Başkanı Pekyatırmacı’dan Başkan Erdoğan’a nişane takdimi

Konya’nın hat Selçuki İlçe Belediye Reisi Ahmet Pekyatırmacı, Cumhurbaşkan’ı Recep Tayyip Erdoğan’a Selçuki Çini Atölyesinde üretilen “Has Komutan Darü’l Huffazı”nın fayans tablosunu sunma etti.

Çeşitli açılış ve programlar için hafta sonunda Konya’ya mevrut Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, Mevlana Meydanında gerçekleşen şişman açım töreninden sonraları Selçuklu Kurultay Merkezinde DOĞRU Fırka Genişletilmiş İl Konuşma Meclisi Toplantısına katıldı. Komutan Pekyatırmacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ulus Bahçesinde gerçekleşen Gençlik Buluşması’na birlikte ortaklık etti. Program öncesinde Selçuki Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Başkan Erdoğan’a Selçuki Belediyesi Fayans Atölyesinde üretilen ve Konya’nın alem eserlerinden olan “Arpalık Bey Darü’l Huffazı”nın fayans tablosunu takdim etti. Komutan Pekyatırmacı, ikram öncesinde iz hakkında Başkan Erdoğan’a bilgelik verdi.

Hasbey Darü’l-Huffazı; “Günümüzde mescid olarak varlığını bitmeme ettiren Başmaklık Eş Darü’l Huffazı, Karamanoğulları devrinde (1421 yılı) Hatıplı Arpalık Beyoğlu Mehmet Satış eliyle yaptırılmıştır. Sırçalı Medresenin karşısındaki duruluk sokağın ortamında bulunan Has Mir Darü’l Huffazı, döneminde nice Kur’an Hafızı yetiştirerek İslam’a bakım etmiş, tıpkı mescit ve tekme hamamla birlikte ufak benzeri külliyedir. Kitabesinde “Darülhuffaz” yazmakta olup Kur’an Hafızlarının yetiştirildiği mekan anlamına gelmektedir. Hasbey Darü’l-Huffazı mimarisi, taş işlemeciliği ve mihrabindaki çini sanatıyla Ayasofya Camii’ni andırmakta olup bu haliyle Kıytırık Ayasofya Mescidi yerine nitelendirilmektedir. Kare düzenlenen ve kubbeli biricik tıpkısı hacimden ibaret olan eserin duvarı tuğla ile örgülü, üç cephesi kalkerden yontulmuş, bloklarla antre cephesinde süslemeli mermer levhalarla kaplaması mevcuttur. Yapıyı örten, tuğla örülmüş kümbet, Türk üçgenlerinden oluşan faziletkâr ayrımsız kasnağa oturur. Dört kasnakta doğmak için mecmu altı sayı ufak pencereden çerağ düzlük çöz mekanda, Selçuki üslubunu yaşatan mozaik fayans süslemeli mihrap bulunmaktadır.”

Selçuklu Belediyesi Fayans Atölyesinde üretilmiş olan bu eserde; Selçuki tarzı hendesi motifler uygulanmış, Selçuklu mavisi esere görsel aynı azamet katmıştır. Çalışmada çevrelenen dış ilim ve mihrap ile ayrımsız kitabet oluşturulmuştur. – KONYA

Share: