Sazak Büyükşehir’in ‘Köpekli Kontrol Kurtarma Çalıştayı’ Sona Erdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla ‘Haydi Taharri Vakti’ sloganıyla planlı ‘Köpekli Kontrol Kurtarma Çalıştayı’ sona erdi.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı koordinesinde yapılan Çalıştay’de, Mersin dışından de birçok ilden bilirkişi hatip düz alırken Çalıştay’a; İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ İtfaiye Ofis Başkanları, Mersin Ağacı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden baytar hekimler, Mersin Ağacı İl Bitirmiş Komutanlığı’ndan uzmanlar, Gümüşhane Üniversitesi’nden ve Sazak Üniversitesi’nden akademisyenler katıldı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpekli Kontrol Istirdat Amirliği’nde düzenlenen Çalıştay’üstelik ilk çağ yapılan sunumların arkası sıra, ikinci ve üçüncü ahit birlikte kılgısal eğitimlere geçildi. Büyükşehir İtfaiye Dairesi Başkanlığı ekipleri, katılımcılara Köpekli Arama Istirdat Amirliği yerleşkesini tanıttı.

Çalıştayın serencam gününde ise Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Köpekli Taharri Istirdat Amirliği yerleşkesinde uygulamalı bilgelik paylaşımı yapıldı. Alanında ehlihibre katılımcılar vasıtasıyla kılgılı sunumların yürütüldüğü Çalıştay, istifham-cevap ve değerlendirmeyle sona erdi.

Çalıştay hakkında mütekellim Mersin İtfaiye Dairesi Başkanlığı Kıran, Taharri ve Istirdat Şube Müdürü Derviş Tabak, Çalıştay’ın bol geçtiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Bu Çalıştay Türkiye’da Sazak İtfaiyesi olarak yaptığımız önce çalıştayımız. Köpekler bizim amacıyla haddinden fazla makro. Bu önemi birlikte koca bulmada, sulu takipte ve taharri kurtarmada kullanıyoruz. İzmir, Elazığ ve Van depreminde özellikle köpeklerimizi kullandık, çok da başarılı olduk. İki parça istirdat köpeğimiz, biricik dahi düzensiz izlem köpeğimiz var.”

Adana İtfaiye Dairesi Başkanı Nihat Cevahirci, hakeza bir Çalıştay düzenlediği üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi’hangi teşekkürlerini ileterek, bu eşkal çalışmaların devamını diledi. Mücevherci, “Ülkemiz maatteessüf bir sarsıntı ülkesi. Yer Sarsıntısı kuşağı her yerde var. Allah’tan temennimiz inşallah hakeza bir özdek yaşanmasın. Ama bu köpeklerimizin alışılmamış durumlarda, zelzele ve tıpkı durumlarda bu şekilde can kurtarması, ihtimal dahi dünyanın yer mutlu ve sunma ensesi kalın olayı” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda İtfaiye Eri olarak müteharrik Anıl Karagöz ise Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Böylesi bire bir Çalıştay Türkiye’bile belki üstelik tıpkı önceki. Öncesinde olduğunu zannetmiyorum. Bizim amacıyla önemli. Değişik belediyeler geldi, büyükşehir belediyeleri geldi. Onlarla alay malay burada çalıştık. Onların bizden öğrendiği, bizim onlardan öğrendiğimiz çok şey oldu. Bari bu çalışmalar daha çok olsa” diyerek konuştu.

İtfaiye envanterlerinde serencam teknoloji cihazlar olduğunu, fakat hiçbirinin kontrol kurtarma köpeği büyüklüğünde başarılı olmadığını kaydeden İstanbul İtfaiyesi K-9 Merkezi’nde görev işleyen Mehmet Balkır, şunları söyledi:

“Kapik alelacayip benzeri öz. Hiçbir milyon euroluk alet, köpeğin burnundaki o özelliği karşılayamıyor. Normalde benzeri enkazda kişmiri kontrol yaparız, curcunalı var mı bulunmayan mu kendi kulağımızla dinleriz; amma kapik, kontrol süresini averaj 5 ile 10 zaman zarfında bitiriyor. Bize insanı gösteriyor. Ben önceki başladığım ahit alışılmadık olmuştum. Hangi kadar güzelce benzeri özdek demiştim. Yani haddinden fazla altın zooloji.”

Sazak Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda fariza özne Görelik Çakan ise ‘Haydi Taharri Vakti’ sloganıyla yola çıktıklarını ve köpeklerin taharri kurtarmada hangi büyüklüğünde makro olduğunu afişe etmek istediklerini söyledi. Türkiye’de çabucak 7 ilde köpekli kontrol birimi olduğuna ilgi çekici Çakan, “Sayımız bir iki olduğu amacıyla insanları bırakmak, teşvik etmek ve köpek dostlarımızın bizim için ne büyüklüğünde majör olduğunu yeniden anımsatmak için hakeza benzeri işe kalkıştık. Çalıştay’dan aldığımız kalın kafalı dönüşler dahi bizim amacıyla majör” dedi.

Share: