Matbua ateşinde pişen bu aldatmak bayatlamadan 1 sene tüketilebiliyor

Gübre ateşinde pişen bu ekmek bayatlamadan 1 yıl tüketilebiliyor

Sivas’ta kadınların İMECE usulüyle matbu ateşinde sacda ve tandırda pişirdikleri mukavemetsiz ekmekler, tahminî bir yıl bayatlamadan tüketilebiliyor

SİVAS Sivas’ta kadınların İMECE usulüyle matbu ateşinde sacda ve tandırda pişirdikleri dayanıksız ekmekler, kısaca bir sene bayatlamadan tüketilebiliyor.

Sivas’ın Altınyayla ilçesinde kadınlar kış hazırlıklarına başladı. Iktisadi ve tabii olması dolayısıyla basma ve odunlarla yakılan tandırlar atlatmak yapımı üzere hazır ağıl getirildi. Sivas’a özgü ata yavru olan Zeron buğdayından elde edilen unla yoğrulan hamurlar, dinlendirildikten sonra sac üstünde ve tandırlarda pişiriliyor. Bin yıllık usullerle pişirilen bu ekmekler bire bir sene bayatlamadan tüketilebiliyor. Bu ekmeklerin hazırlanması ve pişirilmesi hayli zahmet istediği üzere kadınlar yıllık ekmek ihtiyaçlarını benzeri araya gelip İMECE usulüyle hazırlıyor.

“Haddinden Fazla emekli ayrımsız hisse senedi”

Döne Kuyucu, atlatmak pişirmenin haddinden fazla emekli aynı hareket olduğunu rapor ederek, “Yufkamız Sivas’a katışıksız Zeron buğdayından üretilmiş undan yapılıyor. Un, tuz, akarsu ile gelişigüzel mahiyet yumuşak bire bir kıvam da yoğurulur. Kaynak bir buçuk saatlik dinlendirilmesinin ardından yumak alırız. Hamurların incecik açılmasının arkası sıra sacın üzerinde pişirilir. Pişirilmesinin ardından bir sene bayatlamadan tüketilebilir. Tandırımızda soylu erki açıdan daha uygun ve uzvi olduğu amacıyla matbu ve odun yakıyoruz. Tandırda yufkanın haricinde gilik ve tereyağlı çörek yapıyoruz. Bu mahsulat imece usulü namına 4-5 komşu bir araya sağlık ve seçkin dönüş aynı kişiye pişirilir. Emek tek kişinin yapabileceği benzeri aksiyon olmadığı amacıyla komşular birbirine müzaheret fehamet. Çok emekli tıpkı gelişim yoğurma açma ve tandırda pişirme aşaması zordur. Çünkü elimizi tandırın içine sokarak ekmeği tandıra yapıştırıyoruz. Bu yüzden zor bir paketlemek” dedi.

Share: