Şarki Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo vakaları yoğun seyrediyor

Şarki Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo vakaları gösterişli seyrediyor

KTÜ Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya:

“KKKA hastalığı bu yıl dahi özge seneler kadar oldukça vahim hasta sayısı ile cebin karşıyayız”

“Bölgemizde yaşamını yitirenler oldu gözyaşı grubu kendisine de bunlar güre insanlardı”

TRABZON – Doğu Karadeniz Bölgesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı vakalarının bu sene yoğun seyrettiği, vakalar sonrası hayatını kaybedenlerin olduğu belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tababet Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kaya, bu yıl bölgeden gelen vakalarda güç bulguların görüldüğünü bunlar ortada hayatını kaybedenlerin bundan sonra genç şahıslar olduğunu söyledi.

Kene vakalarının Eylül-Ilk Teşrin ortası azalması yaşanacağını belirten Kayaç, “KKKA hastalığı bu yıl da özge seneler üzere az çok tehlikeli tutkun sayısı ile karşı karşıyayız. Bunlar içerisinde tıpkı kısım olgular kısık seyretti ve ne eyvah ki kaybettiklerimiz üstelik oldu. Hele geliş anında umumi durumu döküntü olan kanamayla seyreden dimağ sorunu olgularda fiil biraz elan yara oluyor . Bunlar beyninde tüm çabalara karşın kaybettiğimiz olgularda oldu. Balaban tıpkı ihtimalle Eylül-Ilk Teşrin ortası hikâye sayılarının azalmasını bağ bozumu bitişinde kışa akilane namevcut denecek sayıya ulaşacaktır” dedi.

Yatan hastaların nazik tıpkısı kısmı iflah bularak taburcu olduğunu tabir fail Kayaç, “Yatan hastalarımız oldu. Bölgemizde yaşamını yitirenler birlikte oldu. Gözyaşı grubu yerine da bunlar canlı insanlardı. Genellikle KKKA bize Gümüşhane, Bayburt, Artvin’den mevrut hastalar oldu. Bu olgular seçme sene hele baharın sonu ve edebiyat başı belirgin alanlara ziyaretler, piknikler kabilinden çalışmalar yaygın olacağı için bu dönemlerde haddinden fazla elan kalın kendisine yine görmeye devam ediyor olacak. Bunlar için vatandaşlarımızın yapması müstelzim sunu kebir şey hele celi düz ziyaretleri yahut kırsal teması kısık olan vatandaşlarımızın bu ziyaretlerinden sonradan öz muayenelerini dikkatle yapmaları. Sakırga saplandığı takdirde tetik ve özenli bir şekilde vücuttan uzaklaştırmaları gerekiyor. Hastalık bulguları yönünden da güllabi olup kendilerini özellikle 2 haftaya mail kuluçka dönemi var bu süreçte izlem edip şayet hastalık belirti ve bulgusu olduğu takdirde birlikte keyif kuruluşlarına müracaat etsinler” diyerek konuştu.

Zaman Zaman haftada 5 hikâye geldiğini belirten Kayaç, “Fenomen sayılarında tenakus namevcut ama haddinden fazla fazla diyebilmek üzere sayısal tıpkısı yorum fora etmek haddinden fazla akla yatkın olamaz. Zaman Zaman haftada 3-5 kıta vakanın geldiği dahi olabiliyor. Alelumum Gümüşhane, Bayburt daha ağırlıklı. KKKA Türkiye’de her bölgenin sorunu değil alelhusus bizim bölgemizde yüksek kesimlerde İç Anadolu Bölgesi’nde Sivas, Karadeniz Bölgesinde Tokat, Giresun’un yüksek kesimleri Alucra kabilinden bölgeler civar planda risk altında” şeklinde konuştu.

Share: