Icra Vekili Yardımcısı Gizligider: Toprağın yüzde 15’inin ekilmemesi koygun nitelik

TARIM ve Orman Nazır Yardımcısı Ebubekir Gizligider, “Abes 1 metrekare üstelik kalmasın. Türkiye’bile yüzde 15- 17 kabil ayrımsız çap ekilmiyor. Bırakıt sorunlarıyla ekilmiyor, göç sorunlarıyla ekilmiyor; bazı munfasıl şehirleşmemiz, kaybolan kültürümüz zımnında ekilmiyor. Ülkede toprağın yüzdelik 15’inin ekilmemesi feci format” dedi.

Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın kırsal alanda yaşayan ve özlük imkanlarıyla istihsal eden kadın fellah ve girişimcilere müteveccih başlattığı ‘Kız Kardeşim’ eğitim bilimi seferberliği projesi, Tekirdağ’da başlatıldı. Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü’ndeki programa Ekincilik ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, DOĞRU Tümen Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül ile yetişek görecek 40 avrat katıldı. Icra Vekili Yardımcısı Gizligider, Türkiye’nin büyük projelerinin hepyek gerçekleştiğini belirterek, “Mevki anca tıpkısı yere geldi ki demincek size kâh rakamları paylaşacağım. Sakın o estirilen yetersizlik, estirilen siyasa fora etmek namına, ihtilaf fora etmek hesabına domates dolması bilgilerle insanların bu milletin morallerini, çiftçinin moralini ve kız kardeşlerimizin moralini bozmaya çalışanlara inanmayın. Amacım rakamlara boğmak değil amma şunu bilin. Türkiye derakap hızla başak ürünlerinin tamamında yüzdelik 100’ü fazla istihsal yapıyor. Türkiye’nin ihracatı dun yukarı dünyada ilk 10-12’nci sıralarda yer değişiyor ” dedi.

‘YOKLUK NAMEVCUT, FAZLALIK OLACAK’Gizligider, çiftçiye ahit ahit seçkin 6 ayda tıpkı destek paraları yatırıldığını belirterek, “Bu desteklerimiz bu sene ekmeden yani eskiden Tanrı’ın izniyle bu yıl vereceğiz. Önümüzdeki dönemde inşallah mevzuat değişikliklerini dahi yaptıktan bilahare amacımız, hayalimiz odur kim hayalimiz derken hedefimiz odur ki alelhusus motorin ve basılmış gibi yani dolara endeksli. Yani dövize endeksli yani dış girdilerle bizim dengemizi bazen bozan ürünlerde tamamını karşılamayı stratejik ürünlerde hedefliyoruz. Şunu söylemeye çalışıyorum. Rastgele geçen yıl gerçekleşmeye bitmeme eden dev Türkiye hayalimiz, rüyamız birilerini korkutuyor. Böyle olunca tuttular tığ de bilcümle yıpranmamış dönem göreve mevrut bakir arkadaşlarınız olarak o döneme tanık olduk. Martta, nisanda birileri bundan sonra; ‘Ülkede buğday bulunmayan, şeker namevcut, cilt namevcut’ dedi zira yok olmasını istiyorlardı. Biz çıktık dedik kim ‘Allah’ın izniyle değil yokluk fazlamız olacak’. Haddinden Fazla şükür Allah de arkalama etti, kulu üstelik arkalama etti, bu sene fazlamız var. Buğdayda fazlamız olacak Allah’ın izniyle. Yani 17,6-18 milyon kabilinden bire bir ihtiyacımız var, 18 -20 milyon titrem kadar inşallah yer olacak” diye niteleyerek konuştu. ‘DESTEKLERİN 3’TE 2’Sİ EKİM ZAMANI YENIDEN VERİLECEK’Vekil Yardımcısı Gizligider, ‘sözleşmeli ekincilik yasası’nı başlattıklarını belirtip, şunları kaydetti:

“İnşallah bu teşri döneminde gelmesini heves ediyoruz. Böyle sistemden girişten çıkışına büyüklüğünde aynı türel siper sağlayacağız. Uymazlık etmeye imkanı olmayacak. Şayet körlemeden zarar ederse orada aynı hep var. Kâin ekincilik kanununda bile filhakika bunun yeri var. Bunun bütçesini bile ayıracağız ve sonunda oradan da direkt ödeme dediğimiz ayrımsız bindi sistemi ortaya çıkma. Yani yaklaşık desteklerin 3’te 2’si kabil aynı şey teşrinievvel zamanı baştan verilecek. Henüz sonraki kısımda ola kim risklerle ilgilendiren söylüyorum sonrasından desteklenecek. Tığ deminden yıpranmamış dönemde benzeri husus dedik. Boş 1 metrekare birlikte kalmasın. Pekâlâ sağlayacağız bunu? Kısaca yüzde 15, yüzde 17 üzere bire bir izzet Türkiye’dahi ekilmiyor. Miras sorunlarıyla ekilmiyor. Birtakım barhana sorunlarıyla ekilmiyor bazen şaz şehirleşmemiz nedeniyle kaybolan kültürümüz dolayısıyla ekilmiyor. Şimdi dedik ki tıpkısı dakika sahiplik senin ama bu kadar ciddi tıpkı hizmet olduğu hep bu arada geçirdiğimiz 2-3 sene içre alelhusus pandemide yaşadığımız tarh etmek kabil o artağan ayrımsız işlemde sen ‘Mülkiyet benim gerek ekerim lazım ekmem’ diyemezsin. Bunu da onlarca ihtişam uyguluyor. Şurası yapacağız Cenabıhak müsaade verirse TBMM’deki hazırlıklarımızı taahhüt etmek üzereyiz. Demincek diyeceğiz ki ‘Sen bunu ekmiyor musun yoldaş?’. Eyvallah bunun için 1 yıl müddet düşünüyoruz amma ayrıntıları komisyonlar tartışacak. O devir ego bunu yeniden o mahalle, köy gelişigüzel neyse onlara evleviyet tanıyarak internet üzerinden ihalemi yapacağım. Eken, buyursun anyon. Sana bile yerin kirasını vereceğim zira daha çok hakeza tıpkı lüksümüz kalmadı. Ülkede toprağın yüzdelik 15’inin ekilmemesi hazin tıpkı kapsam.”



Share: