Samsun Kadın Dayanışması’nın Eyleminde Gözaltına Alınan Çelik: “Ağız Paça Sürüklendik, Kollarımızda Tırnak İzleri Var”

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Eş Dayanışması’nın evvel Atakum sahilinde İran’da Mahsa Amini’nin başörtü kuralına uymadığı gerekçesiyle öldürülmesini çıkıntılık etmek için düzenlediği eyleme asayiş güçleri engelleme etti. Gözaltına alınan 12’si eş 13 can şeb yarısı serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Fatma Şen Polat, kenar paça sürüklenerek gözaltına alındıklarını, bedenlerinde morluklar oluştuğunu ileri sürerek, “Birtakım arkadaşlarımızın kollarında tırnak izleri vardı” dedi.

Samsun Eş Dayanışması, geçkin Atakum sahilinde İran’üstelik maktul Mahsa Amini üzere protesto etmek istedi. Güvenlik güçleri, Yeşilyurt AVM önünde toplanarak yürümeye başlayan eylemciler barikat kurarak izin vermedi. Barikatı saklamak isteyen 12’si kadın 13 birey gözaltına alındı. Gözaltına alınan 13 gönül, akşam yarısı serbest bırakıldı.

“BU DURUMA SESSİZ KALAMAZDIK KALMADIK DA”

Gözaltına alınanlardan Fatma Şen Polat, gözaltına alınırken şiddete maruz kaldıklarını encam sürdü. Çelik, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz günlerde İran’bile polis güçleri yoluyla başörtüsü kuralına uymadığı esbabımucibe gösterilerek katledilen Mahsa Amini amacıyla birkaç gündür büyüklük genelinde ve kentimizde dahi eylemlilikler planlanıyor. Zaman birlikte mevki genelinde eş zamanlı bu katliama patırtılı olabilmek, cevap olabilmek, itirazımızı dile getirebilmek üzere eş anlı eylemlilikler planlanmıştı. Amacımız, Mahsa Amini şahsında tamam eş katliamlarına alın patırtılı olabilmek itirazımız arttırmak ve tesanüt içerisinde olduğumuzu gösterebilmekti. Fakat daha yürüyüşümüze başlamadan önceki polisin engeliyle karşı karşıya kaldık. Bize tek şekilde buna müsaade verilmeyeceğini eğer bunu yapacağımız takdirde gözaltına alınacağımızla ilişik tehditvari aynı tarzda konuşmalarıyla yüz yüze kaldık. Bunu yaparken şunu sebep düşünmezler acaba?

Bu ülkede seçkin zaman kadınlar katlediliyor. Her gün kadınlar şiddete, tacize tecavüze uğruyor. Olur, bizde kadınlar yerine, bizlerin yaşadığı karı arkadaşlarımızın, kız kardeşlerimizin yoldaşlarımızın yaşadığı bu duruma, tıpkı itirazımız, tıpkı isyanımız tabiatıyla olacak. Tığ Samsunlu kadınlar adına bu duruma ağızsız kalamazdık, kalmadık de. Bizim buradaki amacımız, kadınların karşılaştığı bu yaşam alanlarından tenkil, katledilme, öldürülmesine ait itirazımızı dile getirmekti. Bu kadar şiddet olayıyla yüz yüze kalındığında kadınlar katledilirken öldürülürken sesini çıkarmayan polis güçleri, bu duruma itiraz edenleri gözaltına almaya çalışması evet dahi itirazını dile getirenleri susturmaya, korkutmaya, yıldırmaya çalışmasının tabii aynı amacı var. Çünkü bu devlet kadınların gücünden korkuyor. Kadınların itirazından korkuyor ve bu yüzden yükselen herhangi bir sesi engellemeye çalışıyor.

“KIRAN PAÇA SÜRÜKLENDİK, KOLLARIMIZDA TIRNAK İZLERİ VAR”

Gözaltına almaya çalışırken üstelik yani orada lep paça sürüklendik. Vücudumuzun çeşitli yerlerinde o zorlama durumunda morluklar oluştu. Bazen arkadaşlarımızın kollarında keski izleri vardı. Yani tırnaklarıyla hasarlar vererek bizleri gözaltına aldılar. Bunlar tabiatıyla bizim, bundan sonraki süreçte üstelik itirazımızı henüz ruhlu dile getireceğimiz durumlardır. ve bu heybet bunu bilmeli ki, seçkin hangi olursa olsun, biz yaşam alanlarımızdan, özgürlüğümüzden, sokaklardan, asla vazgeçmeyeceğiz. Bedenimiz bizim kıyafetimiz bizim.”

Share: