Giresun’da bu posta fındık değil kivi hasadı hazırlıkları başladı

Giresun’da üreticilerin fındıktan sonradan yeryüzü kebir uyuşma kaynağı haline gelen kivi amacıyla hasat öncesi hazırlıklar başladı.

Fındığa katma sağlık olarak 650 dekar alanda 2 bin ton kivi rekoltesi beklenen Giresun’da kivi hasadı öncesi Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere uyarılarda bulundu.

Giresun İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, “Kivinin vaktiyle hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat öncesi hasat tarihinin belirlenmesinde sunu balaban usul, meyvedeki suda çözünen cılız özellik (SÇKM) miktarının belirleme edilmesidir. İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizdeki beceri elamanlarca bakılmaktadır. Hasatta kivi meyvesinin mert kısmı sonuç dibinden koparılmalı, sonuç sapı ağaçta bırakılmalıdır. Inatçı halde kasalarda meyvenin zedelenmesine faktör mümkün. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bire bir zamanda yapılmalıdır. Erken hasat, ürün konuşamayan ve aromasının tam oluşmasına bariyer olan bir durumdur kim bu meyvenin kalitesini pahal etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasat ise meyvenin manav ömrünü kısaltır ve istenmeyen bire bir durumdur. Hasat sonrası kiviler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse sevimsiz albeni deposunda saklanmalıdır. Giresun ilimizde kestirmece 650 dekar alanda kivi üretimi yapılmakta olup, 2022 yılı işaret rekoltesinin 2 bin titrem olacağı durum edilmektedir” denildi. – GİRESUN

Share: