DSİ, Karadeniz’de lüks önleme ve dere ıslahı çalışmalarını sürdürüyor

Ekincilik ve Orman Bakanlığı Ihtişam Su İşleri (DSİ) Umumi Müdürü Lütfi Akca, Gün Doğusu Karadeniz’de dere tashih çalışmalarının yüce olduğunu belirterek, “Şark Karadeniz Bölgemizde da bedii ve emniyeti dolay plana çıkaran ıslahat projelerimizle hem çılgın risklerini azaltıyor hem birlikte halkımızın duygusal ve servet güvenliğini sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Akca, Şarki Karadeniz Bölgesi ve Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yapılan düzeltme çalışmalarına ilişik izah yaptı.

Türkiye’nin sunu haddinden fazla yağış alan bölgesi Doğu Karadeniz’de öz reform çalışmalarının son kademe koca olduğunu vurgulayan Akca, “Tamlık bölgelerimizde olduğu kabilinden Şarki Karadeniz Bölgemizde da beğenilen ve emniyeti yöre plana çıkaran reform projelerimizle hem müfrit risklerini azaltıyor hem üstelik halkımızın fert ve servet güvenliğini sağlıyoruz. Ülkemizin en haddinden fazla yağmur düzlük illeri olan Trabzon, Rize ve Giresun’un birlikte Gümüşhane ve Bayburt illerimizde makinalı çalışmalarımızı belirli periyotlar halinde sürdürüyoruz.” bilgisini verdi.

Akca, Doğu Karadeniz üzere heyelan riski faziletli benzeri coğrafyada ekiplerin dereleri elan emin kuzuluk getirmek üzere pahal çaba sarf ettiğini vurguladı.

Makinalı çalışmalarında rabıt temizliklerine bile ağırbaşlılık verdiklerini bildiren Akca, şunları anlatım etti:

“Yağmuru taştığı yerde değil, düştüğü yerde sancımak üzere inşa ettiğimiz bu bentlerimizin, beklenir ayrımsız taşkına amade olmaları sonuç etap önemlidir. Bu nedenle bu bentlerde biriken rüsubatı temizleyerek begayet risklerini minimize etmeyi planlıyoruz. Bölgemizde yeşil karıncalarımız aracılığıyla 2022’nin Sülale ayından bugüne büyüklüğünde toplamda 3 milyon 371 bin 910 metreküp hafriyat çalışması, 209 bin 200 metreküp yükleme, 23 bin 16 metreküp taş tahkimat ve 4 milyon 171 bin 362 m³xkm nakil çalışması yapılmıştır.”

Bozkurt Ezine çayında icraat sürüyor

Akca, 11 Ağustos 2021’de baskın felaketine maruz kalan Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde de çalışmaların aceleten bitmeme ettiğini belirterek şunları kaydetti:

???????”Bozkurt Ezine çayı işi kapsamında bugüne kadar üç kemer köprünün kaba inşaatları bütün, tıpkı kemer köprüde ise beton imalatları devam ediyor. 9 bin 860 metre betonarme duvar imalatının 6 bin 200 metre tamamlanmış, iki sayı çelik arızi köprüsünde çalışmalar devam ediyor. Eğin bölge tedbirleri kapsamında ise benzeri geçirimli tersip bendi, iki alışılmış tersip bendi ve iki hâkim tırmığı imalatları tamamlanmış ve iki mutat tersip bendinde ise çalışmalar bitmeme etmektedir. Artan imalatlar sunma güdük sürede tamamlanacaktır.”

Share: