Siirt Üniversitesinde (SİÜ) öğrencisi Musa Alak, darülfünun yerleşkesindeki bir kameriyede geliştirdiği sistemle gün enerjisiyle şarj istasyonu ve tavzih ünitesi kurdu.
SİÜ Mühendislik Fakültesi Cıvıltı Elektronik Mühendisliği Bölümü son derslik öğrencisi Alak, lisans itmam tezi kapsamında yenilenebilir erke kaynaklarının önemine dikkati bürümek ve tasarruf alanı kalan güneş enerjisinin cümbüş enerjisine dönüştürülmesine yönelik çalışma yaptı.
Bu kapsamda vacip izinleri aldıktan sonra arkadaşlarının da desteğiyle SİÜ Kezer Yerleşkesindeki tıpkısı kameriyenin çatısına çağ paneli kuran Alak, 4 kişinin aynı anda akıllı cihazlarını şarj edebileceği istasyon ve akşam saatlerinde bile öğrencilerin mektup okuyabilmesi amacıyla aydınlatma ünitesi projesini hayata geçirdi.
Musa Alak, AA muhabirine, tarih enerjisinin mefret bir yere cemaat olduğunu belirterek, tez danışmanı Doç. Dr. Melih Kuncan’ın önerisiyle bu çalışmayı yaptığını söyledi.
Doç. Dr. Melih Kuncan dahi bölümün 3. ve 4. sınıflarında okuyan öğrencileriyle lisans tekmil tezi kapsamında ara sıra güncel Ar-Ge ve çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Son yıllarda Türkiye ve dünyada yenilenebilir enerjiye ilginin birden arttığını anlatım fail Kuncan, “Tığ üstelik bulunan lisans kat öğrencilerinden birkaçına mahdut çalışmalar vererek yenilenebilir enerjiden farkındalık fethetmek istedik. Bu anlamda gençlerimizin enerjik adına kullandığı kameriyelerden birine ders çalışırken kullandıkları cihazlarının bataryalarını yükleme edebilmesi amacıyla hakeza tıpkısı proje hayata geçirildi.” dedi.
SİÜ Mühendislik Fakültesi Faaliyet Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ermiş Eviz üstelik, proje sebebiyle akşama makul şarjı biten telefonunu kameriyede otururken yükleme edebildiğini anlattı.