42 madencinin öldüğü faciada 4 yöneticiye 1080’er yıl kodes cezası talebi

42 madencinin öldüğü faciada 4 yöneticiye 1080’er yıl hapis cezası talebi

BARTIN – Bartın’birlikte güzeşte sene 14 Ilk Teşrin günü 16.00-24.00 vardiyasında meydana mevrut maden faciasında 42 madencinin hayatını kaybetmesiyle ait Cumhuriyet Altını Savcısı tarafından hazırlanan fezlekede 4 tutumlu için 1080’er yıl hapis cezası istek edildi.

14 Ilk Teşrin 2022 günü Bartın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait eroin ocağında 16.00-24.00 vardiyasında meydana gelen beyaz zehir faciasında 42 iştirakçi hayatını kaybetti. Olayda 10 iştirakçi de yaralandı. Amasra Cumhuriyet Altını Savcılığınca planlı soruşturmada 23 hayat hakkında teftiş kararı verildi. 23 şüpheliden 8’i tutuklanırken 15’i adli taharri amacıyla başıboş bırakıldı.

Amasra Cumhuriyet Savcısı Şair Mert Kamera aracılığıyla hazırlanarak Bartın Cumhuriyet Savcılığı’na gönderilen fezlekede tutuklu şüphelilerden Amasra Çalım Müdürü Cihat Özdemir, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi, İş Güvenliği ve Yetişek Başmühendisi Volkan Soylu ve Başmühendis Mehmet Tural amacıyla ‘Olası kastla kanlı’ suçundan 42 kez değişik girmek için 1050’şer sene, ‘umulur kastla yaralama’ suçunu işledikleri gerekçesiyle; 10 nöbet değişik koyulmak için 30’ar yıla, toplamda 1080’er sene kodes cezasıyla cezalandırılmaları gerektiği rapor edildi.

‘Taksirle ölüme bozukluk olma’ suçundan ise 4’ü mevkuf başka 19 münasebetsiz üzere 15 yıla büyüklüğünde mahbes cezası verilmesi rica edildi. 19 şüphelinin ‘Taksirle yaralama’ suçundan 3 yıla büyüklüğünde dam cezası ile cezalandırılması da istendi. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, Bartın Cumhuriyet Altını Başsavcılığı’na gönderilen 23 aynasız hakkındaki fezlekede, hayatını kaybeden madenci yakınlarından 106 gönül ise sızlanan adına kayran aldı.

Faciaya bozukluk olan etkenler sıralandı

Hazırlanan fezlekede bilirkişi raporu dikkate çekilerek azamet müdürü Cihat Özdemir’in patlamanın meydana gelmesine hastalık olan etkenlerden bataklık gazı drenajı, havalandırma, kömür tozu mücadelesi, beceri personel sayısındaki ayıp ve hareket güvenliği eğitimleri ve acil durumlara yönelik tatbikatlarla ilgilendiren detone bulunduğu tabir edildi. İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi ve İşletme başmühendisi Mehmet Tural’ın ise kömür tozu, havalandırma ve hisse senedi güvenliği eğitimleri ve acil durumlara müteveccih tatbikatlar ile ilgili detone bulunduğu ifade edildi. İş sağlığı güvenliği ve eğitim başmühendisi ve benzeri zamanda hareket sağlığı güvenliği ve yetişek yazıhane müdürü Volkan Soylu’nun bile havalandırma ve aksiyon güvenliği eğitimleri ve ivedili durumlara müteveccih tatbikatlar ilişik detone bulunduğu belirtildi.

Kusur düzeyi bilinçli kısaltım düzeyini aştı

4 becerikli için hazırlanan fezlekede ayıp düzeyinin şuurlu taksir düzeyini aştığı ifade edilerek şöyle denildi:

“Ehlivukuf raporunda maden ocağında ve işlerinde görmüş geçirmiş olan şüpheliler Cihat Özdemir, Selçuk Ekmekci, Mehmet Tural ve Yanardağ Soylu’nun dahil oldukları idare ve değişmeyen kabul etme süreçleri kapsamında lüzumlu maharet enfrastrüktür oluşturulmadan, tam yatırım yapılmadan ve aksiyon güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlamadan maden ocağında üretimin devam etmesine izin verdikleri, fire ve çetin faaliyet yöntemini sürdüren şüphelilerin kusurluluk düzeylerinin bilinçli kısaltım düzeyini aştığı, anlatılan nekais ve aykırılıklar nedeniyle meydana mevrut sonuca kaygısız tarz olayı kabullendikleri, böyle ayrımsız olayda öngörülmekle gelişigüzel gerçekleşmeyeceği memul aynı neticeden bahsedilemeyeceği anlaşıldığından gerçekleşen neticeden olasılı kast hükümleri göre sorumlu tutulmaları gerektiği ve mümkün kastla cani suçunun unsurlarının oluştuğu öngörülmüştür.”

Share: