Falezlerde anlaşmazlık oluşan kayaç üstüne ‘ev’

ANTALYA’bile falezlerdeki bazen binalara sonraları yapılan eklentilerin demirle kayalıklara sabitlenmeye çalışıldığı, açılma nedeniyle ihtilaf oluşan kayanın üzerindeki lüp ayrımsız bölümünde kayma olduğu ve balkonun çatladığı görüldü. İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Aksungur, “Falezlerin kâh bölümlerinde kayma, inhilal kâin. İnsanlar falezin üzerindeki yapıların riskli olduğu yönünde endişeye kapılıyor” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalarda ruhsatlandırma, çatı denetimi ve işçilikteki aksaklıkların fark edilmesinin arkası sıra farklı illerde ateş parçası eşhas da oturdukları binanın depreme dayanıklılığını sorgulamaya başladı. Bu süreçte; Antalya’dahi falezler üstünde kayran düzlük yapıların dayanıklılığı merak konusu oldu. Çatı stokunun araştırılıp, riskli yapıların güçlendirilmesi yahut yıkılması için çalışmalara başlanan kentte, falezler üstünde denize mümasil binalardan bazıları görünümü ile bulut uyandırdı.

YARIK KAYAÇ ÜZERİNE BİNAKaleiçi ve Yat Limanı civarında gâh binalarda sonraları yapılan eklentilerin falezi aşan kısımlarının demirlerle kayalıklara sabitlenmeye çalışıldığı görüldü. Cumhuriyet Caddesi’ndeki Kadınyarı Kanyonu’nda falezde kayanın çatladığı ve şak meydana geldiği alanın üstünde binaların bulunması dikkati çekti. Kayanın üstündeki binada çatlaklar oluştuğu ayırt edildi. Falezdeki mağaraya birlikte günübirlik tur teknelerinin turistleri ziyarete getirdiği gözlendi. Falezler üstünde teferruatlı yıllar önce yapılan çok katlı binalar ile sonradan gerçekleştirilen müştemilat fon kirliliğinin yanı sıra, depreme dayanıklılığı karşı istifham işareti oluşturdu.’ACİL DEĞERLENDİRİLMELİ’İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Mehmet Soner Aksungur, falezler üzerindeki yapıların ivedili şekilde değerlendirilmesi, yapı envanteri çalışması yapılması, sarsıntı durumlarının belirlenmesi ve riskli olanların derhal boşaltılması gerektiğini söyledi. Detaylı say yapılması gerektiğine dikkat çeken Akdoğan, “Mühendis, beceri eksper, selen olmadan konuşamaz. Proje, mesnet durumu, yapının mevcut işsiz değerlendirilmeli. Değerlendirmeler sonucunda yapılarla ilgili değişmeyen alınmalı. İlgili idareler kaçak bölümler karşı gerekeni yapmalı, gerekirse dahi yıkılmalı. Eklenti bölümlerin gizlice olduğu, bayındırlık ve icazet durumuyla yapılmadığı mahsus. Bu bölümlerde bir zamanlar ‘bayındırlık barışı’ varsa belgesi halel edilmeli. Yoksa çaktırmadan bölümlerin yıkılması gerekir. Risk tespiti yapılmadan ‘yapılar riskli boşaltılmalı’ buyurmak; mühendislik ve beceri yaklaşımdan haddinden fazla ırak. Antalya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde deprem master planı yapılıyor. Bu bölgede önceliklendirme yapılır, mühendislik çalışmasının arkası sıra yapılarla ilgili ağırbaşlı format küçümseme konusuysa; binaların boşaltılması gerekir” dedi.’BİNALAR BÖYLE Mİ GÜÇLENDİRİLDİ’ ALGISIDepremden bilahare yapıların güvenliğine ilişik kararsızlık oluştuğunu anlatan Aksungur, şunları söyledi:

“Antalya’da falez bölgesinde kısık yapılaşma bahis konusu. Falezlerin bazı bölümlerinde kayma, teferrüç kâin. İnsanlar falezin üzerindeki yapıların riskli olduğu yönünde endişeye kapılıyor. Bu yapıların açık durumunu bilmiyoruz. Fakat falezlerin üzerinde sonraları yapılmış arttırma, eklenti yapılar var. Bunlar uğrun olarak ilave, galiba ümran barışından faydalanmış bölümler var. Bu bölümleri görenlerde, falezlerde bayağı kutu profil, temelsiz polat yapı üstünde binalar taşınıyormuş kabilinden alacak var. Yapının küçük kutu yanay üzerinde mühendislik hizmeti alınmadan ilave konstrüksiyonlar ile ayakta kalması ya da güçlendirilmesi cins değil. Falezlerdeki kural dışı kentleşme ve yapıları görenler, ‘Binalar hakeza mi güçlendirildi, bunlarla mı ayakta kalıyor?’ algısına kapılıyor. Bu yapılar, mühendislik hizmeti alınmadan, sonraları uğrun işlenmiş bölümler.”

Share: