Muğla’da yürütülen kazı bilimsel çalışmalarda tarihi değerler dolaşma yüzüne çıkarılıyor

Muğla’nın ciharıyek yanındaki harabelik yerleri ve antik kentlerde yürütülen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları, restorasyon ve istirdat kazıları ile tarihi değerler turizme kazandırılıyor.

Muğla Valiliği himayesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla İl Firez ve Turizm Müdürlüğü ve Güney Veli Kalkınma Ajansı (GEKA) hisse senedi birliğinde hafriyat başkanlarıyla toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Orhan Yağlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın Yatağan Stratonikeia Antika Kenti’ni musahabe etmesi ile Muğla’üstelik hars turizmi amacıyla yeni tıpkısı dönemin başladığını söyledi.

Besili, Muğla’nın eke turizm beldelerinden Akyaka’de mevcut ve daha önce herhangi bir kazı ve restorasyon çalışması yapılmayan Ortaçağ Kalesi’nde başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgelik verdi.

Muğla’nın birçok ilçesinde kazı ve yenileme çalışması yürütüldüğünü vurgulayan Yağlı, kentte ilk defa hafriyat çalışması başlanan alanların hikayelerini dahi paylaştı.

Vali Semiz, Muğla’da kültürün beraberinde afiyet, gastronomi ve spor turizmi altyapısının oluşturulmaya başlandığını anlatarak, düzenlenen çalışmalarla kentin turizm potansiyelinin şişman ivme kazanacağını aktardı.

Müze ve harabelik yerlerini 750 bini aşkın yaşama konuşma etti

Muğla İl Hars ve Turizm Müdürü Hüseyin Yer, Muğla’nın ülkenin bildirme aşkın arkeolojik kazı çalışması yapılan ili olduğunu ifade etti.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının sağladığı desteklerle antika kentlerde kazı ve restorasyon çalışmaların sürat kazandığını tamlayan Arazi, 2022 yılının 8 aylık döneminde müze ve harabelik yerlerinin 750 bini fazla ziyaretçiyi konuk ettiğini, yaklaşık 20 milyon lira gelir elde edildiğini belirtti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kazı Bilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise Muğla’nın, Karia’nın antik yerleşimleri, höyükleri, sit alanları ve abide eserleriyle varlıklı geçmişini bugüne taşıyan ülkenin bildirme varlıklı bölgelerinden biri olduğunu anlattı.

Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Muğla Ekin Varlıklarını Siper Bölge Kurulu Başkanı, Stratonikeia ve Lagina Hafriyat Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise ölçülü çalışmalarla dayanıklı çokça eserin dönme yüzüne çıkarıldığını ve ati nesillere daha dolgunca durumda aktarıldığını söyledi.

Cenup Veli Kalkınma Ajansı Umumi Sekreteri Bağımsız Milletvekili Akdoğan dahi mıntıka turizmi açısından yetişkin olan ekin varlıklarının tanıtılması ve korunması, ati kuşaklara derece katarak aktarılmasının önemine değindi.

Share: