Yusufeli’nde sular altında kalacak yerlerdeki sokak hayvanları tahliye ediliyor

Artvin’birlikte, 22 Kasım’dahi su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES suları altında kalacak yerlerdeki sahipsiz hayvanat sakıncasız bölgelere taşınıyor.

Artvin Hayvanları Doğayı İnsanları Himaye ve Yaşatma Derneği (HAYDİKO) koordinesinde Türkiye’nin farklı illerinden gelen gönüllüler ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Yusufeli Belediyesi ve mekân belediyelerden ekipler, sahipsiz hayvanların tahliyesi üzere tahminî 3 hafta geçmiş himmet başlattı.

Aralarında görev paylaşımı yaparak dolaşma süresince boşaltılmış köyleri gezerek geride hayvan kalmamasına dikkat eden ekipler, bugüne kadar 500’e yakın pisik ve köpeği güvenli bölgelere götürdü.

Yürütülen çalışmaları koordine eden HAYDİKO Umumi Heyet Üyesi Yasemin Yılmayan, AA muhabirine, DSİ 26. Mıntıka Müdürlüğünden aldıkları bilgiler dahilinde evvel sular altında kalacak bölgeler rüçhan kalkmak üzere riskli bölgelerden hayvanları alıp esenlik hizmeti gereksinimi olanları rehabilitasyon merkezine getirdiklerini, mıhlı hayvanları bile yıpranmamış yerleşme namına saldıklarını ve oradaki beslenmelerini sağladıklarını söyledi.

Hayvanların tahliye çalışmasında kendilerine Türkiye’nin ayrımlı yerlerinden çok sayıda gönüllünün bindi olduğunu belirten Yılmaz, ulama sunanlara teşekkür etti.

Yılmayan, fehamet, gönüllüler, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin destekleriyle bu süreci yönetmeye devam ettiklerini kaydederek, özel sektörden bile maddesel ve manevi destek beklediklerini dile getirdi.

DSİ’nin sokak hayvanları amacıyla yaptığı kulübeleri arz bodur sürede bitirip doğrulama edeceğini aktaran Yılmaz, “Böylecene sular altında kalacak yerlerdeki sokak hayvanları artık yeni yerleşim yerlerindeki yaşam alanlarında hayatlarını sürdürecek.” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinden veteriner doktor Tarık Yavuz ise hakeza aynı çalışmanın parçası oldukları üzere mutluluk duyduğunu söyledi.

“Çalışmalarımız çıktı da bitmeme edecek”

Erken akarsu altında kalacak bölgeleri riskli bölge olarak değerlendirerek çabuk şekilde tahliyelere bitmeme ettiklerini tamlayan Yavuz, şöyle konuştu:

“Sular altında kalacak bölgelerde 1000’e mümasil sahipsiz hayvan olduğunu belirleme ettik. Bu canlarımızdan 500’e yakınını hayvansever derneklerle çevre belediyelerin destekleriyle üç haftalık süreçte boşaltma ettik ve tehlikesiz bölgeye taşıdık. Bir o büyüklüğünde daha var ama önceliğimiz yavrularımız ve bölgeden öz başına uzaklaşamayacak canlarımız. Çalışmalarımız çıktı bile devam edecek.”

İstanbul’dan gelen gönüllülerden Burak Er Kişi Keskin da sokaktaki canlara tıpkı arıza gelmemesi amacıyla var güçleriyle çalıştıklarını tabir ederek, “Şu zaman gelişmemiş biz ahit bilahare sular altında kalacak Yeniköy köyündeyiz. Köyü yeniden başa dolaşarak ‘Hayvan eskimiş mı?’ diye arama ediyoruz. Geride yegâne bir tane bile can artırmak istemiyoruz.” diyerek konuştu.

Share: