“El şairi unvanı ve kimliği” verilen Seyfi Güçlü, 11 yaşında gördüğü umut sonrası yüzlerce koşuk yazdı, 3 koşuk kitabı çıkardı

“El şairi unvanı ve kimliği” verilen Seyfi Mütehammil, 11 yaşında gördüğü umut sonrası yüzlerce koşuk yazdı, 3 türkü kitabı çıkardı

OSMANİYE – Osmaniye’nin Hemite köyünde yaşayan ve “el şairi unvanı ve kimliği” verilen 74 yaşındaki Seyfi Pek, şu anne kadar yüzlerce türkü yazdı, 3 şiir kitabı çıkardı. Seyfi Dokuz Canlı, 11 yaşında rüyasında gördüğü beyaz zehir dede binmiş kişinin elinden içtiği su sonrası, vehleten koşma yemeni isteğiyle uyandığını söyledi.

Osmaniye merkeze merbut Hemite köyünde diri Seyfi Dayanıklı, 11 yaşında ailesine dayanaklık etmek amacıyla çobanlık yaparken, uyuduğu sırada rüyasında beyaz zehir ağababa binmiş bir adam yanına gelerek “Oğlum sen çok terlemişsin iç şunu” dedi. Parafin süvari kişinin verdiği suyu içen Seyfi Kip uyandıktan sonra okula gittiğinde 23 Nisan töreninde gürpedek aklına mevrut aynı şiiri okudu. Herkes yoluyla estetik koşuk sonrası çarçabuk hızlı hızlı her konuda şu esas büyüklüğünde yüzlerce türkü yazan Seyfi Kip, 3 ayrımlı koşuk kitabı çıkardı.

Aynı zamanda Ekin ve Turizm Bakanlığı marifetiyle namına “Halk şairi unvanı ve kimliği” verilen Seyfi Stabil zahir koşuk yazmaya başladığını anlatarak, “Inatçı otlatmaya gittim albeni haddinden fazla sıcaktı. Bire Bir meşe ağacının altında öğleye makul uyuyakalmışım. Rüyamda beyaz zehir ata binmiş beyaz zehir sarıklı benzeri âdem gördüm yanıma yaklaştı. ‘Oğlum sen haddinden fazla terlemişsin hıyanet bağırsak şunu’ dedi. Ben üstelik aldım su muydu apayrı ayrımsız husus miydi bilmiyorum. Sonradan aniden uyandım. Ne atlama beygiri var ne âdem. Ayrımsız dönem sonraları okulumuzda 23 Nisan törenleri vardı. Ego dahi o törende nagehan aklıma mevrut bir şiiri okudum. Öğretmenim şiiri haddinden fazla beğendi. Ego tam rüyamı anlatacaktım, ‘dur anlatma’ dedi beni anladı. Sonra koşma yazmaya başladım. İlk koşuk kitabımı 2005 yılında çıkardım. Hars Bakanlığına yaptığım müracaat konusunda bile bana ahali şairi kimliği verildi” dedi.

“El edebiyatında şarap çekmek”

Ahali şairleri olan aşıkların geleneklerine bakarak bir aşığın takma ad alabilmesi üzere rüyasında şarap içerken bu mahlası alması gerekmektedir. El şairi rüyasında içki içtikten sonraları üs anlamıyla aşıramento evet. Bakraç edebiyatında şarap içme umut motifi aynı anane icabıdır. İnanışa bakarak kova olmak üzere ya dirayetli yanında bitmek ya üstelik banko “güzel” elinden bade somurmak gerekir.

Share: