Arıcıların kışlama mesaisi başladı

– Arıcıların kışlama mesaisi başladı

Baharın erken geldiği Antalya arıcıların kışlatma merkezi oldu

ANTALYA – Antalya’nın Serik ilçesinde arılar amacıyla şita bakımı çalışmaları bitmeme ediyor. Arıların yetiştirildiği kovanlar özenle temizliği yapılıp, elan eli nimetli bal üretebilmesi üzere ilaçlanıp, beslenmesi sağlanıyor. Plato bölgesine baharin geç gelmesinden kıran arıcılar, erken bahar mevrut bölgeleri tercih ediyor. Sivas’tan güzün mevrut arıcılar, Antalya’nın Serik ilçesinde arıları kışlatarak Mayıs ayına kadar kullanılmamış sezona hazırlıyor.

Sivas’tan arıları musallat etmek üzere evvel bahar gelen bölgeleri tercih ettiklerini tamlayan bal üreticisi Muammer Gökkuş, “Antalya’ya arıları kışlatmaya getiriyoruz. Baharda geliştirip mevsime hazırlıyoruz. Sonbaharda gelip, Mayıs 15 kabil yaylaya dönüyoruz. O müddet ortamında arıları burada kışlatıyoruz. Bizim oralarda ilkbahar geç geliyor. Bu yüzden buraları tercih ediyoruz. Orada bıraksan yetişmiyor, arıları buraya getirip mevsime amade arkaç getiriyoruz. Havalar ısındığı ant Sivas’a döneceğiz. Kışlama üresi ortamında Hizmetçi yapıyoruz, bölüp çoğaltıyoruz. Tendürüst tohum arılarla taze analarla mevsime giriyoruz. Mevsim ferah olursa orada Sivas’ta bal aşamasına geçeceğiz. Sezon mebzul olursa bal birlikte ferah peki, şiddetli geçerse zaman üstelik yersiz önceki evet” diye niteleyerek konuştu.

Üretici Mehmet Çimen ise arıların ilaçlaması ve beslemesini yaptıklarını belirterek portakallar çiçek açtığı ant beslenmelerin elan gür olduğunu söyledi. April kocaoğlan zamanında mahdum, beslenme ve bölünme henüz ongun olduğunu kaydeden Çimen, ” Mayıs ayında bahar balı yarar. Tıpkı birlikte Ilkgüz ve Ekim aylarında tamam. Bu gelişim bayağı tıpkı hareket değil. Göründüğü kabilinden değil işçilik istiyor. Temizliği, bakımı, ilaçlaması var amma bu işe bulaşan bire bir henüz bırakamaz. Babadan kalma tıpkı iş. Katışıksız seni tıpkı kaç el soktuğu zaman, daha iyi ateşler ve bırakamazsınız bu işi. Her gün gelir kontrol edersin ve oğula gidecek zamanını bilirsin. Ayrı ayrımsız çor bu aksiyon. Arıların polen, bal getirişini izliyorsun. Arılar bal getirdiği devir ayrı tıpkısı gürültülü çıkartır. O ajanda izlemekte ayrı tıpkısı esenlik” şeklinde konuştu.

Güzeşte sene arı sezonunun bol geçtiğini belirten Çimen, ” Günahsız sezonuna mahsus olanaksız. Bakarsın yağışlı mazbut zevki olmaz. Balı yıkar müstehap. Sabık sene gelişigüzel yerde bal sezonu iyiydi. Balın ortalama kilo fiyatı 250 liraydı. Bu yıl de aynı evet kabil. Arzu lüzumlu 500 liraya de sat amma tüketiciyi birlikte demek ister” ifadesini kullandı.

Share: