Amudi İnişli Roket Yarışması şampiyonu ekibin hedefi, Ay’a inmek

TEKNOFEST KARADENİZ’birlikte dünyada ilk kez düzenlenen “Amudi İnişli Roket Yarışması” şampiyonu Atatürk Üniversitesi öğrencilerinden oluşan roket takımı, ürettikleri araçların uzaya göndermenin hayalini kuruyor.

Türkiye Uygulayım Bilimi Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Endüstri ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde Samsun’üstelik planlı yarışmaya katılmak üzere kısık çaba gösteren üniversitenin mühendislik bölümlerindeki öğrencileri, Ağababa Teknokent’te özgün dizayn ile amudi iniş yapabilen “Bileşen Eriştirme Görevcisi (BUG-08)” adında çevirgeç üretti.

Aracı herhangi bir yönüyle bitiren kol, TEKNOFEST öncesi 22-26 Ağustos’ta TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Ihya Enstitüsü Yerleşkesi’nde yapılan yarışı başarıyla tamamlayıp erekçi oldu.

TEKNOFEST KARADENİZ’dahi de yarışmaya katılan 108 mızıka arasından böke olan AtaUni Rocket Team V takımı, ödüllerini 3 Eylül’dahi Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Dünyada ilk kez düzenlenen “Amudi İnişli Roket Yarışması”nda böke olmanın gururunu ruhlu kadro, hem Türkiye’nin uzay yolculuğuna katkı bulmak hem da ürettikleri araçlarının acun dışında bir asuman cismine indiğini görmeyi sahne ediyor.

Türkiye’nin feza çalışmalarına katkı sunmak istiyorlar

Atatürk Üniversitesi öğrencisi “AtaUni Rocket Team V” takımı lideri Elif Zeynep Sezaver, AA muhabirine, topluluk yerine 2018’üstelik başlayan roket çalışmalarının TEKNOFEST KARADENİZ’dahi aldıkları birincilikle taçlandığını söyledi.

Hayallerinin bilcümle efdal olduğunu ve Türkiye’nin gök çalışmalarına yardım keşfetmek üzere hız gösterdiklerini tabir fail Sezaver, TEKNOFEST’te bu zamana büyüklüğünde mütenevvi dereceler aldıklarını, Amerika’de planlı IREC Roket Yarışması finaline bile katılmaya doğruluk kazandıklarını aktardı ve şimdi ise dünyada ilk kez düzenlenen “Dikey İnişli Roket Yarışması”nda Türkiye birincisi olduklarını belirtti.

Ekip kendisine tasarladıkları roketin özelliklerinden bahseden Sezaver, “Ayrıksı roketlerden ayrılan noktamız üstelik özgün tasarımımız. Galiba bir erek üzerine roketi tasarladık. Alışılagelmiş bir roket geometrisinden haddinden fazla, Ay ve Merih yüzeyine ilmî araştırma amaçlı gönderilen vesait konseptinde tasarlandı. 14 kişilik bir takımız ve aracımız ‘BUG08’dir. Aylarca baştan sona çalıştığımız dönemler bile oldu.” dedi.

“Kamer’ın yüzeyine illet inmesin”

Birincilik ödülünü Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Sezaver, şöyle bitmeme etti:

“imdi akva çalışıp farklı birincilikler, ileriye yönelik ayrımlı tasarımlar ve projelerde yer alacağız. İlk amacımız milli teknoloji üstüne çalışmalar yapmak. Bu alandaki gelişmeler üzere biz önceki adımlarız. Dikey inişte de evvel adımlarız. Türkiye’nin da Ay’a baş aşağı şeklinde tıpkı misyonu var. Bizler üstelik bu alanda ilk etap oluyoruz. Birincilik bize haddinden fazla çok coşku ve mutluluk getirdi. Kamer ve Mars’a araştırma amaçlı gönderilen araçlar konsepti üstüne yoğunlaştık. Bunlar ilk versiyonlar. Biraz henüz araştırıp geliştirerek konusunda tıpkı şeyler konulduğunda güzelce şeyler peki. Gelecekte elan de geliştirilecek aracımız, Kamer’ın yüzeyine neden inmesin.”

Takımın teknik lideri Bekir Gençoğlu ise arkadaşlarıyla takkadak yarışma gayeli yapmadıkları ara bulucu henüz de ilerleteceklerini belirtti.

ATA Teknokent Umumi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Çelik üstelik TEKNOFEST çalışmalarına başından beri bindi verdiklerini, müstevli döneminde de öğrencilere bu anlamda karı sahipliği yaptıklarını anlattı.

Takımlara destek verdiklerini, alınan ekipmanların Atatürk Üniversitesi rektörlüğünce karşılandığını belirten Çelik, “4 sene süresince öğrencilerimiz çok gani çalıştı. Tek zafere çiçekli yollardan gidilmez. Bu ayrıntılar birlikte çalıştı ve başardılar. Kendilerini tebrik kartı ediyorum.” dedi.

Share: