Ilbay Gündüzöz: “Muş gittikçe Avrupa’yı yegâne başına besleyebilecek tarım kabiliyetine erişecek”

Ilbay Gündüzöz: “Muş giderek Avrupa’yı yegâne başına besleyebilecek ekincilik kabiliyetine erişecek”

Muş’ta çiftçilere çap destekli tahıl tohumu dağıtımı yapıldı

MUŞ Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, tarımın önemine değinerek, “Az Çok kendine kâfi tıpkı ülkeyiz ve çıktı ürünlerimizi da dışarıya ihraç emretmek yoluyla başka ülkelerin üstelik ihtiyacını karşılama kabiliyetine sahibiz” dedi.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü eliyle Nasip Alparslan İşletme sahasında çiftçilere yönelik yüzdelik 75 hibeli tahıl tohumu dağıtım töreni düzenlendi. Törende mütekellim Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, hükümetin, devletin bildirme çok ilgi gösterdiği alanlardan birinin tarım olduğunu anlatım etti. Sonuç yıllardaki ekincilik politikalarının son adım büyük olduğunu kaydeden Vali Gündüzöz, “Tarım imdi, elden öz başına manalı olan tıpkısı sektör değil, benzeri zamanda tıpkısı milli düzenlilik sorunu. Tarımsal ürünlerin mühim mahsulat olduğunu, milli güvenliği ilgilendirdiğini ve arsıulusal krizlerde en fazla yük oluşan alanların enerjiyle gelişigüzel zirai ürünler olduğunu, ısıdam gelişmelerden görüyoruz. Avrupa’nın kışı soğukta geçirme riski ve tam erzak bulamama riski karşısında Türkiye’nin az çok rahat bire bir şekilde kışa girdiğini, bunu bile hem daha ilkin uygulamış olduğu enerji ve tarıma dayalı muhteşem mühim adımlar ve politikalar yardımıyla yaptığını hem bile tarım sektörüne yaptığı yatırımların neticesinde olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunlar tesadüfi değil. Bugün, Türkiye birden sanayileşen ve benzeri uran devi olma noktasında ilerleyici aynı büyüklük ama bu ilerlemeyi sağlarken tarımı bile es geçmiyoruz. Ekincilik bizim üzere serencam etap kebir. Sonuç yaşanan olaylarda bunu gösterdi. Bu kadar dört mevsimin yaşandığı, tarımsal çeşitliliğin, biyoçeşitliliğin fazla olduğu ve ülkenin seçkin yerinde rastgele tür ürünün yetişebildiği yani nişane deseninin çok tenevvü sunma ettiği tıpkı ülkede yaşamanın bile mutluluğu içerisindeyiz. Güneyde turunçgiller yetişirken, kuzeyde öz bitkisinin yetişebildiği ender coğrafyalardan biriyiz. Bu yüzden dışa bağımlılığımız zirai üretimde çok değil. Az Çok kendine kâfi tıpkısı ülkeyiz ve fazlalık ürünlerimizi üstelik dışarıya ihraç gelmek kanalıyla ayrıksı ülkelerin dahi ihtiyacını eğlemek kabiliyetine sahibiz” dedi.

“Tarımda sulama ve mekanizasyon serencam aşama kebir”

Türkiye’nin avantajlı coğrafyasının yanı sıra Muş’un çok henüz özellikli benzeri yerde olduğunu tamlayan Vali Gündüzöz, “Türkiye’bile Muş âdeta ovasıyla, mera, mera, çayır varlığıyla Türkiye’nin bildirme mehabetli tarımsal illerinden biri. Potansiyeli çokça erdemli bire bir devlet. Bu potansiyeli cemi adına kullandığı antlaşma değil Türkiye’yi Avrupa’yı, Ortadoğu’yu besleyecek soy elden ve yemeden içmeden Muş’ta var. Zaman 1 milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı, 350 bin kocabaş efsanevi varlığı bizim potansiyelimizin çok altında. Ihtimal bunun on mislini ilerde göreceğiz. Bu amal yatırım meselesi. Hangi kadar ölçekleri büyütüp ölçek ekonomisine akla yatkın tarım yaparsak o büyüklüğünde verim elde ederiz. Tarımda sulama ve mekanizasyon serencam adım heybetli. Bu konularda bütün heybetli adımlar atıldı. Toplulaştırma hadisesi bunlardan tıpkı tanesidir. Zaman köylerimizin balaban çoğunluğunda toplulaştırma bitti. Artan çokça bir iki kısımda birlikte çalışmalar devam ediyor. Nedeniyle verimli ölçeklerde ve uygun alanlarda tarım yapma imkanına geçmişten bugüne ilk kez bu büyüklüğünde mümasil Muş” ifadelerini kullandı.

“Muş gitgide Türkiye’yi değil, Avrupa’yı da bir tane başına besleyebilecek kabiliyete erişecek”

Muş Ovası’nın sulama noktasında haddinden fazla koskocaman tıpkı gelişme yaşadığını kaydeden Vali Gündüzöz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunu henüz öncede dile getirdik ama tekraren üstelik dile haberdar etmek lazım. Zira bazı şeylerin bizatihi ve çokça abat olduğu izlenimi doğuyor. Bunlar çok koskocaman amal ve bizim dönemimizde, yaşadığımız ant diliminde gerçekleşiyor olması bizim için ayrı bir mutluluktur. Muş Ovası için sulama ihalesi DSİ aracılığıyla dört etapta projelendirildi. Muş Ovası sulama işi çokça balaban tıpkısı gelişim. Toplamda 4-5 bilyon lira haddinden fazla kebir ayrımsız yatırım. Bu işin evvel etabı inşallah Kasım ayında eksiltme edilecek. Dolayısıyla Muş Ovası suyla buluştuğu miktarın çokça üzerinde tıpkısı suyla buluşacak. Dolayısıyla vahit alandan elde edilen gürlük artacak. Bu açıdan de 2023’e gelindiğinde ürün rekoltemizin ve iz çeşitliliğimizin çokça elan gür noktaya geldiğini, türe ettiği potansiyeli çok gür aynı düzeyde kullanıyor olduğunu göreceğiz. Muş giderek Türkiye’yi değil Avrupa’yı de biricik başına besleyebilecek kabiliyete erişecek.”

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ile Ekincilik ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün’ün de birer müşavere yaptığı tören, çiftçilere sertifikalı tohumların dağıtımı ile sona erdi.

Share: