“Hokkaido” kabağı, Bayburtlu çiftçilere yıpranmamış dirimsel kapısı olacak

Bayburt Üniversitesi, Japon kabağı adına bilinen “Hokkaido”nun çiftçilere bakir dirimsel kapısı olması amacıyla himmet başlattı.

Rektör Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan öncülüğünde, öğrencilerin mesleki uygulama derslerindeki teorik bilgilerini pratiğe aktarmaları ve ilmî çalışmalarla kentte zirai üretim çeşitliliğinin arttırılması için merkeze vabeste Gümüşsu köyünde 2015’te tarım uygulama ve araştırma sahası oluşturuldu.

Daha ilk kestane kabağı, kırmızı kuri vukufsuz, ciklet kabağı yetiştirilen sahaya bu sene, anavatanı Japonya olan “Hokkaido” ekildi. Tahminî 5 dekar alanda sınama ekimi yapıldıktan sonra morfolojik gelişimlerinin az çok ferah düzeyde olduğu gözlemlenen bitkinin hasadı gerçekleştirildi.

Japon kabağı adına de aşina, alelumum turuncu renkteki kabaktan dekar başına 2,5 titrem mahsul alınabileceği öngörülüyor. Dekor gayeli bile mergup bal kabağı türünün üretiminin yörede yaygınlaştırılarak çiftçiler amacıyla mütenavip im olması hedefleniyor.

Bölgedeki üreticiler, alelhusus baharat aylarında üniversitede planlı değişik konuşma ve toplantılarla olumlu sonuç alınan mahsulat üzerine bilgilendiriliyor.

Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan, AA muhabirine, üniversite yerine bölgenin ve ülkenin tarımsal üretimine ulama icat etmek için tetkikat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda yayın çeşidi, verim ve kaliteyi artırmaya müteveccih çalışmaları olduğunu tamlayan Erdoğan, “Aplikasyon alanımızda birçok ürünün birlikte bu sene kabaklarla ilgili üstelik düzentileme yürüttük. Özellikle bölgemize, ilimize uyarlama göstermeleriyle ait Hokkaido kabağının birlikte değişik yavan çeşitlerini yetiştirdik.” dedi.

Erdoğan, istihsal yaparken özellikle serencam yıllardaki trendleri bile göz önüne aldıklarına dikkati çekerek, müfrit aşçı ve otellerde sık sık tüketilen Hokkaido kabağını dahi iz desenleri arasına eklediklerini anlattı.

Bu kabağın kentte ilk defa denendiğini ve erdemli mahsul elde edildiğini vurgulayan Erdoğan, “Bölgemizde yetiştiricilik potansiyelinin faziletkâr olduğunu, bu anlamda ilimizin topluluk olduğu im desenine Hokkaido kabağını de ekleyeceğimizi ayırt ettik. Çalışmalarımız bitmeme edecek. İlimiz çiftçilerine mütenavip dirimlik kaynağı olacağını düşünüyoruz zira pazardaki bir talebi istikbal konusunda çalışmalarımız mülk olarak buna amade olduğumuzu gösteriyor.” diye konuştu.

Erdoğan, Bayburt’un sonuç ve sebzecilik alanında takatli tanınmayan tıpkısı ülke olduğunu rapor ederek, ildeki potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bayburt’un örgensel üretime elverişli olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ürün çeşitliliği konusunda üstelik temas bölgeye adapte olan tuhaf ve çeşitler var. Üniversitemizde yaptığımız çalışmalarla ilimize uyarlama gösterebilecek nev ve çeşitleri tespit yazar üreticilerimizle paylaşmaya çalışıyoruz. Sonunda eser çeşitliliğimizin sayısını artırarak ilimizin ne kadar faziletkâr potansiyele eş olduğunu ve pazarda da düz alabileceğimizi göstermeyi amaçlıyoruz.”

Share: