Bilecik Kazı Bilimi Çalıştayı tamamlandı

Bilecik Kazı Bilimi Çalıştayı tamamlandı

Şehremaneti Komutan V. Ferişte Mızrak Subaşı;

“Bilecik, Bahçelievler yerleşmesi kazı çalışması ile sunu çarkıt yerleşimcilerine ‘Merhaba’ dedi”

Kazı Bilimci Prof. Dr. Mehmet Özdoğan;

“Zorluklara karşın eş zenginlikleri zaman yüzüne çıkarmaya çalıştık”

BİLECİK – Bilecik Belediyesi, Şeyh Edebali Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde planlı Bilecik Kazı Bilimi Çalıştayı, şehir ve tarihi açısından şanlı sonuçlarla tamamlandı.

Geçtiğimiz yıl; Bilecik Belediyesi katkılarıyla ‘9000 yıllık komşularımıza merhaba’ sloganı ile başlatılan ve günümüzden 9 bin yıl öncesine müstenit birçok buluşun yapıldığı kazı çalışmasının; dünü, bugünü ve yarını detaylarıyla ele alındı. ‘Günindi Küçük Asya ve Trakya’de Prehistorya Çevrim Arkeoparklar’, ‘Bahçelievler Hafriyat Sonuçları ve Değerlendirmeler’ ve Bahçelievler kazı sonuçları ve değerlendirmeler (Taş ve Mızrap) şeklindeki konuların ele alındığı çalıştayda Bilecik’in tarihi ve kültürel değerlerine baylanlık katacak efkâr ortaya konuldu.

Bilecik’e Arkeopark kurulması şehre gelişigüzel açıdan naz getirecek

Şu anne kadar ülkemiz ve dünyanın çeşitli noktalarında yapılan arkeolojik kazılar üzerine görsel sunumların üstelik yapıldığı çalıştayda söz kayran konuşmacılar, Bilecik’e arkeopark kurulması fikrinin illet ve gerekçelerini anlattı. 10’u fazla konunun ele alındığı çalıştayda Bahçelievler yerleşmesinin tarihi mirasa ve turizme hangi şekilde müfit kuzuluk getirileceği konuları üstelik çalıştayda söz düz uzmanlar eliyle dile getirildi.

“Böyle manalı tıpkı çalışmada saha aldığımız için çok mutluyuz”

Programda konuşan Belediye Başkan V. Melek Cıda Subaşı, Bilecik’te yapılan hafriyat çalışmalarının önemine değinerek, şunları söyledi:

“Ayrımlı tarihlerde birçok medeniyete ev sahipliği işleyen şehrimiz Bilecik, geçtiğimiz yıl başlatılan ve Bilecik Belediyesi yerine desteklediğimiz Bahçelievler yerleşmesi kazı çalışması ile genişlik çarkıt yerleşimcilerine ‘Merhaba’ dedi. Bu buluşmada elde edilen bulgular sakat komşularımızın, Günindi Küçük Asya’daki yeryüzü eski yerleşimcileri olduğunu belirledi. Seçkin köşesinden gün fışkıran şehrimiz bu kazı çalışması ile bölgenin sunma sakat sunma ibdai kültürüne birlikte ehil olduğunu kanıtladı. Bizler az çok heyecanlandıran kazı çalışmasında elde edilen buluntular, tarihin baştan şekillenmesine hastalık oldu. Mağrip Rum’nun yer eski müzik aletleri ile kâin seramik kalıntılarının benzersiz güzelliğini ruhumuzda hissettik. Biz üstelik Bilecik Belediyesi yerine bu cins zenginliklerin ortaya konulması için elimizden mevrut katkıları bayıla bayıla ve açık açık sunduk. Çokça cesim gördüğümüz bu kazı çalışmasında katkılarıyla meydan alan tamlık paydaş kurumlar birlikte Doç. Dr. Erkan Fidan ve fahri ekibine çokça teşekkür ediyorum. Bilecik Belediyesi olarak bu çalışmanın şehrimiz için sağlayacağı katkılara bizler birlikte bindi vermeye devam edeceğiz.”

Akademisyenler, Komutan V. Subaşı’na katkıları üzere teşekkür etti

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Rekiz çalıştayda hafriyat alanında yapılan icraat ile imdi yapılması planlanan icraat için bilgiler verdi. Gerçekleştirilen hafriyat çalışmasının Bilecik’in eski tarihi açısından taşıdığı önemi dile getiren Amut, yapılan çalışmada emeği olan parçalanmamış paydaşlara teşekkür etti. Bilecik Belediyesi’nin de birçok açıdan kazı çalışmalarına katkısı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Dikme, katkıları dolayısıyla Başkan V. Ferişte Cıda Subaşı’na teşekkür etti.

“Kazı çalışmalarına destek veren bir belediye reisi eksiltmek haddinden fazla domuzuna”

Küçük Asya Neolitik kültürü yanında birçok kazı bilimsel çalışmada düz düzlük aksakal Kazı Bilimci Prof. Dr. Mehmet Özdoğan ise “Kazı çalışmalarına destek veren tıpkı belediye reisi kaldırmak çokça evire çevire” ifadelerine saha vererek, “Epey hakeza manidar aynı çalıştay için Bilecik’te çıkmak benim için onurun üzerinde ayrımsız genişlik. Benzeri mülki idare ve üniversitenin tıpkısı şehirde hangi kadar pir icraat yapabileceğini burada gördüğüm amacıyla çok mutluyum. Ben meslek hayatına başladığımda yani 64 yıl evvel şurası söyleyebilirim. Belediyeler bizlerden tiksinti ederlerdi. Arkeologlar gelecek bizlere mani olacak diyerek düşünürlerdi. Mufassal yıllar bu nitelik hakeza sürdü. Bizler bu tuhaf zorluklara karşın eş zenginlikleri devir yüzüne çıkarmaya çalıştık. Zamanın pekâlâ değiştiğini ve bilinçlenmenin elbet olduğunu ben Bilecik’teki bu çalışmada gördüm. Zira anlatılanlara göre, Bilecik Belediyesi hakeza anlamlı ayrımsız çalışmaya muktezi katkı ve yardımları yapıyor. Hafriyat çalışmasının herhangi bir aşamasında üstüne düşeni yapıyor. Bu açıdan ben Şehremini ve yönetimine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Share: