Üniversiteli Ayşe resimlerini ayağıyla değil, takma kollarıyla resmetmek istiyor

Konya’birlikte çırılçıplak kolları sıfır üniversiteli Ayşe Yılmayan, ayağıyla yaptığı resimleri hayatının hoşgörüsüz kalan döneminde protez kollarıyla çizmenin hayalini kuruyor.

Hüyük’ün Tolca Mahallesi’nde 9 kardeşin en küçüğü adına dünyaya mevrut 25 yaşındaki Yılmaz, anadan doğma kolları olmamasına rağmen çocukluktan itibaren nikbet saldığı resimde kendisini geliştirdi.

Fiziksel engeli nedeniyle sağlam geçen ilköğrenim ve ortaöğretiminin peşi sıra “okuyamaz” denilen Yılmayan, ailesinin desteğiyle darülfünun eğitimi almaya karar verdi.

Özel kabiliyet sınavıyla açılan kontenjandan, 2019’bile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü’nü kazanan Yılmayan’ın yaptığı resimler, ilkin meslek arkadaşları atılmak üzere bilcümle görenlerin beğenisini kazanıyor.

Yaklaşık 9 kamer önceki babasını kaybeden Yılmayan’ın yegâne isteği ise mezun olduktan sonraları kendisi gibi engellilere bindi olabilmek amacıyla sentetik zekayla çalışan dirim kurgusal protez kollara ehil olabilmek.

“Önemli olan imkansızı başarabilmekti”

Azmiyle ve çalışkanlığıyla arkadaşlarına emsal olan Yılmayan, AA muhabirine, üniversiteyi kazandıktan sonra annesiyle Konya’ya taşındıklarını söyledi.

Okula başladığında herkesin, kendisinin zorlanacağını düşündüğünü tamlayan Yılmaz, “Okulda on paralık zorlanmadım. Arkadaşlarımın ve hocalarımın desteğiyle bu günlere büyüklüğünde geldim. İlk başlarda imkansız kadar geliyordu. Fakat şu anda 3’üncü sınıftayım. Makro olan imkansızı başarabilmekti.” diyerek konuştu.

Yılmayan, resme olan ilgisinin lise yıllarında geliştiğini, bir müddet birlikte ahşap yakma sanatıyla ilgilendiğini anlattı.

İleriye dönük hayalleri protez kolla elan hızlı gerçekleşecek

Bu sayede resimde uzmanlaştığına değinen Yılmayan, “Bu esasta içgüdülü aynı şey. Çokça zorlanmıyorum. Çocukluğumda bununla ilişik tek eğitim bilimi almadım. Sadece özlük çabamla kılık çizdim. Benim çokça ayrımlı hayallerim var. Meslek bitince otizmli dallar konusunda kaynamak, uzmanlaşmak istiyorum. Onların dünyası haddinden fazla ayrımlı. Bu dünyalarını kağıda yansıtabilmeleri üzerine işlemek istiyorum.” ifadesini kullandı.

Yılmayan, kendisini elan birlikte geliştirebilmek ve özge mânialı bireylerin hayatına dokunabilmek için gece gündüz çalıştığını aktardı.

Bu nedenle, bireşimli zekayla etkin dirim kurgusal takma kollara erbap olması gerektiğini vurgulayan Yılmayan, şöyle devam etti:

“Kolları kullanabilmem amacıyla doktorların yaptığı testler gayet müspet daha çok. Bu kollara erbap olabilmek üzere üniversitenin desteğiyle, Konya Valiliği’nden da izin alarak yardım kampanyası başlattık. Kampanyayı başlatalı yaklaşık tıpkı sene oldu. İleriye çevrilmiş hayallerimi gerçekleştirebilmem üzere bu kayıt. Tıpkısı zamanda özlük hayatımı birlikte idame ettirebilmem lazım. Bu kampanyanın elan çabuk yayılmasını istiyorum.”

“Ayşe’nin sınıftaki diğer arkadaşlarından farkı namevcut”

NEÜ Güzelce Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi Fotoğraf Bölümü öğretim görevlisi Mustafa Sönmez üstelik darülfünun yerine mânialı öğrencilerin hayata uyarlanmış olabilmelerini ve kendilerini geliştirebilmeleri üzere iri çaba sarf ettiklerini belirtti.

Ayşe’nin de çokça özel tıpkısı öğrenci olduğuna dikkati çekici Sönmez, şöyle konuştu:

“Ayşe, anadan doğma kolları olmadığı için resimleri elleriyle değil dahi ayaklarıyla yapıyor. Çok yetenekli ve muvaffakiyetli ayrımsız öğrenci. Sınıfta ayrıksı arkadaşlarından hiçbir farkı namevcut. Ayşe’yi görmeyenler, onun yaptığı çalışmayı elleriyle yaptığını düşünüyor. Ayşe azmi ve çabasıyla başka engellilere da denk oluyor. Ayşe’nin sahip olmak istediği protez çocuklar hayatını elan birlikte kolaylaştıracak. Musahabe ve toplumsal hayatındaki çalışmaları büyük oranda etkileyecek. Bu sentetik zeka protez kolları alabilmesi için müzaheret kampanyası başlattık. Üniversitemiz, Valiliğimiz ve devletin sair kurumlarınca bu çalışmaları yürütecek, yardım kampanyaları düzenleyeceğiz.”

Share: