Bayburtlu bu kadının on parmağında on bili

Bayburt’ta kıpırdak Süheyla Demir, evinin ayrımsız odasında kurduğu tezgahında bozuk kazakları sökerek, yeniden kullanılmaya hazır mahsulat üretiyor.

Giyilmeyen, eskiyen yün kazakları söküp baştan ip haline getirdikten sonra kilim, silecek, halı, atkı kadar ürünler dokuyan Çıpa, yaptığı ürünleri satarak servet kazanıyor. Bunun yanında evinin benzeri ayrıksı odasına kurduğu gurk makinesi ile tavuk ve yumurta üreten Demir, bahçesinin bire bir kısmını seraya çevirerek kişi uzvi sebzesini dahi bu bahçede üretiyor. Çömlek yapımına merak saldığını tamlayan Çipo, eşine iktisadi destekte yatmak üzere kır gezerek, bulduğu topraklarla çömlekçilik üretmeye karar verdi. Sakat kıyafetleri söküp, servet kazandığını bu parayla ise çocuklarını okuttuğunu belirten Çıpa, kazandığı parayla eşinin sigortasını ödeyip emekli ettirdiğini ifade etti.

Öte yandan ehram halı, sergi, silecek gibi ürünler dokuyarak elde ettiği gelirle umreye gittiğini tamlayan Çıpa, eş ekonomisine balaban katkılarda bulunduğunu, iki çocuğunu bu işlerden elde ettiği parayla desteksiz aynı şekilde evlendirdiğini kaydetti. ev hanımı olmanın çalışmaya bariyer olmadığını vurgulayan Çıpa, hemen bu aksiyon koluyla sınırlı kalmadığının altını çizdi.

“Tavuk çiftliği kurmaya 2 tavukla başladım”

Evinin başka ayrımsız odasına kurduğu kuluçka makinesiyle örgensel tavuk ve testis ürettiğini belirten Çipo, “İlk geçmiş işe iki tavukla başladım, baktım ki ürettiğim cilt er bezi çok lezzetli, tavukları kuluçkaya yatırmaya başladım. Bu iş hakeza olmayacak dedim, gurk makinesi aldım sonraları gurk makinesinden sâdır civcivlerle tavuk çiftliği kurmaya karar verdim” dedi.

Bayat ağızotu sonucunda bin skor civcivin öldürme olduğunu vurgulayan Çipo, “Civcivlerim çabucak ölmeye başladı, Ekincilik İl Müdürlüğü’ne gittim dediler kim mostra Erzurum’a laboratuvara gönderelim sebebini öğrenelim. Sonuçlar geldi meğer bayat yemden cansız civcivlerim” ifadelerini kullandı. Çiftlik kurmak kabilinden tıpkı sevdası olan, civcivleri telef olduktan sonradan pes etmeyerek, tavuk ve yumurta üretmeye bitmeme fail Çipo, “Hiçbir ant pes etmedim, civcivlerim öldürme oldu amma ego gine üretmeye bitmeme ettim, bin skor civcivim öldü yerine bin adet elan ürettim, pes etmeden yola devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

“Çömlekçilik işine birlikte ahali attı”

Akıbet dönemlerde kumkuma, güveç işine merak saldığını kaydeden Çıpa, bisikletten çömlekçilik ika aparatı yaptığını, bu aparatla birlikte toprak kaplar, çömlekler ürettiğini belirtti. Eşinin sobacı olduğunu ve yılda 30-40 bin liraya haricen çömlekçilik ve sobada kullanılmak için toprak malzemeler aldığına değinen Demir, “Sonuç zamanlarda çömlek işine zül saldım benim eşim sobacı haricen seçkin yıl 30-40 bin liraya kumkuma malzemesi getiriyorlar dedim ki ben bu çömleği sebep kendim yapmayayım, dışarıya verdiğimiz o dünyalık bozukluk cebimize kalmasın diye niteleyerek bu işe giriştim. Bugünlerde ise çömlek, güveç, eşim hareket durumunda kullansın diye niteleyerek arazi malzemeler yapıyorum” diyerek konuştu.

“Bahçeden sofraya örgensel göveri”

Bahçesinin bire bir kısmını seraya çevirerek seracılık yaptığını, literatür sebze ve meyvesini kendisinin ürettiğini belirten Çipo, elde ettiği mahsulle kışlık konserve, salça ihtiyacını öz bahçesinden karşıladığını vurguladı. Dalından kopararak tükettiği göveri meyvenin tadının markettekilerden ayrımlı olduğunu anlatım eden Çıpa, “Kış mevsimi üzere konservelik menemen, salça yaparım. Marketteki domatesle, dalından koparıp yediğim domatesin tadı banko ayrımsız değil, örgensel olan seçkin şeyin lezzeti bambaşka” şeklinde konuştu. – BAYBURT

Share: