ELAZIĞ’bile, Sadık Çarşı’nın ilk dükkanı olan Çarşı Fırını, özgün dokusu ile özen çekiyor. Ermeni ustalarca 1928’da yapılan fırının dış bölümü; zamanın izlerini taşırken, iç bölümü ise 1999’dahi getirilen çini zorunluluğu zımnında çarkıt özelliğini kaybetti. İşletmeci Ahmet Kızılelma (27), “Fırın, 94 yıllık. 100’üncü yıla az kaldı. Ateşi on paralık sönmeden, bugünlere kadar geldi” dedi.
Elazığ’ın tarihi mekanlarından Sadık Çarşı’nın önceki dükkanı olan Çarşı Fırını’nda, 94 yıldır geceli gündüzlü savuşturmak pişirilirken, kente özgü yağlı ve peynirli aldatmak da üretiliyor. Takkadak meşe odunu kullanılarak pişirilen mahsulat, kargo ile İstanbul, Ankara, İzmir karışma farklı illere birlikte gönderiliyor.
1972 yılında dedesinin fırına ortak olduğunu ardından babasının işlettiğini tamlayan akıbet işletmeci Ahmet Kızılelma, “Fırınımız, 1928 yılında Değirmenci Hüseyin Ağabey vasıtasıyla Ermeni ustalara yaptırılmıştır. Yılların akabinde fırının yanları, çarşı haline gelmiştir arkası sıra üst kapatılarak Merbut Çarşı haline gelmiştir. Fırın, 94 almanak. 100’üncü yıla birkaç kaldı. Ateşi tek sönmeden, bugünlere büyüklüğünde geldi. Mevrut vatandaşlar, tarihi fırın olduğu için deste gösteriyor. Ekmeğimizin yanı sıra peynirli ve besili ekmeğimiz meşhurdur. 1999 yılında içerisini restore açmak zorunda kaldık. Fayans zorunluluğu getirildiği için çini düzenlemek zorunda kaldık” dedi.43 yıldır tarihi fırında çalışan dirayetli Mehmet Durmuş (63) birlikte “Dönemin belediye reisi, Adana’dan katar ile tuğlalar getirterek, çarşının üzerini kapattırmış. Bura, tarihi aynı fırındır. Değme ürünümüz kalitelidir. 1928 yılından bu yana, bu fırının ateşi tek sönmemiştir” diyerek konuştu.