Yutma güçlüğü çekici Akalazya hastaları endoskopik yöntemle tedavi ediliyor

Yutma güçlüğü çeken, kaskatı besin yemekte zorlanan Akalazya hastaları, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde endoskopik otama yöntemiyle sağlığına kavuşuyor.

Türkiye’nin değişik illerinden Kahramanmaraş’taki Soylu Fazıl Site Hastanesi’ne gelen hastalar, Gastroenterolojik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahtiyar Muhammedoğlu ve ekibince makbul Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) ileri endoskopik tedavi yöntemiyle şifa bulmanın mutluluğunu yaşıyor.

Doç. Dr. Bahtiyar Muhammedoğlu, AA muhabirine, yemek borusunun mide tarafındaki zir özofagus sfinkteri denilen kaslardan oluşmuş kapağın gevşemesi sonucu Akalazya hastalığının oluştuğunu anlattı.

Kapaktaki halel zımnında tiran ve sıvı besinlerin mideye basitçe geçişinin sağlanamadığını, bu nedenle hastaların yutma güçlüğü yaşadığını tamlayan Muhammedoğlu, hastalığın tedavisi için kullandıkları yöntemin haddinden fazla az merkezde yapıldığını, bu nedenle Türkiye’nin farklı kentlerinden hastaların kendilerine geldiğini dile getirdi.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin çokça encam seviyede olduğunu vurgulayan Muhammedoğlu, şöyle konuştu:

“Akalazya nadir görülen benzeri hastalıktır. 100 binde tıpkı ila yedi dirilik ortada rastlanan ayrımsız hastalıktır. Tanısı dahi tedavisi da zordur. Balıkesir’den, Ankara’dan, İstanbul’dan, Kayseri’den, Konya’dan, Bursa’dan mevrut hastalarımız var. Kestirmece 10 yıl öncesine kadar iyileştiren, palavra dilatasyonu kabilinden yöntemler kullanılıyordu ancak günümüzde endoskopik otama tercih ediliyor. herhangi bir kesi olmadan ağızdan endoskopla girerek yapılan bire bir yöntem. Bu işlemlerden bilahare hastalar haddinden fazla abat yemek yiyebiliyor, çok abat su içebiliyor.”

Muhammedoğlu, ilerleyen süreçte sayrılarevi bünyesinde Akalazya Polikliniği oluşturmayı hedeflediklerini bunun birlikte Türkiye’de bir önce olacağını kaydetti.

Operasyon sonrası yiyip içmeye başladı

Balıkesir’den tedavi amacıyla Kahramanmaraş’a gelen Hasan Tevazulu, 2017’den bu yana Akalazya hastası olduğunu, türlü hastanelerde farklı tedavilerin uygulandığını fakat hastalığına deva bulamadığını anlattı.

Tedavi için arayıştayken Doç. Dr. Mutlu Muhammedoğlu’na ulaştığını dile getiren Uysal, şöyle dedi:

“10 aktarılma önce POEM operasyonu geçirdim. Tanrı’a şükür şu zaman sağlıklı, sıhhatliyim ve yiyip içiyorum. Bugün de nasipse taburcu oluyorum. Allah devletimizden ve doktorumdan razı olsun. 5 yıldan beri bu hastalığı çekiyorum. Yiyecekleri akarsu ile içtim hep su ile yedim. Akarsu olmadan hiçbir işlemim olmuyordu. Ayranı, yoğurdu dahi akarsu olmadan yiyip içemiyordum. En böylelikle araştırmalarım neticesinde Mutlu doktorumu buldum. Yaptığı endoskopik cerrahi operasyonuyla baştan hayata döndüm.”

Hastalardan Baht Ibdai bile İstanbul’dan geldiğini ve elan önceleri bir faaliyetler geçirdiğini fakat cemi anlamıyla iyileşmediğini söyledi.

Araştırmaları sonucu Dr. Muhammedoğlu ile irtibata geçtiğini ve burada bile ayrımsız ameliyat geçirdiğini belirten Özgün, sağlığının değme güzeşte çevrim henüz iyiye gittiğini dile getirdi.

Share: