Kar zımnında 30 gündür yolu kapalı olan köye ulaşılarak acil hastalar hastaneye nakledildi

Artvin’bile kar kalınlığı 2 metreyi bulan Borçka ilçesinin Camili bölgesinde yolu 30 gündür ulaşıma tutkun olan köye ulaşılarak köyde ivedi hastalar kar araçları ve hisse senedi makineleri yardımıyla kurtarılarak hastanelere nakledildi.

Artvin’in Borçka ilçesi Gürcistan sınırında bulunan UNESCO’nun koruması altındaki Türkiye’nin evvel ve biricik biyosfer rezerv alanı olan bin 900 rakımlı Camili (Macahel), bölgesinde bir aydır ahit devir aktif olan kar yağışı sonrasında kar kalınlığı 2 metreyi buldu. kendine özgü kültürünün birlikte el değmemiş yaylalarıyla 6 köyün bulunduğu ve 2 bin insanın yaşadığı bölgeye güç şita şartları dolayısıyla 30 gündür ulaşım sağlanamazken, vahim kar ve tipinin yanı sıra çığ tehlikesinin da vadi aldığı bölgede yolun açılmasını muntazır, hastalar ve terhis olan askerler, kar üstü paletli araçla ilçeye ulaştırılmak üzere dokunaklı çabalama sarfiyat ediliyor.

Yapılan defa açım çalışmaları sonucu Fatma Ertürk isimli tıpkısı züğürt etraflı uğraşlar sonucu köyden mevcut 112 paletli ambulans ile kar üzerinden taşındı. Yolun başka aracılığıyla gelen hisse senedi makineleri yolu açınca, hastalar ambulansa eşliğinde karayolu ile Borçka Celal Hastanesine ulaştırıldı.

Yal açma çalışmalarında memur operatör Osman Alemdar yaptığı açıklamada “Bu el coğrafyada, çığ alçalma tehlikesi ile yüz yüze kalıyoruz. Biz ön insanı olduğumuz için kesintisiz fiilen ancak yoğun sabık kış mevsimi anahtar gereçlerimizde yeterli olmuyor. Günlerdir aralıksız yollardayız. Çığ indiği alanda 8 metreyi aşan kar kalınlığı dolayısıyla yolu yağmurlu havlarda çokça ateş arz ettiği üzere çalışmalarımızı zorluyor. Bu pres coğrafyada iş makinelimiz ambulansa kar üzerinden etki yapıyoruz ve Paletli 112 ambulansa hastalarımızı fakat kurtardık” dedi.

Camili muhtarlarından Hasan Balkır ise “80 yıldır bu eziyeti, çileyi yaşıyoruz, Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan bu bölgeye bire bir tünel istiyoruz” ifadelerini kullandı. – ARTVİN

Share: