Serencam dakika olgun… Yozgat-Çorum Arasındaki ‘Saklı Cennet’i Turizme Kazandırmak İçin Proje Hazırlandı

Yozgat ile Çorum beyninde kâin, Hititler döneminde avlak kendisine mergup, içerisinde tarihi bakaya ile kayaç üstüne kazılı Tanrıça Kybele heykelini barındıran ve ‘Saklı Cennet’ namına bildik 12 kilometrelik Kazankaya Kanyonu’nun turizme kazandırılması için proje hazırlandı.

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinin Kazankaya Mahallesi’nden başlayıp Çorum’un İnce akarsu ilçesine kadar uzanan ve ‘Saklı cennet’ yerine adlandırılan kanyonun turizme kazandırılmasına yönelik hazırlanan projenin önümüzdeki sene içerisinde hayata geçirilmesi planlanıyor.

12 kilometrelik tıpkı parkurdan oluşan kanyon, yol yolunun evvel kilometrelerinden itibaren gösterişli bir dekor sunuyor. Kanyon girişinde boş tıpkı şekilde taş yığınlardan oluşan burç kalıntısı, ilerleyici yerlerde taşlara oyulmuş merdivenler ve çıkışa mail Tanrıça Kybele heykeli bulunuyor. Kanyonun gezilebilmesi ve henüz fazla turistin gelebilmesine imkan verilmesi için, Çorum sınırına kadar olan reviş parkuru projesinin Yozgat bölgesinde üstelik hayata geçirilmesi ve kanyonun tıpkısı ucundan girilip diğerinden çıkılabilecek kuzuluk getirilmesi hedefleniyor.

“HEM TARİH HEM NATÜR AÇISINDAN ÇOK FARKLI BİR DÜZ”

Aydıncık Belediye Başkanı Ahmet Alicenap, “Bura hem sıra hem doğa hem kuş çeşitliliği açısından, nebat çeşitliliği açısından çok değişik tıpkı meydan” dedi. Uzmanların kanyon içerisinde Akdeniz nebat örtüsünün bilgili olduğunu belirttiklerini nâkil Alicenap, şunları söyledi:

“Burada sumak, incir ve aynı nebatat oluyor, Menengiç kahvesi kabilinden. Bu mahsulat dolayısıyla Kazankaya Kanyonu’muz, Yozgat Aydıncık ilçemizden, Kazankaya’dan başlayıp Çorum Ortaköy’ün İncesu köyüne kadar bitmeme ediyor. Burası 12 kilometrelik bire bir parkur alanı. Burada şu anda biz methal alanındayız. Buradan ilerledikçe, 12 kilometre sonraları Çorum topraklarına çıkıyoruz, İncesu köyüne çıkıyoruz. Burada kayalar biraz elan serbest amma ilerledikçe kanyon henüz bile daralıyor, 8-10 metreye kadar düşüyor ve siz orada gökyüzünden ayrıksı tıpkısı kayran göremiyorsunuz… Pespaye buraya geldiğinde kuş sesleri, su sesleri ve bitki çeşitliliği beyninde insanı ferahlatan tıpkısı düzlük.”

“YILLIK NAMINA, BU HALİYLE ZİYARETÇİ SAYISI 20 BİNİ BULUYOR”

Belediye namına Kazankaya Kanyonu’nun turizme kazandırılması amacıyla çaba harcama ettiklerini bildiren Kerim, alelhusus 1994’li yıllardan itibaren kanyonun tanıtımı için başlattıkları çalışmaların bitmeme ettiğini söyledi. “Şu zaman yıllık olarak, bu haliyle ziyaretçi sayısı 20 bini buluyor, yaz döneminde” diyen Semih, dar boğaz girişinde elan önceki şehremaneti vasıtasıyla yaptırılan tesislerin bulunduğunu söyledi. Ahi, bakir projeyle kanyonun içine gidiş parkurları, gidiş terasları, yurt yerleri, tatil yerleri, ırmak konusunda ahşap köprüler yapmayı planladıklarını anlattı. Selek, “Trekking hem kaya tırmanışı açısından hem aha rafting dahi yapılabilecek yerleri var buranın. Daha önceki bununla ilişkin çalışmalar yapılmıştı. Biz, bu konuda kaya tırmanışı yapanları, trekkingciler buraya çağırma ediyoruz. Alelhusus Ankara’dan gruplar gelip burayı görüşme ediyorlar, günce yürüyüşlerini yapıp dönüyorlar” diye niteleyerek konuştu.

TARİHİ KALINTILAR BULUNUYOR

Kanyon içerisinde Eti dönemine ilgili kalıntıların bile yer aldığı bilgisini paylaşan Ahmet Bonkör, “Alelhusus bu kale, Hititler bir zamanlar, daha sonra Helenistik dönemde hamiş bir kermen. Nevşehir’birlikte saha altı şehirleri, bazen yerlerde kaleler, burada ise surlar yapılarak kermen oluşturulmuş. Burasından ayrıksı birlikte girişi yoktur. Bu methal ağız ağıza kapalıydı, yemeden içmeden akarsu geçebilecek şekilde tıpkısı yerdi ama elan bilahare tabiat tahribatı zımnında yıkılmış durumda” dedi.

BÖLGEDE İNCELEME YAPILDI

Yozgat Valisi Fer Çelik üstelik kanyonun turizme kazandırılmasına yönelik çalışmalarla ilişik ustalık heyetin bölgede incelemelerde bulunduğunu bildirdi. Ilbay Polat, “Bölgede henüz önceki alpinizm, paraşüt, trekking, tabiat yürüyüşü gibi etkinlikler işlenmiş. Onların da görüşleri alınarak neler yapılabilir noktasında icraat yapıldı, arkası sıra de proje hazırlandı. Gittim gezdim, çok güzelce bir düzlük. Yapılacak çalışmalar doğal güzelliğine, dokusuna engel vermeyecek” diye konuştu.

Share: