Tarihi Yarımada’da Çanakkale Savaşları’ndan kalma Gösteri Adamı Tepe Şehitliği bulundu
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Tarihi Düz Başkanlığı’nca şehitlikleri ihya çalışması çerçevesinde Büyükanafartalar köyünde Nümayişçi Tepe Şehitliği bulundu. Şehitlikte, Çanakkale Yağız Savaşları’nda bölgede görev yapan ve ismi tespit edilen 1’inci, 17’nci, 33’üncü, 35’inci, 39’uncu ve 126’ncı Alaydaki mecmu 322 şehidin ismi yazılacak.
Çanakkale Savaşları’nda düşmana derbent vermeyerek ruz yazan yiğit Mehmetçiklerin nesep mezarları, sonuç yıllarda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Kayran Başkanlığı eliyle tespit edilip, canlandırma edilmeye başlandı. Anafartalar Köyünde Tarihi Kayran Başkanlığının çalışmaları çerçevesinde, Çanakkale Yağız Savaşları’nda kalma Gösteri Adamı Bel Şehitliği tayin edildi. Şehitlikte, bölgede fariza fail ve ismi belirleme edilen 322 şehidin ismi yer alacak.
Canını ortaya koyan ve şehit olan kahraman Mehmetçiklerimizin ebedi istirahatgahı olan ve yıpranmamış tespit yazar canlandırma ettiğimiz Projektör Bel Şehitliği’ndeyiz. Gösteri Adamı Bayır Şehitliği’mizde 322 yurt evladımız kefensiz yatmaktadır. Tığ da Çanakkale Tarihi Düz Başkanlığı olarak o kahramanların hatıralarını yaşatmak ve için martir oldukları bayrağın gölgesinde ebedi istirahatleri amacıyla çalışmalarımızı başlattık. ve 322 şehidimizin ismini tayin ettik. Bu arkamızda görmüş olduğunuz toprakta kefensiz yatan 322 mehmetçiğimizin ismini belirleme ettik ve derhâl çalışmalarımıza başladık. Doğal dokuyu, orijinalliği bozmadan en beş altı beton ve çipo kullanarak çokça basit tıpkısı şekilde bu şehitliklerimizi diriltme ediyoruz. O kahramanların isimlerini tarihe nakşediyoruz. Tarihi Yarımadaya mevrut ziyaretçi o kahramanların isimlerini hem öğür olacak, hem de o kahramanları tarihe para etmiş olacağız. Biz bu toprağa ne şehitliği yapsak, ne abideyi diksek, onların o büyüklüğünü, o kahramanlığını, o fedakarlığını haklarını ödeyemeyiz. Tarihi Alan Başkanlığı adına benzeri hayalimiz var. Bu kahramanlığı Çanakkale Ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak ve tarihe nakşetmek. ve gelen her ziyaretçi, mevrut herhangi bir Türk evladı bu memleketin evlatları onların isminden hem bilecek. Onları nazikâne anacak hem bile ihtimal ayrımsız Fatiha okuyacak” dedi.