Tzob Başkanı Bayraktar: “Pamuk ve Şekerpancarında Hasat Başladı, Başıboş Çevre ve Maliyetin Üstünde Bir Eşit Açıklanmalı”

Türkiye Ekincilik Odaları Birliği (TZOB) Umumi Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadı başlayan şekerpancarı ve pamukta serbest piyasada oluşan fiyatın üzerinde bire bir karşılık açıklanmasını beklediklerini söyledi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar bugün yaptığı açıklamada, hasadı başlayan cehre ve şeker pancarı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, “Geçtiğimiz zaman piyasa fiyatı, en-rica etkisi ve dünya cehre piyasasında fiyatların yükselişi zımnında TARİŞ, Çukobirlik, Antbirlik kadar tarım eş kooperatiflerinin açıklamış olduğu pamuk hava fiyatlarının üzerine çıktı. Bu sene birlikte tarım mir kooperatiflerinin, maliyetlerdeki artışı ve maraba refah payını gözeterek geçtiğimiz sezon erkin piyasada oluşan fiyatın üzerinde ayrımsız kıymet açıklamasını bekliyoruz” dedi.

“CEHRE BİRÇOK ŞEYİN KABA MADDESİ”

Pamuğun sanayi bitkileri içre hem tel hem üstelik yağ bitkilerinin beyninde bulunduğunu ifade eden Bayraktar, birçok sanayinin asıl hammaddesinin buradan karşılandığını söyleyerek açıklamasına şöyle bitmeme etti:

“Pamuk, lifiyle nesiç sanayinin, çekirdeğinden elde edilen cehre yağıyla bitkisel yağ sanayinin, kapçık ve küspesiyle yem sanayinin, antrparantez lifleriyle da selüloz sanayinin hammaddesini teşekkül ediyor. 2021-2022 istihsal sezonunda Uluslararası Iğ İstişare Kurulu (ICAC) verilerine bakarak; mecmu 69 ülkede, 25 milyon 733 bin ton lifli cehre üretimi hesap pusulası edilirken, bu üretimin 833 bin tonunu yani yüzde 3,2’sini ülkemiz sağlayarak 7. tam geliyor.

Ülkemizde 2021 yılında 4 milyon 322 bin dekar alanda 832 bin 500 tonda lifli pamuk üretimi gerçekleşti. Lifli cehre üretiminde 330 bin 373 titrem üretimle Şanlıurfa önceki sırada meydan alıyor. 2022 yılı TÜİK tahminlerine bakarak kütlü iğ üretimi 2 milyon 500 bin titrem yerine aritmetik edildi.

Cehre üretimi dünyada; bedel desteği, direkt gelir desteği, gümrük önlemleri ve sigorta destekleri kadar it canlı haddinden fazla farklı araçla destekleniyor. ÇAKER ve Çin gibi esas iğ üreticisi ve ihracatçısı ülkeler, üretimlerini mefret ölçüde destekleyerek, rekabette Türkiye’nin önünde bulunuyor. Ülkemizde de girdi fiyatlarındaki faziletkâr artışlar gözetilerek prim ve destekler artırılmalı ve üreticilerimiz korunmalıdır.”

ŞEKER HASTALIĞI PANCARI

Bayraktar, hasadına başlanan şeker pancarı konusuna da değindi. Şeker pancarı ve şeker üretiminin ülkemiz üzere elzem olduğuna dikkat çeken Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, acun çükündür şekeri üretiminde yüzde 6,6’lık hisse ile pancardan şeker üreten ülkeler ortada makro bire bir konuma sahiptir. Tarım topraklarımızın 2,9 milyon dekarını şeker hastalığı pancarı üretimi üzere ayırıyoruz.

2020-2021 sezonu verilerine göre, 23 milyon tona büyüklüğünde yükselen üretimle şeker pancarında kül yeterliliğimiz yüzdelik 100’dür. Değişik yandan şekerde yüzdelik 120 yeterliliğimiz bulunuyor. Bu nedenle tıpkı şeker hastalığı ihracatçısı olan ülkemizin, 2022 yılında ithalata başvurması düşündürücüdür.

Maliyetleri yükselen şeker hastalığı pancarı üreticilerinin üretimlerini sürdürebilmesi amacıyla maliyetlerin üstünde ve dikici karını bile gözeten bire bir denk açıklanmasını bekliyoruz.”



Share: