Mezar taşları de remiks furyasına katıldı! 80 bin liraya bile var 7 bin liraya de

Sonuç dönemde art arda gelen zamlardan, mezar taşı fiyatları birlikte nasibini aldı. Mermer ustaları, geçtiğimiz yıla bakarak yüzde 100 artma ile 250 TL’den 500 TL’ye çıkan hece taşı fiyatlarının maliyet kaynaklı olduğunu söyledi. Bu dönemde bir oyuntu mızıka fiyatı 7 bin ile 80 bin TL beyninde uymazlık gösteriyor.

ÖLMEDEN MEZAR TAŞLARINI YAPTIRIYORLAR

Bu dönemde bazen müşterilerden ilginç talepler bile geliyor. Mermer ustalarına göre, gâh müşteriler çukur taşını hayattayken yaptırıp ölüm tarihi kısmını boş bıraktırıyor. Ölümünden sonra gün eklenip ati dönemdeki beklenen maliyet artışında etkilenmiyor.

EN BAĞAN ÇUKUR FİYATI 7 BİN

Oyuntu taşlarındaki artma hakkında açıklamalarda kâin mermer ustası Şükrü Geçer Akçe, “Oyuntu yapımı ve tadilatını yapıyoruz. Geçen yıl oyuntu taşlarını 250 TL’ye alıyorduk, deminden ise 500 TL’ye alıyoruz. Kısaca yüzde 100 zam oldu ve taşların maliyeti çok arttı. Oyuntu takımını geçen yıl bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL’ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en bağan 7 bin TL. Yeryüzü faziletli pahalı mermer fiyatı ise 80 bin TL’ye kadar çıkıyor. en son zam yüzdelik 30 geldi” şeklinde konuştu.

“MEZARI AÇABİLİR MİSİNİZ DİYORLAR”

Vatandaşlar vasıtasıyla enteresan tekliflerin geldiğini belirten Müstehap, “Elan önceki yakını sönük eşhas, mezarı açabilir misiniz gidermek istiyoruz tarzında talepleri oluyor. Bire Bir birlikte bazen vatandaşlar ölmeden evvel mezar taşını yaptırıyor. Talepler doğrultusunda veladet tarihi üzere yazılması gerekenleri yazıyoruz, son yerinde ise ahiret yolculuğu tarihini yazıyoruz” dedi.

EN FAZLA ÜRETİM BALIKESİR, AFYONDA, BİLECİK VE DENİZLİ’DE

Türkiye’bile muhtelif kalite ve desenlerde mermer, kireç taşı, pamuk taşı oluşumlu kalker, yığışım, breş ve magmatik kökenli kayaçlar bulunuyor. Acun pazarlarında beğeni kazanabilecek nitelikte katıksız taş çeşidine sahip olan Türkiye’bile, rezervler Küçük Asya ve Trakya boyunca açık tıpkısı bölgeye yaygın durumda. Rezervlerin bölgelere bakarak dağılımı, Ege Bölgesi yüzde 32, Marmara yüzde 26, İç Anadolu yüzde 11, Şark Rum, Güneydoğu Rum, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi yüzdelik 31 düzeyinde. Sektörde tahminî bin 500 skor natürel taş ocağı, üretimevi ölçeğinde canlılık gösteren 2 bin bünye, ölçülü ve pespaye ölçekli 9 bin atölye neşelilik gösteriyor. Üretimin yer aşkin olduğu iller; Balıkesir, Afyon, Bilecik, Denizli ve Muğla namına öne çıkıyor.

Bu bölgelerdeki istihsal, bilcümle üretimin yüzde 65’ini oluşturmaktadır. Soylu Erki mermer yataklarının bulunduğu özge iller ise; Bursa, Kırşehir, Çankırı, Çorum, Kastamonu, Niğde, Kayseri, Artvin, Bitlis, Erzincan, Bayburt, Sivas, Tokat, Denizli, Kütahya, Eskişehir, Diyarbakır, Elazığ, Çanakkale, Konya, İstanbul ve Manisa’dır.



Share: