sesini duyunca ana birlikte sakinleşti, bebeğiyle buluşunca gözleri doldu. Bizim bile grup namına gözlerimiz doldu. Elimizde bir iki an geçmiş hayata ‘merhaba’ demiş ayrımsız bebeğe bakıyorduk, o anlar çokça güzeldi. Alım donör bir duyguydu.” ifadelerini kullandı.

O şeb ambulansı kullanan Paramedik Rahim Dikmen bile hastaneye giderken sisten âlem düşünüm mesafesinin saha vadi 10 metreye kadar düştüğüne değindi.

Doğum başladığında ambulansın hareket etmemesinin gerektiğine dikkati çekici Dikmen, “Aracı sağa çekip süratle tevellüt hazırlığımızı yaptık. Bebek gelirken boynuna dolanan kordonu gördüm. Kordonu esas kısmından fevk çekerek ayrımsız manevrayla çıkardım. Kordon çözülmezse annenin ıkınmasıyla bebeğin solunumu durabilirdi. Bebeğin ağlama sesiyle o andaki ruhsal gerilim, yüklülük çabucak mutluluğa dönüştü. Zaman üstelik bebeğin zinde olduğunu gördük.” diye konuştu.

Suriye tabiiyetli Sara ve Adnan Hamid çifti de ikinci bebeklerini mıhlı kendisine kucaklarına aldıkları üzere bahtiyar olduklarını anlatım ederek, doğumu gerçekleştiren esenlik çalışanlarına teşekkürname etti.

“Arkadaşlarımızı teşekkür belgesiyle ödüllendireceğiz”

İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram da bazen ambulansta doğumlar gerçekleşebildiğini, bu kalem durumlarda gerekli tesisat ve eğitimli personellerin ambulanslarda fariza yaptığını belirterek “Böyle durumlarda tıbbi işlemleri da ambulansta gerçekleştirebiliyoruz. Bu vakada da arkadaşlarımız mukteza müdahaleyi kalburüstü biçimde yaparak el benzeri doğumun üstesinden geldiler. Kendilerini teşekkürname belgesiyle ödüllendireceğiz.” dedi.

Share: