Klasik otomobiller ayn kamaştırıyor

Mutat otomobiller ayn kamaştırıyor

Konya’birlikte düzenlenen Alışılmış Araba Sergisinde 99 şalter sergileniyor

KONYA – Konya’dahi düzenlenen Türkiye’nin arz balaban tutkun düz Klasik Otomobil Sergisindeki otomobiller göz kamaştırıyor.

Selçuki Kongre Merkezinde düzenlenen Türkiye’nin genişlik büyük sadık düz Klasik Makine Sergisi devam ediyor. Sergide, Cumhuriyetin 99. yılı olması sebebiyle 99 klasik açacak sergileniyor. Alışılmış otomobillerin bazıları 1950’lerden, bazıları 60’lardan bazıları elan üstelik 1940’lardan günümüze geliyor. Mutat vesait yekpare güzelliğiyle görenleri namına hayran bırakıyor. Sahiplerinin adeta tıpkısı süt kuzusu kadar sevip bağ gösterdiği, bakımlarını yaptığı bu araçlara, yaşlıların birlikte çoluk çocuk ve füru bile demet gösteriyor.

“Alışılmış otomobil tutkusu takkadak alışılmış araba merakı değil”

Konya Klasik Makine Derneği Başkanı Muammer Savran, serginin Türkiye’nin yer balaban sadık kayran alışılmış makine sergisi olduğunu belirterek, “Buraya 99 araç katılıyor. Birbirinden kızıl birbirinden kalıplı kıyafetli çevirgeç bunlar. 99 kurgu yapmamızdaki gayemiz bile Cumhuriyetin 99. yılını kaşkariko edelim Ekim’in böylece diye niteleyerek bunu istedik. Burada anca araçlar var kim çok kalıplı kıyafetli haddinden fazla altın. Bazıları limited edition dediğimiz hususi dizi vesait evet da çokça bir iki üretilmiş çok altın klasikler var burada. Klasik araba tutkusu hoppadak klasik araba merakı değil. Klasik araba tutkusu araçların yapıldığı dönemde, üretildiği dönemde 50 sene geçmiş 70 sene geçmiş imkansızlıklar süresince bunlara himmet, bunlara sunulan ayar, azim, say, ayn nuru, umum emeği. Tığ bu emeğe bu ayn nuruna onların verdiği emeğin saygısı kendisine araçları sergiliyoruz. Bizim araçlara düşkünlüğümüz onların emeğine saygısı. Yani sanatkarların emeğine saygısı bu. Günümüz amacıyla bunu zahir yaptılar dediğimiz 70 yıl önce nazik hayallerle, zira genel ağ yok, bilgisayar yok, bu insanlar hayalleriyle bunları yapmışlar. Yaparlarken de imkansızlıklar içerisinde, tezgahlar namevcut, takımları bulunmayan, elleriyle bunları yapmışlar çokça çalışmışlar. Çok yoğun aynı gönülden karşı karşıyayız, özelliklerle kadınlardan, gençlerden… Bundan çok memnunuz. İnşallah bunu Selçuki Belediyemizle birlikte herhangi bir yıl düzenlemek istiyoruz. Görüşme sevgisini gençlere etkilemek istiyoruz. Çünkü araba sevgisinden artım bu bire bir konuşma sevgisi sanata olan saygıdır, çalışmaya olan sevgidir. Bunları gençlerimize etkilemek istiyoruz” dedi.

Başkan Muammer Savran araçların hepsinin birbirinden kızıl olduğunu belirterek, “Çoğu açkı Türkiye’da tek, şuanda aynı ikincisi yok. Türkiye’de tek olması bu araçlara bire bir ayar da biçemiyoruz. Bunları tefrik etmek, destek olmak aşağı haddinden fazla pres. Çok gösterişli masrafları var ama merakımız bu masraflarımızı bu emeğimizi kapatıyor” ifadelerini kullandı.

“60 yaşındayım 12 yaşımdan beri mutat otomobillerle uğraşıyorum”

Esnaflıktan tekaüt olduğunu ve klasiğe umu verdiğini söyleyen alışılmış makine sahibi Ulu Öziplikçi, “Çocukluğumuzdan beri klasiklere umu veriyoruz. Onun için simdi emekliliğimi burada değerlendiriyorum. 60 yaşındayım, 12 yaşımdan beri mutat otomobillerle uğraşıyorum. İlk, babamın getirdiği mutat otomobille tanıştım. Sergideki bu arabayı 2012’da Bursa’dan getirdim. Çokça dökük tıpkısı vaziyetteydi, bunu ego topladım. Yüzdelik 95 parçalarını Amerika’dan getirttim. Burada topladık. Özel kişi ustalarımızla beraber elimizden geldiği kadarıyla bu kuzuluk getirdik. yegâne elan var köle. 68 var o bile ayrımsız şekilde onu da Amerika’dan parçalarını getirdik, topladık. Şuanda garajımızda bekliyor. 72 bir Chevrolet Caprice, Chevrolet’ın en üst modeli bu araba. Direksiz olması, hardtop olması, 4 içki kendiliğinden, iklimleme cihazı merkezi hep. Arabada defrost var, eskimemiş menent arabaların çoğunda defrost namevcut. 72 model olmasına karşın bu arabada defrost var. Aklına hangi geliyorsa bu makine mevcut” şeklinde konuştu.

Alışılmış Makine Sergisi 8 Kasım’a kadar Selçuklu Kurultay Merkezinde meraklıları bekliyor.

Share: