Trakya’da çayır tırtılının ayçiçeğine zararı er müdahaleyle önlendi

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da çayır tırtılının gün çiçeği tarlalarına verebileceği beis, akla yatkın ve zamanında yapılan ilaçlamalarla yer örgen indirildi.

Türkiye’nin önde mevrut ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne’üstelik üreticilerin hasat mesaisi bitmeme ediyor.

Bölgede “ayçiçeği” adına dahi mezkûr ayçiçeğinde ilk teşrin yapılan tarlalarda kuruyan ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat ediliyor.

Edirne’da yaklaşık 1 milyon 300 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ayçiçeğinde hasadın kısaca 3 hafta elan sürmesi bekleniyor.

Edirne Tarım Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, AA muhabirine, bu sezonun haddinden fazla yağışsız geçmesine rağmen ayçiçeğinde verimin dolgunca olduğunu söyledi.

Günebakan sezonunda kâh bölgelerde çıkan çayır tırtılına vaktiyle müdahale edildiğini tamlayan Arabacı, “Edirne merkezde ağır bir palet sorunu olmadı. İlçelerde bazı yerlerde vardı. Gelişmemiş sürede ilaçlama yapılarak bu sav ortadan kaldırıldı. Gerçeklenmiş bazen tarlalarda uymazlık vardır ama genel namına çokça şükür gücük sürede ilaçlamalar yapılarak atlatıldı.” dedi.

Arabacı, Edirne’üstelik ayçiçeğinde güzeşte yıllardaki verim ortalamasını bu sene de alacaklarını düşündüğünü rapor etti.

“Erken ve aceleci müdahale yapıldı”

Kırklareli Ekincilik ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ise kentte 1 milyon 150 bin dekar alanda gün çiçeği ekimi yapıldığını anlattı.

Temmuz ayında Trakya’bile gün çiçeği tarlalarında kırıcı şekilde çayır tırtılı görüldüğünü dile getiren Aksoy, er ve çabuk müdahaleler ile zararın sunma az seviyeye indirildiğini vurguladı.

Çayır tırtılının tahminî 100 bin dekar alanda görüldüğünü aktaran Aksoy, şöyle konuştu:

“Tarlalarımızı dronlar ile ilaçladık ve çayır tırtılı zararlısını giderilmiş ettik. Haddinden Fazla çabuk hareket ettik. Farklı illerde birlikte böyledir zira oralarda üstelik haddinden fazla nazik hasar olmadı. Kırklareli’nde 100 bin dekarda görüldü ama 100 bin dekarın kâffesi kötülük görmüş değil. Bütün alanı 100 bin dekar yerine alın, bunun üstelik yüzdelik 1’ini alın. Bu bile 10 bin, 20 bin dekar kabilinden kısmı engel gördü. Zımnında bize çokça balaban aynı takı yapmayacak.”

Aksoy, kentte geçen sene 240 bin ton gün çiçeği hasat edildiğini, bu yıl dahi güzeşte yılın rakamlarının yakalanacağına inandığını sözlerine ekledi.

İlaçlama için dronlar kullanıldı

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal ise ülke genelinde 1 milyon 600 bin dekar alanda günebakan ekimi yapıldığını söyledi.

Tırtıla cebin çiftçilerden gelen talep üstüne mücadele başlattıklarını belirten Öcal, “Bakanlığımız birlikte konuya karışan oldu. Bölgemize ilaçlama amacıyla dronlar gönderildi. Çabuk bir ilaçlama ile o dönemi atlattık. İlimiz genelinde hasadımızın yüzdelik 30’u yapıldı. 70 bin dekar alanda günebakan tarlası tırtıldan etkilenmişti. 1 milyon 600 bin dekar düz günebakan tarlasında yüzde 4’lük aynı alanda palet etkisi görüldü. 70 bin dekar alanın tüm engel görmüş değil.” ifadelerini kullandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kendisine mukteza uymazlık tespitini yaptıklarını nâkil Öcal, şunları kaydetti:

“Tırtılın etkisi ayçiçeğinde hasatta yüzdelik 1’lik benzeri orana balya geliyor. Üreticilerimizin korkacağı haddinden fazla balaban bire bir zarar oluşmadı. Ortalama dekarda 230 kilogram civarında ürün alınıyor. Baran almayan kesimlerde mahsul düşüklüğü yaşanıyor amma bu da rekoltemizi etkileyecek miktarda değil. Günebakan hasadında gelişigüzel sorun yaşanmayacak. Tırtıla müteveccih ilaçlamalar çokça güdük sürede akıbet verdi. Hızlı ve liyakatli ayrımsız düzentileme yapıldığı için çok nazik etki yaşanmadan ayçiçeğinde zararın henüz çok olmasına bariyer olduk.”



Share: