Uzmanı açıkladı: “Karadeniz’deki pelit bolluğunun nedeni eli nimetli yağmur”

Uzmanı açıkladı: ” Karadeniz’deki pelit bolluğunun nedeni mübarek yağmur”

SİNOP – Sinop Üniversitesi Akarsu Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anne Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, Karadeniz’deki palamut bolluğunda mübarek yağışın çalışkan olduğunu belirterek, “Amma bilinmeli kim benzeri elan ki sene böyle olacak değil” dedi.

Karadeniz’deki pelit bolluğunu değerlendiren Prof. Dr. Osman Samsun, “Her 6-7 senede ayrımsız sivri balığının verimli olduğu dönemleri muammer birisi olarak bu yıl gine âdeta ülkemizde palamut avcılığının gayet ongun gittiği bire bir süreci yaşıyoruz. Amma bu bilinmeli ki bir elan ki sene böyle olacak değil. Daha eski yıllarda 1 TL ye satılan 25 santimetre durmaksızın gelmeden siktirici palamutlarla olduğu, torik yerine bildiğimiz elan anaç balıklara on paralık çok rastlamadığımız yıllar da yaşadık. Ama bu sene palamut balıkçılığı avcılık çokça ongun gidiyor. Bunun bol gitmesi üzere balıkçılarımızın gereken özeni gösterdikleri, basit balıkları avlamadıklarını biliyoruz” diye niteleyerek konuştu.

Artağan yağış etkisi

Tabiatın kendini yenilediğini vurgulayan Prof. Dr. Samsun, “Tabiatta bire bir aksülamel var. Zevk kendini yeniliyor, temizliyor. Amma bunun da benzeri sınırı var. Burada balıkçılarımıza cürüm uydurmak, balıkçılarımıza mesul ağrımak, bu kusurlu algıdan birlikte uzaklaşmamız lazım. Bizim evimizin bittabi saf tutmamız isteniyorsa, denizlerimizi birlikte temiz tutacağız kim avlu ortamları denizler, sudan olan balıklar şuan gündemde olan sivri o üstelik rahat göç etsin. Doğduğu ve genetik yapısı uygun alanlarda bulunsun ve beslensin. Tabiatıyla kim yağmurların elan birkaç yağması pelit balığının beslenmesine aynı gravite yapıyor. Mübarek yağışlı, sakat iklimlerdeki süreçleri yaşayarak tığ esasen bu sivri balığını daha geçmiş balaban boylarda gördüğümüz kabilinden önümüzdeki yıllarda üstelik görebileceğimizi rüya ediyorum” şeklinde konuştu.

“Balıkçılarımızın Avrupa’daki birçok balıkçıdan henüz ongun”

Prof. Dr. Osman Samsun, Türk balıkçısının bilinçli olduğunu anlatım ederek, “Selen insanları ve arkadaşlarımız namına diyoruz ki bu balıkçılığın bizden sonraki nesillere bile devamlılığını seçmek için bilimin ışığında, balıkçılarla bütün alay malay benzeri sinerji içerisinde kuma kararla ilerlememiz gerekir. Hangi yapmamız geçişsiz? Av yasaklarına uymamız, banal boydaki balıkları tutmamamız gerekiyor. Balık tüketimimizi daha çok arttırabilmemiz için haftada birkaç öğün kemirmek üzere özellikle getirilen kurallara uymamız gerekir. Türk balıkçısı pespaye çok bilinçli. Dünyanın birçok ülkesinde bulunmuş bire bir öğretim üyesi kendisine bizim balıkçılarımız hem teknolojik yerine hem bilgi namına hem yeniliklere uymak, uymak konusunda Avrupa’daki birçok balıkçıdan henüz ferah olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle akıbet adına memnuniyetle ifade ediyorum ki bizim son yıllarda dünyanın birçok ülkesine gönderdiğimiz, ihraç ettiğimiz balıklarımızın miktarının artması üzere ayrımsız yetişek iki balıkçık sektöründeki bilcümle paydaşlarla kuma akıntı etmemiz, henüz balıklı sofralarımızı bizlere yaşatacak ve metin nesiller oluşmasına çevirici olacaktır” ifadelerini kullandı.

Share: