Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AA Yayımcı Masası’na misafir oldu: (4)

Enerji ve Tabiatıyla Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin bor ihracatının bu yıl 1 bilyon doları aşacağını belirterek, “Dünyada tüketilen borun yüzde 62’sini tığ üretip satıyoruz. Rezervin bile yüzde 72’si bizde. Ihtimal 500 yıl umum dünyaya yetecek rezervimiz var.” dedi.

AAtölye’de Rum Ajansı (AA) Yayımcı Masası’na mihman olan Bakan Dönmez, gündeme ait soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Dönmez, borda Türkiye’nin istihsal kapasitesinin yıllık 2,6-2,7 milyon titrem olduğunu, bunun 2,5 milyon tonunun ihraç edildiğini söyledi.

Türkiye’nin bu alanda dünyada muamele payında evvel sırada olduğuna dikkati çeken Dönmez, “Dünyada tüketilen borun yüzde 62’sini tığ üretip satıyoruz. Rezervin birlikte yüzde 72’si bizde. Ihtimal 500 sene umum dünyaya yetecek rezervimiz var.” diye konuştu.

Dönmez, dünyada kestirmece 5 milyon tonluk borak tüketimi olduğuna dikkati çekerek, “Serencam adım kritik tıpkı düzlük. Geçtiğimiz sene 1 milyar doların üstünde bir ihracatımız oldu. Bu sene birlikte 1 bilyon doların üzerinde tıpkı ihracat gelirimiz olacak.” dedi.

Bor elementinin yararlanma alanının artırılmasının önemine değinen Dönmez, şunları kaydetti:

“Ar-Ge çalışmalarıyla bu ürünün kullanılabilirliğini artırmak istiyoruz. Bilfarz borda eklenmiş altın kavşak ürünler üretme hedefimiz var. Bunun birlikte geçmiş uygulamasını bu yıl hayata geçireceğiz. İki yıl önceki temelini atmıştık. Borak Karbür Tesisi’ni bu sene içerisinde üretime alacağız. Maden yüzde 100 zaten bizim. Burada teknolojiyi nakil ettik, Türkiye’dahi üretilecek. Hem bağırsak piyasadaki talebi karşılayabileceğiz hem da sıkı dışına bu ürünleri satabilir ağıl geleceğiz. Akıbet tutum modelimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın sık sık tabir ettiği, yatırım, istihdam, istihsal, dış satım dörtlüsünü tümleç bildirme güzel örneklerden birisi olacak. Envestisman yapıyoruz, istihdam olacak, üretimi yapacağız ve ihracata çevrilmiş çalışacağız. Bu yıl içerisinde hayata geçirmiş olacağız.”

“Bulunmaz element rezervinde Çin’den sonradan genişlik iri rezerv Türkiye’de”

Dönmez, nadir element rezervinde Çin’den sonradan arz nazik rezervin Türkiye’bile bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Dünyada adı konmamış ayrımsız savaşım ‘savaş’ varsa bu dahi eşsiz elementlerle ilişkin yaşanıyor. Zira paranız bile olsa alamayacağınız nadirlikte elementler mevcut. Altına erişebiliyorsunuz, evet pahalı fakat ulaşım var. Dünyada henüz az bulunan, altından elan değerli elementler var. Serencam keşfimizle birlikte, Çin’den bilahare bir tane sahada ikinci büyük nadir element rezervi keşfettik. Az Daha 700 milyon tonluk aynı cevherden bahsediyoruz. Bunun bütünü net istihsal değil. Cevheri alıyoruz işliyoruz. Bundan 570 bin ton civarında cevheri işleyeceğiz, belli kalemlerde ve miktarlarda ara sıra ürünleri elde edeceğiz.”

Bu kapsamda laboratuvar çalışmalarının Türkiye’üstelik gerçekleştirildiğine belen eden Dönmez, “Bu yıl içre uçucu tesisimizi tamamlayacağız. Bunun da hazırlığını şu zaman yapıyoruz. Lityumda bile benzer uygulamamız vardı. Eskişehir Beylikova’de kıymetli elementlerden biri olan lityumu üretiyoruz. e-mobiliteden bahsediyorsak, bunun içinde lityum, aşağı hacimlerde faziletkâr miktarda elektriği depolamada geçer not benzeri element. Apayrı elementler da var fakat lityum benzeri haddinden fazla açıdan avantajlı. Lityumda birlikte benzeri hamlemiz var. Uçman üretime geçmiştik, paradigma üretimde dahi almanak 600 ton kapasiteye ulaşacağız. İlk etapta ithalatın yarısını yerlileştirmiş olacağız.” ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Share: