TR82 Bölgesi Bölge Planı İl Çalıştayları tamamlandı

TR82 Bölgesi 2024-2028 Havza Planı tedarik çalışmalarını tay tay arabası Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı, Çankırı, Sinop ve Kastamonu, illerinde ülke çalıştaylarını tamamladı. Genel Yazman Dr. Serkan Tendürüst, Havza planı çalışmalarına başladıklarını belirterek, hazırlayacakları planın gelecek 5 yıllık sürede Kastamonu, Çankırı ve Sinop illeri amacıyla kalkınma gayeli tıpkı defa haritası olacağını söyledi.

Uran ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Umumi Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen TR82 Bölgesi 2024-2028 Yılı Nahiye Planı tedbir çalışmaları çerçevesinde Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) vasıtasıyla 27 Haziran’dahi Çankırı’de, 29 Haziran’bile Sinop’ta yapılan memleket çalıştaylarının sonuncusu Kastamonu’dahi gerçekleştirildi.

TR82 Bölgesi Bölge Planı tedbir çalışmaları çerçevesinde Haziran ayında düzenlenmesi planlanan ancak baskın afeti dolayısıyla ertelenen Kastamonu Toprak Planı İl Çalıştayı, bölgedeki kamu kesimi, özel sektör ve sivil cemiyet kuruluşlarının katılımıyla Ajansın Hizmet Binasında yapıldı.

Katılımcı yaklaşımla düzenlenen icraat çerçevesinde oluşturulan 7 beceri (Iktisadi Göstergeler, Rakiplik Gücü ve Envestisman Ortamı, Nüfusun Genel Durumu ve Beşeri Anamal, Içtimai Kalkınma, Yaşam Kalitesi, Erişilebilirlik ve Enfrastrüktür, Katıksız ve Tarihi Değerler, Ekin, Turizm, İklim Değişikliği ve Çevre – Afet Riskleri ve Tarım ve Rustik Kalkınma) masada tıpkısı araya mevrut katılımcılar, konularına ilgili fikirlerini ortaya koydu. Toprak planına henüz aşkın görüşün yansımasını keşfetmek amacıyla “Aut Paydaş Anketi” dahi düzenleyen KUZKA, buradan ati fikirleri üstelik mıntıka planına yansıtmayı hedefliyor.

“Yaptığımız çalıştay ile kâin sorunlara hal önerileri getirmeyi planlıyoruz”

Şimal Küçük Asya Bölgesi’ndeki mevcut sorunları ve bunlara hal önerilerinin getirileceği, mevcut potansiyelin kullanılabileceği tıpkı nahiye planının oluşturulması üzere tedarik çalışmaları yürüttüklerini tamlayan KUZKA Umumi Sekreteri Dr. Serkan Tendürüst, “Bugün Kastamonu’üstelik iklim çalıştayı gerçekleştiriyoruz. 7 şerha tematik masada alım ve kuruluşlarımızdan, sivil toplumdan, hususi sektörden katılan temsilcilerimiz ilişik konu başlıkları çerçevesinde çözüm önerilerini, program ve proje önerilerini sunuyorlar. Mıntıka planları planlama hiyerarşisi içerisinde kalkınma planından bilahare ense ölçekli tıpkı traksiyon. Bu sene yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı yoluyla hem lehçe gelişme ulusal stratejisi hem üstelik toprak planları hazırlıkları gerçekleştiriliyor. Yerelde toprak planlarının uygulaması tedbir çalışmaları kalkınma ajansları marifetiyle yürütülüyor, Bakanlığımız de bu çalışmaları eş güdümlü ediyor. Üç ilimizde da toprak planıyla ait yaptığımız çalıştaylarımızın sonuncusunu bugün Kastamonu’bile gerçekleştirdiğimiz çalıştay ile tamamlamış bulunuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Çalışmaların neticesinde sene sonuna kadar havza planın taslağının oluşturulacağını belirten Umumi Kâtip Genç, “Yine bire bir iklim çalıştayı gerçekleştirerek burada yapılan çalışmaların akabinde çıkan konkre önerileri yine bir değerlendirme imkanımız olacak. Yapacağımız çalıştay akabinde de gelen öneriler doğrultusunda çekim metninin revizelerini yaparak tamamlayacağız ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına üstelik eskiz metinleri ileteceğiz. 2023 yılının ortasında de bölge planının Cumhur Reisi onayıyla yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Biz dahi çalışmalarımızı bu takvime göre gerçekleştiriyoruz” dedi.

Toprak Planı ile 3 ilin kalkınma amaçlı öğün haritası oluşturuluyor

Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerinin kalkınma gayeli tıpkısı nöbet haritası oluşturulduğunu anlatım eden Zinde, “Toprak planları, bölgede kâin illerin kâin potansiyelleri ile sorunlarının çözümüne yönelik benzeri kez haritası içeren, öncelikleri ve stratejileri, amaçları kemiksiz benzeri şekilde sınırlı ve bunlar mıntıka gerçeklikleriyle ve bilimsel verilerle kanıta dayalı politikalar üretecek şekilde hazırlanmaktadır. Tığ birlikte hazırladığımız havza planıyla bu illerimizin önümüzdeki 5 yıllık dönemde odaklanacağı konuları ve öncelikleri belirlemiş olacağız. Bu toprak planıyla belirlenen amaçlar ve hedefler doğrultusunda dahi gerek kalkınma ajansı olarak bizler lüzum bile sair çekicilik ve kuruluşlar çalışmalarını buna düzenli tıpkısı şekilde gerçekleştiriyor olacaklar. Bu anlamda havza planları önümüzdeki 5 yıla kandil tutak bire bir düzentileme olduğunu düşündüğümüzde berenarı eke ayrımsız say” ifadelerini kullandı.

“Nahiye planı bölgenin potansiyelini elan etken kullanmamızı sağlayacak”

İdareciler kendisine üzerlerinde çalıştıkları konuların muvaffakiyetli ayrımsız şekilde uygulanabilmesi amacıyla reçetenin haddinden fazla kuvvetli olması gerektiğinin altını çizen Vali Avni Şarap ise, şöyle konuştu: “Bu de haddinden fazla bereketli planlama ile gerçekleşir. Çokça mebzul planlama bile sahada bu hisse senedi amacıyla temel yoran, o bölgede güçlü eksperlik alanlarına giren konulara hakim, haddinden fazla gür çözümleme eden insanların üretmiş olduğu politikalar ile gelişir. Sahada uygulayacağınız hangi kadar çokça olursa olsun, onlara uygulayacağı politikaları çok gür aktarmanız ve politikaların birlikte bölgeyle bile çokça dolgunca uyuşması lazım. Türkiye’nin çokça adamakıllı tıpkısı hafızası var ve çok kaliteli erişmiş koca gücü var. Bu eş gücümüzü, geçmişimizdeki tecrübemizi kâin dünyadaki konjonktürü çok bereketli okuyarak, ülkemizin ve özelde bile bölgelerimizin ihtiyaçları ve taleplerini, imkanlarını, potansiyelinin evirileceği aşamayı üstelik çok gani analiz ederek bunları birleştirerek planlamaya tabi tutarsak inşallah bizler üstelik bundan ahir süreçte cesamet, kavim namına neler yapacağımızı alim, bunun amacıyla hazırlıklarını, planlarını yapmış celal ve becerikli yerine yolumuza devam ederiz”

Kastamonu’nun herhangi bir alanda bünyesinde ağır anlamda potansiyel bulunduran tıpkı coğrafya olduğunu nâkil Ilbay Çakırdoğan, şunları kaydetti: “Bunu anlatırken insan dörtköşe aynı şekilde konuşuyor çünkü değme konuda bahsedeceğimiz imkan ve kabiliyet var. Tarımdan hayvancılığa, sanayiden turizme, spordan sahile her konuda bünyesinde misilsiz imkanlar barındıran ayrımsız coğrafya. Bu coğrafyada tığ idarecilere sakıt yer kebir görevlerden bire bir tanesi üstelik elimizdeki bu imkan ve kabiliyetleri makul bir şekilde hazırlayıp planlamak. Bu da Kastamonu özelinde siz değerli arkadaşlarımızın özelikle sivil sosyete kuruluşların andıran rabıt ve desteğiyle özelikle bu yörenin insanlarının, bu işe ser yoran insanların analizleri, yorumları, önerileri bizim açımızdan sonuç kademe oylumlu.”

Açım konuşmalarından sonraları Kastamonu’daki amme, özel sektör ve sivil sosyete kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla tematik masa çalışmalarına geçildi. Hep 7 tematik masada Kastamonu’ya ilişkin sorunlar ve hal önerileri ele makbuz. Uzmanlık alanlarına bakarak tematik masalara ayrılan katılımcılar belirlenen konularda ilin sorunlarını masaya yatırdı. Henüz sonradan katılımcılar aracılığıyla sorunlara ilgili sunulan hal önerileri bire bir tabloda birleştirildi. Tematik masa çalışmalarının tamamlanması sonrasında ise mesail ve çözümlere ilgili katılımcılardan elde edilen veriler derinti tutanaklarına işlendi.

Şimal Rum Kalkınma Ajansı 2024-2028 Yılı TR82 Mıntıka Planı hazırlık çalışmaları çerçevesinde toprak çalıştayları, vadi çalışmaları ve masa başı araştırmaların tamamlanması sonrasında taslak nahiye planı hazırlanacak. 2024-2028 Yılı TR82 Mıntıka Planı’nın 2023 yılının geçmiş yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe girmesi bekleniyor. – KASTAMONU

Share: