AYDIN’DA ARK İNCİRİN ROTASI BELİRLENDİ

DÜNYANIN en nitelikli incirlerinin yetiştiği Entelektüel’birlikte düzenlenen ‘Zayıf İncir Kurulu’ toplantısında, 2022 yılı zayıf incir ihracatı değerlendirildi, gelecekteki durumu masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Ege Cılız Semere ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Mualla Işık, abuhava krizine dikkati çekip, “Göletlerin yapılması gerekiyor. Akarsu havzalarının buraya yönlendirilmesi gerekiyor. İncir, dünyada hoppadak bu bölgede yetişen bire bir im. Gerçeklik itibariyle birlikte hemen Entelektüel bölgesinin ürünüdür. O bakımdan inciri himaye altına almamız gerekiyor” dedi.

Veli İhracatçı Birlikleri (EİB) Veli Zayıf Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği vasıtasıyla Aydınlık’daki bir otelde ‘Arık İncir Kurulu’ toplantısı düzenlendi. Türkiye’nin SU coğrafi işaretli 8 üründen biri olan ark incirin 2022 yılının değerlendirildiği toplantıya Veli Arık Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ulu Işık, Ziyalı İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ahmet Öktem ve incir ihracatçıları katıldı. Toplantıda, Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan incirin evvelden ve gelecekteki üretimi konuşuldu. Toplantıda enformasyon işleyen Veli Zayıf Kâr ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Dünyanın temas tarafında ve ülkemizdeki sunma büyük olay abuhava krizidir. Bu iklim krizinde eksiksiz ürünlerimiz etkileniyor. 2022 yılında verimli im bekliyorduk. Fakat, kurutma çabucak yaşanan hava durumu ürünümüzü çok etkiledi. Şimdi tekrar tıpkısı şekilde kuraklık bitmeme ediyor. İncirin diğer ürünlerden farklılığı lezzeti, dağlarda yetişiyor olmasındandır. Efdal rakımlarda olduğu için iklimden etkilenmesi birlikte daha erdemli oluyor. Gazelleme oluyor ve ürünün kalitesi düşüyor. Tığ bunu büyüklük kendisine aynı yöntem haline getirmemiz gerekiyor” dedi. İncir üretiminin güç olarak Okumuş ve civarında yapıldığına dikkati çeken Işık, “Ekincilik ve Orman toprak Müdürlüğü’nden buradan ricada bulunuyorum. Göletlerin yapılması gerekiyor. Su havzalarının buraya yönlendirilmesi gerekiyor. İncir, dünyada çabucak bu bölgede yetişen benzeri yapıt. Gerçeklik itibariyle da yalnız Okumuş bölgesinin ürünüdür. O bakımdan inciri koruma altına almamız gerekiyor. Dünyada incir birçok ülkede yetişiyor. Amma ‘sarılop’ cinsi incirin tahminî yüzdelik 54’ü tığ yetiştiriyoruz. Yetiştirdiğimiz 100 bin ton civarındaki ürünümüzün 70 ila 75 bin tonu ihracata gitmektedir. Güzeşte yıl 70 bin ton inciri ihraç edilerek, 246 milyon dolar civarında benzeri döviz girdisi elde edildi. Burada benzeri esbak yıla oranla yüzdelik 6 gibi tıpkı düşüş söz konusu. Fakat geçmişe baktığımızda yıllar itibariyle bu dalgalanmayı görüyoruz” dedi.

‘ÇİN’E İHRACAT 900 TONDAN 2 BİN 400 TONA ÇIKTI’

“İncirin kendisini koruyup yeryüzü ve arzu dengesini sunma bol şekilde takip etmemiz gerekiyor” diyen Işık, şöyle bitmeme etti: “Bu aha çiftçinin de memnuniyeti çokça önemlidir. Onlarda emeklerinin karşılığını alması geçişsiz. Pazarlarımızı de genişletmemiz gerekiyor. Bizim ark meyvelerimiz zaten yalnız bizim topraklarımızda yetişen ürünler. Başka ülkelerin bunları yetiştirme şansı bulunmayan. Kendi ürünlerindeki kullanma arttıkça bizim birlikte satışlarımız artacaktır. Avrupa Birliği filhakika Amerika’yla anadan görme pazarımızdır. Pandemiden önce Irak Doğu’ya yönelik çalışmalarımız devam ediyordu. Bu doğrultuda Çin’birlikte kısık icraat yapıldı. Orada bile yüzdelik yüz 60 oranında ihracatta tıpkısı artım oldu. 900 tonlarda olan nicelik 2 bin 400 tonlara büyüklüğünde çıktı. Bir şekilde Rusya’ya olan ihracatımız artmıştır. Ayrıca Türkmenistan ve Kazakistan bölgelerine Hong Hong, Tayvan gibi irak şark bölgelerinde dahi çalışmalar hızlandı. İç pazarda üstelik ballıdarı tüketimini artırmamız gerekiyor. Bu konuda TÜBİTAK’la bile benzeri say başlattık. İncirin tıbbi olarak insanlardaki faydalarının ortaya koyulması amacıyla icraat yapılıyor” diye niteleyerek konuştu.

Entelektüel İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Öktem de “Aydın’de mecmu 37 bin hektar dikili düz, 7 milyonun üstünde dikili incir ağacı var. Istihsal alanlarımızın yüzdelik 31’inde örgensel ekincilik yapılmaktadır. Aydın inciri bir zamanda AKARSU coğrafi işaretine sahip 8 ürünümüzden biri”” dedi.

Share: