TARİHİ BİNA FIREZ KONFERANS ATÖLYESİ OLDU

Burdur’dahi tarihi Şehir Kulübü binası Kültür ve Laf Atölyesi oldu. Plastik Sanatlar öğretmeni Görüntü Altuğ, “Bura haddinden fazla farklı, buranın aynı aurası, tıpkısı ışığı var. Bize haddinden fazla gani hissettiriyor” dedi.

Burdur’dahi şehremaneti bünyesinde kestirmece 20 yıldır canlılık gösteren Ekin ve Tekellüm Atölyesi çalışmalarını geçmişi 100 yıldan fazlaya dayanan tarihi Site Kulübü binasına sürdürüyor. Tarihi bire bir binada laf üretmiş olmanın çokça değişik aynı ruh olduğunu tamlayan ve 20 yıldır Ekin ve Danışma Atölyesi’nde gönüllü eğitim bilimi veren plastik sanatlar öğretmeni Rüya Altuğ, “Bura çokça değişik, buranın aynı aurası, tıpkısı ışığı var. Bize çok dolgunca hissettiriyor. Tarihi çerçevesi içerisinde geçmişe dönük işlerin işlenmiş olması bile bu anlamda bu şehre sorumluluğumuz olduğunu hissettiriyor. Tığ Kent Kulübüne haziran ayında geldik amma belediye bünyesinde Firez ve Musahabe Atölyesi çalışmaları 2000 yılında başladı” dedi. Burdur Site Kulübü’nün kişi kimliği ve tarihi çatısı içerisinde sanatla buluştuğunu nâkil Altuğ, “Bu bizler açısından dahi bu kent açısından dahi çok evire çevire. İnanıyorum ki Burdur’un kendi kültürel mirasını burada çokça daha iyice yerlere taşıyacağız. Birlik sanatseverleri, öğrencilerimizi gönüllü adına buraya çağırma ediyoruz” diye konuştu. Kent Kulübü’nde kişisel sergilerin bile açıldığını kaydeden Altuğ, “Burada işporta salonumuz bile var. Gelip burada çalışabilirler, ant geçirebilirler, boşaltmak istediklerini değerlendirebilirler. Aksata aut haftanın altı günü sabah 09.00’dan 17.30’a kadar buradayız” dedi.

‘BURDUR İÇİN KOLLARIMIZI SIVADIK’

2000 yılından bu yana Ekin ve Musahabe Atölyesi’nden 2180 kişinin yararlandığını söyleyen plastik sanatlar öğretmeni Görüntü Altuğ, “Burdur için kollarımızı sıvadık. Üniversite öğrencilerimize, Adamakıllı Sanatlar Lisesi’ne hazırlanan öğrencilerimize kurslar veriyoruz. Marifet Nutuk Merkezi’ne hazırladığımız öğrencilerimiz var. Çocuklarımıza bindi olmaya çalışıyoruz” diye niteleyerek konuştu. Burdur Kent Kulübü, 19’uncu yüzyılın sonlarında Vakıflar Vekaleti eliyle yaptırılan bina Burdur Cömertlik Merkezi namına esnaf aracılığıyla kullanıldı. 1914 Burdur depremi ve sonrasında sâdır yangında hasar gören yapı onarıldıktan sonradan tıpkı süre kıraathane namına kullanıldı. Cumhuriyetle gelişigüzel başlayan Site Kulüpleri kervanına katılan ve tıpkısı müddet sinema filmleri gösterilen çatı 1940’larda ailelerin üstelik gittiği yeme içmece mekanı haline geldi. Teferruatlı yıllar kentin sinemalarına sülale sahipliği eden mekan 1971 depremi sonrası kahvehaneye dönüştü. 2012’bile Burdur Belediyesi’ne devredilen yapının restorasyonu yapıldı.

Share: