Icra Vekili Çalım: Sosyal bölük projelerinin artmasıyla kira ve bölük fiyatları düşüyor

“2023’e Akıllıca Şehir Buluşmaları” programı Samsun Büyükşehir Belediyesi Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapıldı. Türkiye’nin mecmu şehirlerinde gerçekleştirilecek olan organizasyonun Samsun programı; şekil ve 17 ilçede dokunaklı ayrımsız katılımla gerçekleştirildi. Nazır Gurur toplantıda Samsun’dahi 4 bin 400 konutluk toplumsal bölük projesine şu esas kadar 43 bin 211 kişinin başvurduğunu söyleyerek, gazetecilerden mevrut soruları cevapladı.

“VATANDAŞLAR, 2023 YILINA BÜYÜKLÜĞÜNDE EVLERİNE GİRECEKLER”

Andıran zamanda yaşanan afetlerde evlerini kaybeden tekmil vatandaşların 2023 yılında kullanılmamış yapılan evlerine gireceklerini rapor fail Mekân, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Meram Hava, “Biz cümle afetlerde vatandaşımızın birlikte olduk. Yekpare ilgililer kıran alanına derakap her an vatandaşın yarasını sardık. Ayrımsız taraftan üzülürken, eskimemiş şehirlerin, hayat alanlarının inşası amacıyla aynı hedefi ortaya koyduk. Antalya’üstelik cuşiş bundan sonra 3. dolaşma evlerin inşası üzere çalışmaları başlattık.

Yaşanan birlik afetlerde vatandaşlara verdiğimiz sözleri tuttuk. Bu manada Kastamonu, Sinop’ta yaşanan başat sonrası dükkanları tasdik ettik. Bozkurt, Abana gibi ilçelerde göz inşaatları bitmeme ediyor. 2023 yılında Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun’dahi, Kastamonu’bile, Antalya’bile, Muğla’da yaşanan afetler sonrasında evine girmemiş afetzede vatandaşımız kalmayacak. Hepsinin evlerini bitirip, tasdik edeceğiz. Birçoğunun dahi evlerini teslim ettik” dedi.

“TOPLUMSAL BASAMAK PROJELERİNE 2 MİLYONA YAKIN DINÇ BAŞVURU YAPTI”

Gençlerin Sosyal Basamak Projesi’ne ilgisinden bahseden Vekil Misyon Çalım, “Projeyle ait anlaşılmaz bir özdek bulunmayan, cengel olmadığını üstelik yapılan 5 milyon başvurudan anlıyoruz. ‘Gençler lacerem alacak?’ diyen muhalefete, gençlerimiz 2 milyona yakın referans yaparak sunu açık cevabı vermiştir. Zımnında burada bire bir tereddüt bulunmayan. Tığ toplumun tüm kesimlerine ve sağlık gruplarına yönelik benzeri proje açıkladık. Tıpkı kişinin 10 yıl faizsiz arsaya girdiğini düşünün, minimum ücretle birlikte çalışsa, eve giren tek dirimlik minimal ecir da olsa bin 200 TL çakılı ödemeleri olacak. Bu nicelik tek şekilde değişmeyecek. Nedeniyle bu dirimlik gruplarımız kendine uyan proje ile başvuracak ve ödemelerini gerçekleştirecek.

Konutların ödemesinde ise vazifeli maaşlarının artma oranına bakarak çoğalma yapılacak. Ancak güzeşte sene memurlarımıza yüzdelik 80’e andıran zam yaptık fakat medyun olan 1 milyon 170 bin kardeşimize ise yüzde 25 bindirim yaptık. Yani geliri yüzdelik 80 artarken tığ borcunu yüzde 25 artırdık. Biz değme zaman milletimizin birlikte olduk. Bu projedeki uğur elhak sosyal celal anlayışı ve tahaffuz ihtiyacını karşılayacak çerçevede yapıldı. Elhak milletimiz bile büyük bir haz gösterdi” diyerek konuştu.

“KİRA VE KONUTFİYATLARI DÜŞÜYOR”

Yapılan binalar ile bölük ve kira fiyatlarının Düştüğüne değinen Nazır Kurum, “Icar ve basamak fiyatları düşüyor. Bakın Samsun’a, fiyatlar düşüyor. Bunlar kuşkusuz düşüyor? Yapılan içtimai konutlarla, kentsel dönüşümle düşüyor. Ayrıca meclisimizin yapmış olduğu aranjman ile düşüyor, yüzdelik 25 sınırlama konuldu. Nedeniyle biz bu manada üstelik ihtiyaçlara bakarak akım ettik, etmeye üstelik devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Içtimai Göz Projesi’nden yararlanan vatandaşların ödemelere elbette başlayacağı sorusuna birlikte karşılık veren Murat Çekicilik, şunları söyledi:

“Ödemeler sözleşmeyle başlıyor. Bununla ait iyicene yeknesak var elimizde. Bugün Samsun’de Atakum ve Canik’teki içtimai konutlarla ait sözleşme yapılmadı. Çünkü arazideki problemlerden ufuk. Onlar Facia Mahallesi’ndeki konutları alacak. Konutlardan 2 ay sonradan, 3 ay bilahare bitenler var. Hamle kadem bitecek. Orayı aldığında ve evine az daha girdiğinde sözleşme yapılacak. Yani tığ hep vatandaşımızın lehine hareket ettik.”



Share: