Göçmen kuşların molası Dert Dağı çevresinden izlenecek

Kuşların ekim ayında Ağrı Dağı çevresindeki göç hareketi takibe alınacak.

Her yıl sonbaharda Şimal Yarımküre’den gelip Güney Yarımküre’ye angıç çırpan kuşlar, barhana rotası üzerindeki Ağrı Dağı çevresinde mola veriyor.

Iğdır’daki Bulakbaşı ve Glokom ile Ağrı’daki Doğubayazıt sazlıklarını kullanan kuşlar, bu alanlarda detaylı barhana yolu öncesinde besleniyor.

Ekim ayının ikinci haftasından itibaren başlaması muhtemel kafile, Iğdır Huy Esirgeme ve Milli Parklar Yazıhane Müdürlüğü görevlileri, Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞ-MER) Müdürlüğündeki uzmanlar, Iğdır Üniversitesi Avcılık ve Çandır Hayatı Programı öğrencileri ve gönüllüler eliyle izlem edilecek.

Bu süreçte yapılacak takiple kuşların barhana vakitleri, evcil türleri, konaklama süreleri kabil birçok konuda vukuf toplanacak.

“Kuşlar yağ depolayarak kafile etmeye başlayacak”

KUŞ-MER Müdürü Emrah Çelik, AA muhabirine, mümasil zamanda bölgede kuşların tehlikeli ayrımsız göç hareketliliğinin olacağını söyledi.

Sulak alanların kuşlar açısından makro olduğuna dikkati calip Polat, şöyle konuştu:

“Bu sulak alanlar ilkin kuşlar atılmak üzere birçok çandır hayvanı amacıyla mefret ekosistemlerden biridir. Kuşlar göç öncesi sulak alanlara gelip burada yağ depolayarak hazırlıklarına başlıyor. Burada önümüzdeki günlerde ayrımsız toplantı olacak, kuşlar yağ depolayarak göç etmeye başlayacak. Kuşlar burada kumanya ve tahaffuz ihtiyaçlarına kıymet bulduklarından bölgede derişme gösteriyor.”

Polat, göç döneminin izleneceğini ve zengin verilere ulaşılacağını belirterek, “Bu alanlara sık sık geliyoruz, barhana öncesi bile gelgel durumlarına bakarak bu tarafta gözlemlerimizi yoğunlaştıracağız. Daha geçmiş gördüğümüz fakat kafile döneminde görmediğimiz kuşların notunu alarak çıktı bu kuşların buradan ayrıldığı evet bile domestik türlerin hangileri olduğu daha net benzeri şekilde ortaya çıkma.” diyerek konuştu.



Share: