Icra Vekili Bozdağ, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi müstacel polikliniğinin açılışını yaptı

Doğruluk Bakanı Bekir Bozdağ, ” Türkiye’nin daha çok 223 yamalı bohçaya dönmüş, Türkiye’yi taşımaz ayla mevrut, anayasadan kurtulma vakti geldi birlikte geçmektedir.” dedi.

Bozdağ, Prof. Dr. Mete Cengiz Hars Merkezi’ndeki Bursa Uludağ Üniversitesi 2022-2023 Akademik Sene Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin esas hak ve hürriyetlerle ait garantili bir anayasal düzene ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bozdağ, “Yasamayı, yürütmeyi ve yargıyı, anlaşılan koşullar dışında asıl türe ve hürriyetlerin korunaklı alanına müdahalesini ve bu alanı sınırlandırmasını anayasal yasaklarla haddinden fazla kesin benzeri şekilde sınırlarını çizmemiz lazım. Esas Mahkemesinin insafına ya de teşri organının insafına bırakılacak konular bunlar değildir. Esas adalet ve hürriyetler tek kimsenin takdir ve insafına bırakılmayacak korumalarla güvence altına alınmalıdır kim Türkiye’miz daha faal olsun, henüz ferah olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Temel’de asıl hak ve hürriyetleri bollatmak için tadilat yapıldığını hatırlatan Bozdağ, şöyle bitmeme etti:

“Değiştire değiştire biz bu anayasayı anayasadaki darbe ruhunu ve darbeci vasfını yok edemeyiz. Bu nedenle Türkiye’nin daha çok değiştirmekten, yön, hikâyecik değiştirmesinden vazgeçip yadırgatıcı aynı temel yapmaya ihtiyacı vardır. Çünkü çıktı 1982 anayasası Türkiye’yi taşıyamıyor. Bu temel alelhusus hükümet sistemi değişikliğinden sonraları konusunda nesir edildiği en oylumlu temellerden birini da kaybetmiştir. Kullanılmamış hükümet sistemi çerçevesinde bile anayasanın yeniden ele alınmasında fayda vardır. Bizim temel üzere 40 yamalı bohça ifadesini kullanıyorlar ama benim tabirim bizim bu bohçanın yaması 40’tan elan çok, bizim anayasamız 223 kapatma taşıyan benzeri bohçadır. 223 yamalı tıpkı elbiseyle siz sokağa çıkabilir misiniz? Arsıulusal tıpkı toplantıya gidebilir misiniz? Sizin saygınlığınızı bu yamalar, bu yamalı bohçaya bürülü kıyafetler ne kadar olumlu ya de zıt etkiler? Elbette bunun takdiri sizlere aittir. Onun amacıyla Türkiye’nin bundan sonra 223 yamalı bohçaya dönmüş, Türkiye’yi taşımaz ağıl mevrut, anayasadan kaçma vakti geldi da geçmektedir.”

Sivil, demokratik, özgürlükçü bire bir esas yapılamayışının sorumluluğunun Türk milletinde değil, politika kurumunda olduğunun altını çizen Bozdağ, Türk milletinin yıpranmamış kanunuesasi ihtiyacını siyasete ve ilgililere faziletkâr sesle gelişigüzel defasında ilettiğini belirtti.

“Kavim, kırmızı bilgili gösterebilir”

Vekil Bozdağ, “Hiç kimse eskimemiş anayasayı Türkiye’nin yapamamasının sorumluluğunu Türk halkına yükleyemez. Bunun sorumluluğu maalesef siyaset kurumundadır. Siyasetçilerdedir. Artık Türkiye’nin siyasetçileri ve politika kurumu bakir esas ihtiyacını elan çok geciktirmemelidir.” diyerek konuştu.

“Türkiye yüzyılı”nın yıpranmamış esas konusunda düz yazı edildiğinde ülkenin elan işlek arkaç geleceğine değinen Bozdağ, şunları kaydetti:

“İnanıyorum kim yıpranmamış dönemde oluşacak parlamentolar milletin bu kalemine daha aşkın kulak tıkayamayacaklardır. aksi hâlde budun, uzlaşmaz şekilperest içeren ve bu biçimci nedeniyle birbirine alın aşama atmaktan çekinen siyasi partilere ve onların temsilcilerine kırmızı deneyli gösterebilir. Anlaşmak, herkesin dediğinin olmasıyla olamaz. Uymak, herkesin aynı kadem encam ya bile tıpkısı kadem geri adım atmasını icap ayar. Ortak noktalarda buluşmayı gerektirir. Benim dediğim olsun, sen benim dediğime gel, diğeri benim dediğim olsun, sen buraya gel denirse bu neva zeminini tığ bulamayız. Al çizgilerle veya şu olmazsa ben varım, şu olursa ego yokum anlayışıyla aynı harmoni masası de kurulamaz. Şayet daha işin başında tığ varlar, yoklar üstüne konuşarak işe başlayacaksak o masanın adı uyum masası kabil mi? Oturacağız, hepsini ayrımsız masada gelişigüzel değerlendireceğiz. Milletimiz ve devletimiz amacıyla en doğru olanda alay malay uzlaşacağız ama politik bagajlarla, ideolojik yaklaşımlarla, böylesi bire bir uzlaşmanın yapılmasının mahdut olmadığı da gözden uzak tutulmamalıdır. Ancak Türkiye’nin buna ihtiyacı olduğu bile tartışmasızdır. Eskimemiş esas, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sunu iri değiş, kalkınma projesidir. Kullanılmamış anayasa projesini hayata geçirmeden bizim büyük Türkiye’yi düz yazı etmemiz cılız gösterişsiz olanaklı gözükmemektedir. Eskimemiş kanunuesasi, iri Türkiye’nin da işlek Türkiye’nin birlikte açılış kapısıdır.”

Törene, Bursa Valisi Yakup Canbolat, TBMM İnsan Hakları İnceleme Encümen Başkanı ve AK Tümen Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, DÜRÜST Tümen Bursa milletvekilleri Emine Çetin Gözgeç, Galebe Işık, Eş Ilgi, Bursa Büyükşehir Şehremini Alinur Magnezit, Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Öncül, Türe Nazır Yardımcıları Zekeriya Birkan, Akın Çağlayan, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, SELIM Tümen Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile üniversite talim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Icra Vekili Bozdağ, törenin peşi sıra Bursa Uludağ Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi ivedili polikliniğinin açılışını yaptı.

(Bitti)



Share: