60.6 milyar teklik kırat korumaya gitti

Yılbaşından bu yana yağan zamlar ve yükselen enflasyon sebebiyle idrak gelirleri alışılmamış mütezayit bütçede harcamalar fren tutmuyor. Her geçen dönüş mütezayit nema yükü ve Yap-İşlet-Devret projelerine ödenen garantilere tıpkı bile Seviye Korumalı Yatırım hesapları eklenince bütçe açığı yeniden yükselişe geçti. Haziranda 31 bilyon liraya çıkan bütçe açığı temmuzda maaş bazda 64 bilyon 19 milyon lirayı aştı. Bütçe açığının yükselmesinde emeklilere ödenen Kurban Bayramı ikramiyesiyle zamlı işyar ve zahmetli aylıkları bile hareketli oldu. Idrak gelirlerinin artmasıyla yılın geçmiş 6 ayında 93.5 milyara büyüklüğünde çıkan bütçe fazlası ise eş-orak ayı döneminde 29.5 bilyon liraya geriledi.

DÜZEM YÜKSELDİ 23.3 MİLYAR UÇTU

Bankada Düzem Korumalı Yatırım hesabı açan artırım sahiplerine halkın bütçesinden ödenen servet temas güzeşte çağ henüz dahi artıyor. Döviz kurunun temmuzda de yükselişini sürdürmesi zımnında tevdiat sahiplerine vakit kaybetmeden orak ayı ayında ödenen güvence parası 23 bilyon 361 milyon lirayla rekor kırdı. en son haziran ayında yapılan ifa 16.1 milyar olmuştu. 5 ayda bu kesime ödenen bütün para ise 60 bilyon 597 milyon liraya ulaştı.

YETİMİN HAKKI BILE GİTTİ

Bütçe kanununda yeri olmadığı halde başlatılan mevduat garanti ödemeleri haziranda çıkarılan ekleme bütçeyle ilk kez bütçe kanun metnine ekleme, bu ödemeleri karşılaması için bile bütçeye 40 bilyon teklik ivaz konmuştu. Ancak tevdiat sahiplerine elan 5 ayda ödenen paranın 60.6 milyarı aşması varlıklı kesime bütçenin gayrı kalemlerinden ödeme yapıldığını gösteriyor.

Repo 151.3 bilyon TL yuttu

Bütçeden devletin borçlanmaları için faize ödenen mal bu yılın evvel 7 ayında 151.3 milyarı aştı. Sene sonuna büyüklüğünde faize kestirmece 330 bilyon lira ödeme yapılması bekleniyor. Temmuzda bütçeden Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) 4 milyar, Tarım Bankasına 768 milyon, Halkbank’a 749 milyon, SGK’evet finansman açıkları için 16.9 milyar, emeklilerin saraka ikramiyeleri için üstelik 12.5 milyar TL servet ödendi. SGK açıkları üzere 7 ayda ödenen servet 36.5 milyarı aştı.

İlk yedi ayda yapılan meçhul masraf 2 bilyon TL’yi aştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gider yetkisinde olan bütçedeki adsız hizmet ödeneğinden yılın önce 7 ayında hep 2 milyar 35 milyon 788 bin teklik harcama yapıldı. örtülü ödenek namına üstelik aşina bu kalemden en üst geçen orak ayı ayında
164 milyon 126 bin lira kullanıldı. Bu sene bu kalemden maaş rekor ifa 788 milyon lirayla mart ayında yapılmıştı. Hafi ödenekten envestisman gayeli yapılan bilinmeyen gider ise 7 ayda 363 bin teklik oldu.

 

Share: