Uzmanı açıkladı: “Karadeniz’deki pelit bolluğunun nedeni bereketli yağış”

Sinop Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Esas Bili Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, Karadeniz’deki pelit bolluğunda mübarek yağışın canlı olduğunu belirterek, “Amma bilinmeli kim aynı dahaki sene hakeza olacak değil” dedi.

Karadeniz’deki palamut bolluğunu değerlendiren Prof. Dr. Osman Samsun, “Rastgele 6-7 senede bire bir sivri balığının artağan olduğu dönemleri muammer birisi adına bu sene esasen basit ülkemizde palamut avcılığının gayet dolgunca gittiği tıpkısı süreci yaşıyoruz. Amma bilinmeli ki benzeri dahaki yıl hakeza olacak değil. Henüz geçmiş yıllarda 1 TL’ye satılan 25 santimetre durmaksızın gelmeyen kıytırık palamutların de olduğu, torik kendisine bildiğimiz elan deneyli balıklara tek aşkın rastlamadığımız yıllar dahi yaşadık. Ama bu yıl pelit balıkçılığı, avcılık çok iyi gidiyor. Bunun gani gitmesi üzere balıkçılarımızın müstelzim özeni gösterdiklerini, oldukça balıkları avlamadıklarını biliyoruz” diye konuştu.

Eli Nimetli yağmur etkisi

Tabiatın kendini yenilediğini vurgulayan Prof. Dr. Samsun, “Tabiatta aynı tepki var. Gusto kendini yeniliyor, temizliyor. Amma bunun üstelik aynı sınırı var. Burada balıkçılarımıza suç ulaşmak, balıkçılarımızı mesul sancımak, bu yanlış algıdan birlikte uzaklaşmamız geçişsiz. Bizim evimizi lacerem bozulmamış tutmamız isteniyorsa, denizlerimizi birlikte bozulmamış tutacağız ki sahn ortamları denizler, sular olan balıklar, şu zaman gündemde olan pelit bile rahat kafile etsin. Doğduğu ve genetik yapısı akla yatkın alanlarda bulunsun ve beslensin. Tabii ki yağmurların daha beş altı yağması palamut balığının beslenmesine bir bastırık yapıyor. Verimli yağışlı, sakat iklimlerdeki süreçleri yaşayarak tığ gine bu sivri balığını daha esbak büyük boylarda gördüğümüz kabilinden önümüzdeki yıllarda da görebileceğimizi imge ediyorum” şeklinde konuştu.

“Balıkçılarımız, Avrupa’daki bir nice balıkçıdan henüz bereketli”

Prof. Dr. Samsun, Türk balıkçısının şuurlu olduğunu tabir ederek, “Vukuf insanları ve arkadaşlarımız olarak diyoruz kim bu balıkçılığın bizden sonraki nesillere de devamlılığını nail olmak üzere bilimin ışığında balıkçılarla hep alay malay tıpkı sinerji içerisinde ortak kararla ilerlememiz gerekir. Ne yapmamız lazım? Av yasaklarına uymamız, epey boydaki balıkları tutmamamız gerekiyor. Balık tüketimimizi henüz aşkın artırabilmemiz için, haftada birkaç kere aşındırmak üzere hele getirilen kurallara uymamız gerekir. Türk balıkçısı epey çok şuurlu. Dünyanın bir nice ülkesinde bulunmuş aynı akademisyen adına bizim balıkçılarımızın hem teknolojik yerine hem vukuf olarak hem yeniliklere uymak, uymak üzerine Avrupa’daki birçok balıkçıdan henüz gani olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle serencam yerine kıvançla rapor ediyorum kim bizim son yıllarda dünyanın birçok ülkesine gönderdiğimiz, ihraç ettiğimiz balıklarımızın miktarının artması için bire bir terbiye, iki balıkçılık sektöründeki bilcümle paydaşlarla eş cereyan etmemiz henüz balıklı sofralarımızı bizlere yaşatacak ve sağlıklı nesiller oluşmasına açkı olacaktır” ifadelerini kullandı. – SİNOP

Share: